Matkailu

Matkailu on luovaa ja innovatiivista palveluliiketoimintaa, jonka ensisijaisena tehtävänä on tuottaa asiakkaille elämyksiä.

Restonomi (AMK)

210 opintopistettä, 3,5 vuotta
40 aloituspaikkaa
Matkailu- ja ravitsemisalan ammattikorkeakoulututkinto
Kampus: Satakunnankatu 23, Pori

Tärkeät päivämäärät

Hakuaika: 17.3.–31.3.2021

Hakuaika valintakurssin kautta hakeville: 15.3.-8.4.2021

Opinnot alkavat: syksyllä 2021

Hakeminen Opintopolussa

Hakulomake täytetään hakuaikana Opintopolussa (myös lisätiedot koulutuksesta ja valintaperusteista):

Restonomi (AMK), Matkailu, päivätoteutus, Pori

Anni ja Krista kertovat opiskelustaan matkailun koulutuksessa.

Restonomi (AMK) opiskelija Hanna Marttila kertoo opinnäytetyöstään.

Matkailun koulutuksesta valmistunut Katariina Suuniitty kertoo työurastaan.

Matkailualan ammattilaiseksi?

Matkailun opinnoissa painottuvat vastuullinen yritystoiminta, lähi- ja luontomatkailu, elämys- ja tapahtumatuotanto digitaalisessa, muuttuvassa maailmassa. Opit tuottamaan, markkinoimaan ja myymään matkailupalveluita kotimaisille ja kansainvälisille asiakkaille. Tutkinto-ohjelmassa opiskellaan matkailua monialaisesti globaalina ja kansainvälisenä liiketoimintana. Opiskelemalla matkailua SAMKissa kartutat osaamistasi paitsi matkailun, myös liiketalouden ja yrittäjyyden saralta. Valitset eri poluista omia uratavoitteitasi parhaiten tukevan reitin matkailun asiantuntijaksi!

Restonomina osaat palvella sekä kotimaisia että ulkomaisia asiakkaita sekä suunnitella, toteuttaa ja markkinoida palvelukokonaisuuksia asiakaskeskeisesti erilaisissa alan liiketoimintaympäristöissä. Opetus yhdistyy vahvasti käytännön palveluliiketoimintaan ja opintojaksoilla tehdäänkin paljon yhteistyötä erilaisten matkailuorganisaatioiden ja -toimijoiden kanssa.

Kiinnostaisiko matkailun opinnot englanniksi? Tutustu myös SAMKin englanninkieliseen International Tourism Management -koulutukseen.

Opiskelijamme työllistyvät

Opinnot antavat mahdollisuuden työllistyä erilaisiin asiantuntija- ja esimiestehtäviin matkailun, myynnin ja markkinoinnin pariin palvelualoille. Opiskelija voi myös perustaa oman yrityksen opintojensa aikana SAMKin yrityskiihdyttämön tuella. Matkailuala tarvitsee alan asiantuntijoita kehittämään ja kasvattamaan vastuullista liiketoimintaa sekä kotimaassa että kansainvälisesti.

Ammattinimikkeitä

 • Sales Manager, Revenue Manager
 • myyntipäällikkö, myyntineuvottelija
 • Key Account Manager, asiakkuuspäällikkö
 • vuoropäällikkö, projektipäällikkö
 • palvelupäällikkö, palveluneuvoja
 • Travel Advisor, matkailuneuvoja
 • hotellivirkailija
 • tapahtumakoordinaattori
 • yrittäjä

Moderni ja monipuolinen kampus

SAMK-kampus Pori on tulevaisuuden oppimiskeskus. Kampus valmistui keväällä 2017.

 • Yli 4000 opiskelijaa
 • Monialainen: liiketalous, matkailu, sosiaali- ja terveysala, tekniikka
 • Noin 600 tutkintoa vuodessa
 • Hyvät kulkuyhteydet: vieressä Matkakeskus, josta liikennöi paikallis- ja kaukobussit sekä junat.

Virtuaalimatka kampukselle

SAMK – Paras opetus!*

SAMK – Paras työllistyminen ammattikorkeakouluissa pääkaupunkiseudun ulkopuolella!

*) OKM:n kysely ammattikorkeakoulusta valmistuneille 2009–2020.

 

Matkailun koulutuksen sisältö

Restonomin (AMK) keskeinen osaamisalue on palveluliiketoimintaosaaminen. Matkailun koulutuksessa opintojen keskeisimmät sisältöalueet liittyvät matkailualaan elinkeinona ja ilmiönä. Keskeiset opintosisällöt käsittelevät matkailun toimintaympäristöä erityispiirteineen: majoitus- ja ravitsemispalveluja, matkatoimisto- ja henkilöliikennepalveluja, ohjelma- ja tapahtumapalveluja, kokous- ja kongressipalveluja, luonnon hyödyntämistä matkailupalveluissa, kohdejohtamista, matkailuyrityksen kehittämistä ja ammatillista viestintää. Näiden aihealueiden sisällä opiskellaan muun muassa seuraavia asiakokonaisuuksia:

 • asiakas- ja elämysosaamista
 • palvelu- ja myyntiosaamista
 • palveluprosessien kehittämistä sisältäen tuotekehityksen ja palvelumuotoilun
 • liiketoimintaympäristöjä, ansainta- ja toimintalogiikkaa sekä teknologian hyödyntämistä

Kansainvälistä kokemusta

Matkailun tutkinto-ohjelmalla on pitkät perinteet kansainvälisestä yhteistyöstä, kuten vierailevat luennoitsijat ja kansainväliset projektit sekä tapahtumat. Tämän lisäksi opiskelijat lähtevät usein niin opiskeluvaihtoon kuin kansainväliseen harjoitteluun.

Jatko-opintomahdollisuudet

Voit hakeutua suorittamaan matkailun ylemmän AMK-tutkinnon, kun sinulle on kertynyt kaksi vuotta alan työkokemusta restonomi (AMK) -tutkinnon suorittamisen jälkeen. Tutkinto tuottaa myös hakukelpoisuuden yliopistojen maisteriopintoihin.

Tutustu SAMKin jatko-opintomahdollisuuksiin.

Työelämäyhteistyö ja opinnäytetyö

Opinnot pohjautuvat vahvaan yhteistyöhön alalla toimivien yritysten ja asiantuntijoiden kanssa. Yhteistyö toteutuu yritysvierailuiden, vierailevien luennoitsijoiden ja yhteistyöprojektien muodossa.

Opinnäytetyön voi tehdä suomeksi tai englanniksi. Opinnäytetyö on laajuudeltaan 15 op mikä vastaa noin 400h työtä. Opinnäytetyö tehdään toimeksiantajalle eli jollekin yritykselle. Opinnäytetyön voi tehdä tutkimuksellisena tai toiminnallisena opinnäytetyönä.

Matkailun opiskelijat projekteissa

Restojameissa 2021 valtakunnallisena toimeksiantajana toimii Museokortti.

Maaliskuussa 2021 opiskelijat järjestävät 48h mittaisen innovointikilpailun verkossa. Kilpailuun osallistuu restonomiopiskelijoita ympäri Suomen ja ensimmäistä kertaa mukana on myös joukkue ammatilliselta toiselta asteelta. Voit seurata tapahtumaa Facebookissa: https://www.facebook.com/restojamit

Satakunta Hyvää Kohdetta 2019 järjestettiin Kivikylän Areenalla Raumalla.

Satakunta Hyvää Kohdetta on vuosittainen matkailun opiskelijoiden järjestämä messutapahtuma, jossa näytteilleasettajat ovat paikallisia matkailualan yrittäjiä. Messuille kutsutaan HR- ja matkailualan asiantuntijoita, jotka etsivät uusia ideoita ja tuotteita. Vuoden 2021 messut ovat kokonaan verkossa. https://www.facebook.com/satakuntahyvaakohdetta

AMK-päivien ja kansainvälisen konferenssin järjestelyihin osallistuneet matkailun opiskelijat.

Matkailun opiskelijat osallistuivat AMK-päivien ja kansainvälisen viikon järjestelyihin toukokuussa 2018. Viiden päivän aikana opiskelijat avustivat rinnakkaissessioissa, isännöivät kiinalaista delegaatiota ja tarjosivat info-palveluita.

Lisää aiheesta

Vertti Kypärä istuu ravintolassa ruskealla nahkasohvalla.
| Opinnot ja opetus

Opinnäytetyö: Instagramin aakkoset matkailuyrittäjille

Restonomiksi (AMK) kesäkuussa valmistunut Vertti Kypärä teki opinnäytetyönään Instagram-oppaan matkailualalle ja piti webinaarina kaksi koulutusta alan yrittäjille.
Sanna Alakulju kävelee riippusiltaa pitkin valkoisessa mekossa kassi kädessään.
| SAMK

Rohkeutta ja uusia kokemuksia harjoittelusta eksoottisella Balilla

Kolmatta vuotta matkailua opiskeleva Sanna Alakulju oli päättänyt lähteä ulkomaille vaihto-opiskelijaksi, mutta suunnitelmiin tuli muutos. Hän päättikin suorittaa harjoittelunsa ulkomailla ja päätyi viettämään ikimuistoiset viisi kuukautta Indonesiassa.

Lisätietoja

Lisätietoja hakemisesta

hakijapalvelut@samk.fi
(02) 623 4801

Lisätietoja matkailun koulutuksesta

Elina Junnila
044 710 3395
etunimi.sukunimi@samk.fi

Kampuksesi

SAMK-kampus Pori
Satakunnankatu 23
28130 Pori

Kysy lisää matkailun koulutuksesta hakutoimistostamme