SAMKissa uusi kestävän kehityksen ja vastuullisuuden ohjelma

SAMKin kestävän kehityksen ja vastuullisuuden ohjelma on julkaistu. Kyseiseen teemaan liittyvät asiat eivät ole SAMKissa uusia, ensimmäinen toimenpideohjelma lanseerattiin jo vuonna 2012.

Aurinkoseurain Porin kampuksen pihassa.

SAMKin opetus- ja tutkimuskäytössä on aurinkosähköjärjestelmiä.

SAMK on jo useampi vuosi sitten allekirjoittanut oman ympäristöpolitiikan ja liittynyt Porin kaupungin ilmastokumppaniksi. Porin kaupungin ja SAMKin välinen ilmastositoumus allekirjoitettiin vuonna 2017. SAMK-kampus Porin katolla on myös aurinkosähköjärjestelmiä, joiden yhteisteho on noin 30 kW. Järjestelmät ovat sekä opetus- että tutkimuskäytössä.

– Kestävä kehitys ja vastuullisuus on integroitu kaikkeen SAMKin tekemiseen, sanoo osaamisaluejohtaja Riitta Tempakka, joka toimii myös ohjelmaa valmistelleen työryhmän vetäjänä.

Uudessa toimenpideohjelmassa keskitytään sekä SAMKin hiilikädenjälkeen että hiilijalanjälkeen. Hiilijalanjälkeen liittyy SAMKin strateginen tavoite olla hiilineutraali korkeakoulu vuoteen 2030 mennessä.

Asiantuntijoita tulevaisuuden työmarkkinoille

Hiilikädenjäljestä on kolme erillistä teemaa, jotka liittyvät paitsi vastuullisuuteen ja kestävän kehityksen edistämiseen SAMKin toiminnassa, myös osaajien kouluttamiseen sekä TKI-toimintaan.

– Teemoista tärkein on se, että koulutamme kestävän kehityksen ja vastuullisuuden asiantuntijoita tulevaisuuden työmarkkinoille, Tempakka sanoo.

SAMKissa tehtiin reilu vuosi sitten opetussuunnitelmien uudistus. Sen pohjimmaisena ajatuksena oli, että jokaisen tutkinto-ohjelman ja opintojakson kohdalla pohdittiin, miten kestävä kehitys liittyy alaan ja kyseiseen opintojaksoon.

Lisätiedot:

Osaamisaluejohtaja Riitta Tempakka, 044 710 3639, riitta.tempakka@samk.fi

Tutustu SAMKin Kestävän kehityksen ja vastuullisuuden ohjelmaan Riitta Tempakka tietokoneen ääressä. Riitta Tempakka with laptop.

SAMKin kestävän kehityksen ja vastuullisuuden ohjelma

Ohjelmaa on valmistellut SAMKin kestävän kehityksen ja vastuullisuuden työryhmä, jonka vetäjänä toimii Riitta Tempakka (kuvassa).

Ohjelma muodostuu kolmesta keskeisestä teemasta:

  1. SAMK on vastuullinen ja edistää kestävää kehitystä
  2. SAMKissa koulutetaan osaajia, jotka edistävät kestävää kehitystä
  3. SAMKin TKI-toiminta tuottaa ratkaisuja kestävyyshaasteisiin

SAMKin strateginen tavoite on olla hiilineutraali korkeakoulu vuoteen 2030 mennessä.

Ohjelma pohjautuu Arenen laatimaan Ammattikorkeakoulujen kestävän kehityksen ja vastuullisuuden ohjelmaan.


Vastuullisuus tarkoittaa sitä, että SAMKissa huomioidaan kaikessa toiminnassa suorat ja epäsuorat vaikutukset ympäröivään yhteiskuntaan.

Kestävällä kehityksellä tarkoitetaan ekologisesti, sosiaalisesti, kulttuurisesti ja taloudellisesta kestävää kehitystä.

Jaa tämä sivu

Teoskuva Jesse Kitinojan teoksesta Kuvanveistäjän koti.

Samkilainen kasvo: Arkkitehti, tutkija ja kuvataiteen opiskelija Jesse Kitinoja mukana Mäntän kuvataideviikoilla

Jesse Kitinoja, joka on sekä arkkitehti että SAMKin tutkija ja kuvataiteen opiskelija, on tänä kesänä mukana yhdessä Suomen merkittävimmistä kuvataidetapahtumista, Mäntän kuvataideviikoilla.

SAMK on järjestänyt SuomiAreena-keskusteluja myös aiempina vuosina.

SAMK on mukana SuomiAreenassa

SAMK osallistuu 24.–27.6.2025 järjestettävään SuomiAreenaan. SAMKilla on Kansalaistorilla teltta, jossa on päivittäin vaihtuvia teemoja. Lisäksi SAMK on mukana järjestämässä keskustelua "Suomi elää Länsirannikosta".

Stella kokee, että on löytänyt tapahtuma-alalta oman juttunsa.

Tapahtuma-ala vei mennessään – Tapahtumakoordinaattoriksi restonomikoulutuksella

Stella Laiho valmistui joulukuussa 2022 restonomiksi (AMK) SAMKista ja toimii nykyään tapahtumakoordinaattorina SAMKissa. Restonomikoulutus loi hyvän pohjan työskennellä tapahtuma-alalla.