SAMKissa uusi kestävän kehityksen ja vastuullisuuden ohjelma

SAMKin kestävän kehityksen ja vastuullisuuden ohjelma on julkaistu. Kyseiseen teemaan liittyvät asiat eivät ole SAMKissa uusia, ensimmäinen toimenpideohjelma lanseerattiin jo vuonna 2012.

Aurinkoseurain Porin kampuksen pihassa.

SAMKin opetus- ja tutkimuskäytössä on aurinkosähköjärjestelmiä.

SAMK on jo useampi vuosi sitten allekirjoittanut oman ympäristöpolitiikan ja liittynyt Porin kaupungin ilmastokumppaniksi. Porin kaupungin ja SAMKin välinen ilmastositoumus allekirjoitettiin vuonna 2017. SAMK-kampus Porin katolla on myös aurinkosähköjärjestelmiä, joiden yhteisteho on noin 30 kW. Järjestelmät ovat sekä opetus- että tutkimuskäytössä.

– Kestävä kehitys ja vastuullisuus on integroitu kaikkeen SAMKin tekemiseen, sanoo osaamisaluejohtaja Riitta Tempakka, joka toimii myös ohjelmaa valmistelleen työryhmän vetäjänä.

Uudessa toimenpideohjelmassa keskitytään sekä SAMKin hiilikädenjälkeen että hiilijalanjälkeen. Hiilijalanjälkeen liittyy SAMKin strateginen tavoite olla hiilineutraali korkeakoulu vuoteen 2030 mennessä.

Asiantuntijoita tulevaisuuden työmarkkinoille

Hiilikädenjäljestä on kolme erillistä teemaa, jotka liittyvät paitsi vastuullisuuteen ja kestävän kehityksen edistämiseen SAMKin toiminnassa, myös osaajien kouluttamiseen sekä TKI-toimintaan.

– Teemoista tärkein on se, että koulutamme kestävän kehityksen ja vastuullisuuden asiantuntijoita tulevaisuuden työmarkkinoille, Tempakka sanoo.

SAMKissa tehtiin reilu vuosi sitten opetussuunnitelmien uudistus. Sen pohjimmaisena ajatuksena oli, että jokaisen tutkinto-ohjelman ja opintojakson kohdalla pohdittiin, miten kestävä kehitys liittyy alaan ja kyseiseen opintojaksoon.

Lisätiedot:

Osaamisaluejohtaja Riitta Tempakka, 044 710 3639, riitta.tempakka@samk.fi

Tutustu SAMKin Kestävän kehityksen ja vastuullisuuden ohjelmaan Riitta Tempakka tietokoneen ääressä. Riitta Tempakka with laptop.

SAMKin kestävän kehityksen ja vastuullisuuden ohjelma

Ohjelmaa on valmistellut SAMKin kestävän kehityksen ja vastuullisuuden työryhmä, jonka vetäjänä toimii Riitta Tempakka (kuvassa).

Ohjelma muodostuu kolmesta keskeisestä teemasta:

  1. SAMK on vastuullinen ja edistää kestävää kehitystä
  2. SAMKissa koulutetaan osaajia, jotka edistävät kestävää kehitystä
  3. SAMKin TKI-toiminta tuottaa ratkaisuja kestävyyshaasteisiin

SAMKin strateginen tavoite on olla hiilineutraali korkeakoulu vuoteen 2030 mennessä.

Ohjelma pohjautuu Arenen laatimaan Ammattikorkeakoulujen kestävän kehityksen ja vastuullisuuden ohjelmaan.


Vastuullisuus tarkoittaa sitä, että SAMKissa huomioidaan kaikessa toiminnassa suorat ja epäsuorat vaikutukset ympäröivään yhteiskuntaan.

Kestävällä kehityksellä tarkoitetaan ekologisesti, sosiaalisesti, kulttuurisesti ja taloudellisesta kestävää kehitystä.

Jaa tämä sivu

Susanna Kunvik (oikealla) toimii SAMKissa erikoistutkijana sekä projektipäällikkönä RAVI- ja Mind Nutrition tutkimushankkeissa. Kuvassa myös Mind Nutrition -tutkimushankkeen tutkija ja ravitsemusasiantuntija Elina Nevala.

SAMKin erikoistutkija Susanna Kunvik mukana luomassa Suomeen ensimmäistä työikäisten ruokasuositusta

Suomeen laaditaan ensimmäistä kertaa työikäisten ruokasuositus, jonka tavoitteena on parantaa suomalaisten työikäisten terveyttä ja työkykyä. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan nimeämä työryhmä on aloittanut suositusten valmistelun, ja mukana on myös SAMKin erikoistutkija Susanna Kunvik.

CERNin edustajat Jan Janke (vasemmalla) ja Matthias Braeger saapuivat Poriin viime vuoden lopulla tutustumaan tiloihin ja keskustelemaan tapahtuman järjestelyistä. Kuvassa myös tapahtumaa koordinoiva opettaja Sara Kfouri Koskinen SAMKIsta.

CERN Spring Campus ensi kertaa Suomeen – SAMK isännöi tapahtumaa toukokuussa

Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERN järjestää vuotuisen CERN Spring Campus -tapahtuman ensi kertaa Suomessa. Toukokuussa 2025 SAMK isännöi tätä merkittävää kansainvälistä tapahtumaa, joka keskittyy tietojenkäsittelytieteisiin ja moderniin teknologiaan.

Tanja Vaitiniemi SAMKin kampuksen käytävällä.

Samkilainen kasvo: Tanja Vaitiniemi rakentaa siltoja SAMKin ja yritysten välille

SAMK tekee vuosittain yhteistyötä yli 800 yrityksen ja yhteisön kanssa. Uusi kumppanuusohjelma on yhteistyön laajin ja syvällisin muoto. Mitä tämä oikein tarkoittaa, kumppanuuspäällikkö Tanja Vaitiniemi?