Rohkeutta ja uusia kokemuksia harjoittelusta eksoottisella Balilla

Kolmatta vuotta matkailua opiskeleva Sanna Alakulju oli päättänyt lähteä ulkomaille vaihto-opiskelijaksi, mutta suunnitelmiin tuli muutos. Hän päättikin suorittaa harjoittelunsa ulkomailla ja päätyi viettämään ikimuistoiset viisi kuukautta Indonesiassa.

Sanna Alakulju kävelee riippusiltaa pitkin valkoisessa mekossa kassi kädessään.

Aiemmin vain lomakohteena kiinnostanut Bali osoittautuikin Sanna Alakuljulle tilaisuudeksi yhdistää harjoittelu ja haave asua ulkomailla.

Sanna oli aina ajatellut lähtevänsä opiskeluvaihtoon ja tekevänsä harjoittelun Suomessa. Lukuisat vaihtoehdot stressasivat. Selkeää ideaa siitä, minkälaista työtä hän ulkomailla haluaisi tehdä, ei tuntunut löytyvän.

Opiskelukavereiden lähtö harjoitteluun ulkomaille sai lopulta Sannankin hakemaan. Hän lähetti hakemukset vain kolmeen yritykseen, ja palaset loksahtivat nopeasti paikoilleen, kun hänelle tarjottiin harjoittelupaikkaa sähköpostitse suomalaiseen Asenne Surfiin (Fin Trading Oy) markkinointitehtäviin. Asenne Surf on vuonna 2005 perustettu yritys, joka toimii Suomen lisäksi myös Balilla keskittyen surffilautojen ja vaatteiden valmistamiseen sekä surffileirien järjestämiseen.

Balilla työskennellessä tutuksi tulivat niin takkuilevat internetyhteydet kuin ruuhkainen liikenne. Suomeen verrattuna työkulttuuri Balilla oli rennompaa, ja toisinaan liiallinen hitaus ja toimimattomuus aiheuttivat päänvaivaa. Oikealla asenteella uusien asioiden oppiminen lopulta kuitenkin vain rikastutti kokemusta.

– Balilla opin sietämään monia asioita menettämättä hermojani heti. Lisäksi koen olevani nyt entistä itsenäisempi sekä avoimempi ja rohkeampi kohtaamaan uusia ihmisiä ja tilanteita, Sanna kertoo.

Nähtävää ja tekemistä riitti

Kun Sanna sai päivän työt tehtyä, vapaa-aika kului saarta tutkiessa sekä suosittuja aktiviteetteja kokeillessa, joita olivat muun muassa surffaus, snorklaus ja jooga. Liikkumista paikasta toiseen helpotti Sannan käytössä ollut skootteri.

– Autoilla liikkuminen oli pahimpaan ruuhka-aikaan lähes mahdotonta. Myös teiden kunto oli hyvin vaihteleva. Minulla oli viiden kuukauden ajan käytössä skootteri, jonka kanssa liikkuminen kävi huomattavasti kätevämmin.

Sanna kertoo myös, että paikallisessa arjessa näkyi hyvin vahvasti hindulaisuus erilaisine rituaaleineen. Saaren ihmisille perhe ja yhteisö ovat tärkeä osa elämää, ja heistä välittyikin lämminhenkisyys ja vieraanvaraisuus ulkomaalaisia kohtaan. Lisäksi Sanna nosti esiin, kuinka halvalla Balilla selvisi, lounas saattoi kustantaa jopa alle euron. Harjoittelun päätyttyä Sanna käytti hyödyksi lyhyen välimatkan Australiaan, ja vietti siellä viimeisen viikkonsa ennen Suomeen palaamista. Lopulta Sanna päätyi hakemaan myös vaihtoon ja onkin tällä hetkellä Irlannissa opiskelijavaihdossa.

Tavoitteena itsensä kehittäminen

Jokaisella on varmasti tavoitteena vaihtoon tai harjoitteluun lähtiessä kielitaidon paraneminen ja kansainvälistyminen. Ulkomailla asuessa kielitaito paranee huomaamatta, mutta se on myös hyvä tilaisuus astua pois omalta mukavuusalueeltaan, mikä taas mahdollistaa oppimaan uusia asioita itsestään.

– Opin myös tietyllä tavalla olemaan ottamatta asioita aina niin vakavasti sekä nauramaan itselleni.

Jutun kirjoittajakin on taas askeleen lähempänä hakemassa ulkomaille vaihtoon tai harjoitteluun, kiitos Sannan inspiroivien kertomusten.

Lue lisää matkailun koulutuksesta Sanna Alakulju istuu keskellä vesiputousta.

Sanna Alakulju

  • Matkailun koulutusohjelma
  • Harjoittelu Indonesiassa Balin saarella, huhtikuusta elokuuhun 2019
  • Vietti harjoittelun jälkeen vain viikon Suomessa, ja on tällä hetkellä vaihdossa Irlannissa

[fts_facebook type=page id=109460739074035 access_token=EAAP9hArvboQBAHuZCilXkHK0ZAvIIgxDxHyRNG8kAYXgpYqQS5WnXHclzsey8DCASQN9liVavKPbuGkRhgQ5W3AAu733GtZBFMZCVrqp6jyDTwLbsIGNnvxmrWZCgmEiZARi00Y5vZCTDbmHke3zNWLWeR32v6JRx8NgXTk5VmVQwZDZD posts=3 height=500px description=no posts_displayed=page_only] [fts_twitter twitter_name=satakunnanamk tweets_count=4 twitter_height=500px cover_photo=no stats_bar=no show_retweets=no show_replies=no] [fts_instagram instagram_id=17841400714380848 access_token=IGQVJXNWt3U1AwMy0ySUZAybzBFNnlxN1dXM0RDNVBxNzBPZAmgyWXRUdTN2dlNucEtuekhocWxkSFVHb0hhUWJPbUhZAend4X2xuNm9QU2UxTG1IMnNvTVJQa1BtMUxIYnc0WEZA5akh3 pics_count=6 type=basic height=500px super_gallery=yes columns=1 force_columns=no space_between_photos=1px icon_size=65px hide_date_likes_comments=no] [fts_youtube vid_count=4 large_vid=yes large_vid_title=no large_vid_description=no thumbs_play_in_iframe=no vids_in_row=1 omit_first_thumbnail=no space_between_videos=5px force_columns=no maxres_thumbnail_images=yes thumbs_wrap_color=#000 username=samkcommunications]

Jaa tämä sivu

Maarika Iijolainen pitää puhetta valmistumisjuhlassa.

Opinnäytetöiden parhaimmisto palkittiin jälleen Osaaja-kilpailussa

Osaaja on SAMKin opinnäytetyökilpailu, jossa palkitaan vuosittain edellisen kalenterivuoden opinnäytetöiden parhaimmisto. Palkittavan työn arvosanan tulee olla korkein mahdollinen eli 5. Yhteensä kilpailuun osallistui tänä vuonna 134 työtä.

SuomiAreena keskustelun osallistujat ja videokuvaaja

SAMK on jälleen mukana SuomiAreenassa

SAMK on mukana 25.-28.6.2024 Porissa järjestettävässä SuomiAreenassa. SuomiAreenan tavoitteena on tuoda yhteiskunnallinen ja ajankohtainen keskustelu kaikkien ulottuville.

Silja-Sofia Ilvonen on ottanut verikokeen.

Hoitotyön harjoitteluista saa monipuolisia kokemuksia

Silja-Sofia Ilvonen opiskelee hoitotyön tutkinto-ohjelmassa toista vuotta ja valmistuu sairaanhoitajaksi. Silja-Sofia on kotoisin Porista ja hän halusi jäädä vielä kotikaupunkiinsa asumaan, joten SAMK valintana oli helppo.