Matkailu

Matkailu on luovaa ja innovatiivista palveluliiketoimintaa, jonka ensisijaisena tehtävänä on tuottaa asiakkaille elämyksiä.

Restonomi (AMK)

210 opintopistettä, 3,5 vuotta
40 aloituspaikkaa
Matkailu- ja ravitsemisalan ammattikorkeakoulututkinto
Kampus: Satakunnankatu 23, Pori

Tärkeät päivämäärät

Hakuaika: 17.3.–31.3.2021

Opinnot alkavat: syksyllä 2021

Hakeminen Opintopolussa

Hakulomake täytetään hakuaikana Opintopolussa (myös lisätiedot koulutuksesta ja valintaperusteista):

Restonomi (AMK), Matkailu, päivätoteutus, Pori

Anni ja Krista kertovat opiskelustaan matkailun koulutuksessa.

Restonomi (AMK) opiskelija Hanna Marttila kertoo opinnäytetyöstään.

Matkailun koulutuksesta valmistunut Katariina Suuniitty kertoo työurastaan.

Matkailualan ammattilaiseksi?

Matkailun opinnoissa painottuvat vastuullinen yritystoiminta, lähi- ja luontomatkailu, elämys- ja tapahtumatuotanto digitaalisessa, muuttuvassa maailmassa. Opit tuottamaan, markkinoimaan ja myymään matkailupalveluita kotimaisille ja kansainvälisille asiakkaille. Koulutusohjelmassa opiskellaan matkailua monialaisesti globaalina ja kansainvälisenä liiketoimintana. Opiskelemalla matkailua SAMKissa kartutat osaamistasi paitsi matkailun, myös liiketalouden ja yrittäjyyden saralta. Valitset eri poluista omia uratavoitteitasi parhaiten tukevan reitin matkailun asiantuntijaksi!

Restonomina osaat palvella sekä kotimaisia että ulkomaisia asiakkaita sekä suunnitella, toteuttaa ja markkinoida palvelukokonaisuuksia asiakaskeskeisesti erilaisissa alan liiketoimintaympäristöissä. Opetus yhdistyy vahvasti käytännön palveluliiketoimintaan ja opintojaksoilla tehdäänkin paljon yhteistyötä erilaisten matkailuorganisaatioiden ja -toimijoiden kanssa.

Kiinnostaisiko matkailun opinnot englanniksi? Tutustu myös SAMKin englanninkieliseen International Tourism Management -koulutukseen.

Opiskelijamme työllistyvät

Matkailuala tarvitsee alan asiantuntijoita kehittämään ja kasvattamaan vastuullista liiketoimintaa sekä kotimaassa että kansainvälisesti. Matkailun restonomina voit työllistyä erilaisiin asiantuntija- ja esimiestehtäviin matkailun, myynnin ja markkinoinnin pariin palvelualoille. Myös kulttuuriosaaminen on yksi restonomin osaamisalue.

Liiketoimintaosaamisen pohjalta voit sijoittua monipuolisiin tehtäviin myös muille toimialoille, joissa tarvitaan asiakas- ja markkinointiosaamista sekä organisointi- ja kehittämistaitoja. Restonomeja työskentelee yksityisellä sektorilla sekä kunnallisella ja myös kolmannella sektorilla ja yrittäjinä.

Ammattinimikkeitä

 • Sales Manager, Revenue Manager
 • myyntipäällikkö, myyntineuvottelija
 • Key Account Manager, asiakkuuspäällikkö
 • vuoropäällikkö, projektipäällikkö
 • palvelupäällikkö, palveluneuvoja
 • Travel Advisor, matkailuneuvoja
 • hotellivirkailija
 • tapahtumakoordinaattori
 • yrittäjä

Moderni ja monipuolinen kampus

SAMK-kampus Pori on tulevaisuuden oppimiskeskus. Kampus valmistui keväällä 2017.

 • Yli 4000 opiskelijaa
 • Monialainen: liiketalous, matkailu, sosiaali- ja terveysala, tekniikka
 • Noin 600 tutkintoa vuodessa
 • Hyvät kulkuyhteydet: vieressä Matkakeskus, josta liikennöi paikallis- ja kaukobussit sekä junat.

Virtuaalimatka kampukselle

SAMK – Paras opetus! 

SAMK – Paras työllistyminen pääkaupunkiseudun ulkopuolella!

OKM:n kysely ammattikorkeakoulusta valmistuneille 2009–2019.

 

Matkailun koulutuksen sisältö

Restonomin (AMK) keskeinen osaamisalue on palveluliiketoimintaosaaminen. Matkailun koulutuksessa opintojen keskeisimmät sisältöalueet liittyvät matkailualaan elinkeinona ja ilmiönä. Keskeiset opintosisällöt käsittelevät matkailun toimintaympäristöä erityispiirteineen: majoitus- ja ravitsemispalveluja, matkatoimisto- ja henkilöliikennepalveluja, ohjelma- ja tapahtumapalveluja, kokous- ja kongressipalveluja, luonnon hyödyntämistä matkailupalveluissa, kohdejohtamista, matkailuyrityksen kehittämistä ja ammatillista viestintää. Näiden aihealueiden sisällä opiskellaan muun muassa seuraavia asiakokonaisuuksia:

 • asiakas- ja elämysosaamista
 • palvelu- ja myyntiosaamista
 • palveluprosessien kehittämistä sisältäen tuotekehityksen ja palvelumuotoilun
 • liiketoimintaympäristöjä, ansainta- ja toimintalogiikkaa sekä teknologian hyödyntämistä

Kansainvälistä kokemusta

Koulutusohjelmalla on pitkät perinteet kansainvälisestä yhteistyöstä, kuten vierailevat luennoitsijat ja kansainväliset projektit sekä tapahtumat. Opiskelijat voivat lähteä opiskelijavaihtoon tai kansainväliseen harjoitteluun. Ulkomaille on helpoin lähteä johonkin SAMKin sadoista yhteistyökorkeakouluista. Ulkomailla suoritetut opinnot luetaan osaksi kotimaista tutkintoa. Kansainvälisyyttä SAMKin kampuksille tuovat ulkomaalaiset tutkinto- ja vaihto-opiskelijat sekä kansainväliset harjoittelijat.

Jatko-opintomahdollisuudet

Voit hakeutua suorittamaan matkailun ylemmän AMK-tutkinnon, kun sinulle on kertynyt kaksi vuotta alan työkokemusta restonomi (AMK) -tutkinnon suorittamisen jälkeen. Tutkinto tuottaa myös hakukelpoisuuden yliopistojen maisteriopintoihin.

Tutustu SAMKin jatko-opintomahdollisuuksiin.

Työelämäyhteistyö ja opinnäytetyö

Opinnot pohjautuvat vahvaan yhteistyöhön alalla toimivien yritysten ja asiantuntijoiden kanssa. Yhteistyö toteutuu yritysvierailuiden, vierailevien luennoitsijoiden ja yhteistyöprojektien muodossa.

Opintojen avulla pyritään tukemaan opiskelijan työelämävalmiuksia vahvistamalla muun muassa ongelmanratkaisu- ja projektityöskentelytaitoja. Oman yrityksen suunnittelu ja perustaminen on mahdollista Yrityskiihdyttämön avulla.

Opinnäytetyö osoittaa, että osaat soveltaa tietojasi ja taitojasi käytännön asiantuntijatehtävässä erilaisissa matkailualan yrityksissä ja organisaatioissa. Opinnäytetyöt ovat yleensä työelämän kehittämiseen tähtääviä töitä, jotka voivat sisältää esimerkiksi prosessien kehittämistä, liiketoiminta-, markkinointi- tai viestintäsuunnitelmia tai tapahtumien suunnittelua ja toteutusta. Opinnäytetöiden aiheet nousevat työelämän todellisista tarpeista ja vahvistavat opiskelijan ammatillista kasvua.

Matkailun opiskelijat projekteissa

Ensimmäisen ja toisen vuoden matkailun opiskelijoita, jotka järjestivät Satakunta Hyvää Kohdetta 2018 -tapahtuman.

Satakunta Hyvää Kohdetta on vuosittainen matkailun opiskelijoiden järjestämä messutapahtuma, jossa näytteilleasettajat ovat paikallisia matkailualan yrittäjiä. Messuille kutsutaan HR- ja matkailualan asiantuntijoita, jotka etsivät uusia ideoita ja tuotteita.

AMK-päivien ja kansainvälisen konferenssin järjestelyihin osallistuneet matkailun opiskelijat.

Matkailun opiskelijat osallistuivat AMK-päivien ja kansainvälisen viikon järjestelyihin toukokuussa 2018. Viiden päivän aikana opiskelijat avustivat rinnakkaissessioissa, isännöivät kiinalaista delegaatiota ja tarjosivat info-palveluita.

Satakunnan kirjastopäivään osallistui kirjastotyöntekijöitä ympäri Satakuntaa.

SAMK-kampus Porissa järjestetty Meist o moneks! – Satakunnan kirjastopäivä keräsi yhteen noin 80 vierasta toukokuussa 2018. Päivän käytännön järjestelyistä vastasi ryhmä matkailun ensimmäisen vuoden opiskelijoita.

Lisää aiheesta

Vertti Kypärä istuu ravintolassa ruskealla nahkasohvalla.
| Opinnot ja opetus

Opinnäytetyö: Instagramin aakkoset matkailuyrittäjille

Restonomiksi (AMK) kesäkuussa valmistunut Vertti Kypärä teki opinnäytetyönään Instagram-oppaan matkailualalle ja piti webinaarina kaksi koulutusta alan yrittäjille.
Sanna Alakulju kävelee riippusiltaa pitkin valkoisessa mekossa kassi kädessään.
| SAMK

Rohkeutta ja uusia kokemuksia harjoittelusta eksoottisella Balilla

Kolmatta vuotta matkailua opiskeleva Sanna Alakulju oli päättänyt lähteä ulkomaille vaihto-opiskelijaksi, mutta suunnitelmiin tuli muutos. Hän päättikin suorittaa harjoittelunsa ulkomailla ja päätyi viettämään ikimuistoiset viisi kuukautta Indonesiassa.

Lisätietoja

Lisätietoja hakemisesta

hakijapalvelut@samk.fi
(02) 623 4801

Lisätietoja matkailun koulutuksesta

Elina Junnila
044 710 3395
etunimi.sukunimi@samk.fi

Kampuksesi

SAMK-kampus Pori
Satakunnankatu 23
28130 Pori

Kysy lisää matkailun koulutuksesta hakutoimistostamme