Opiskelijoiden hyvinvointi on ykkösasia

Muutama viime vuosi on ollut opiskelijoille poikkeuksellinen. Suuri osa opinnoista on suoritettu etänä ja muukin vuorovaikutus on saattanut jäädä huomattavan vähäiseksi. SAMKissa on pohdittu ja toteutettu monenlaisia toimia opiskelijoiden vuorovaikutuksen ja hyvinvoinnin lisäämiseksi.

19.8.2022 | Teksti: Inna Saarinen | Kuva: Inna Saarinen

Reetta-Kaisa Kuusiluoma ja Maija Penttilä pelaavat Touché-peliä.

Kampuskirjastoissa on lautapelejä, joita voi pelata vaikka opiskelijaporukalla. Kuvassa Reetta-Kaisa Kuusiluoma (vas.) ja Maija Penttilä.

– Etäaika on vaikuttanut opiskelijoiden hyvinvointiin. Osa opiskelijoista kokee, että he eivät ole tulleet kohdatuiksi, vaan he ovat vain palluroita Teamsissa, kertoo FeelWell-hankkeen projektipäällikkö Maija Penttilä.

– Osalle opiskelijoista etäopiskelu on sopinut hyvin. Suuri osa on kuitenkin kokenut itsensä todella yksinäiseksi ja irralliseksi mistään yhteisöstä. On hienoa, että aidot kohtaamiset jälleen onnistuvat, jatkaa StudyWell-hankkeen projektipäällikkö Reetta-Kaisa Kuusiluoma.

Osassa tutkinto-ohjelmia opinnot tarjotaan jatkossakin kokonaan tai pääosin verkossa.

– SAMMAKKO on kehittänyt tätä ajatellen e-tuutorointimallia, jotta kaikki saataisi tasapuolisesti tuutoroinnin piiriin, Kuusiluoma sanoo.

Hyvinvointiviikko järjestetään tänäkin vuonna

Opiskelijoiden hyvinvointi on tiiviissä yhteydessä opiskelukykyyn ja opintojen etenemiseen. Hyvinvointi koostuu luonnollisesti varsinaisen kampusympäristön lisäksi monesta muusta osa-alueesta, esimerkiksi kotiin ja harrastuksiin liittyvistä asioista.

– Opiskelijoilla on monenlaisia elämäntilanteita. Pohdimme, miten voimme kampusympäristössä tukea erilaisten opiskelijoiden hyvinvointia. Tuutoropettajat, opinto-ohjaajat ja erityisopettaja auttavat opiskelijoita tietenkin opintoihin liittyvissä asioissa. Haluamme kannustaa opiskelijoita myös yhteiseen vapaa-ajan toimintaan, kertoo Kuusiluoma.

Kuusiluoman ja Penttilän vetämissä hankkeissa on luotu yhteisöllisyyttä lisääviä toimintatapoja.

– Olemme järjestäneet muun muassa ulkoilua yhdessä oppilaitostyöntekijöiden kanssa ja thinkable walking -tuokioita Soteekin kanssa. Lisäksi hyvinvointiviikko järjestetään viime vuoden tapaan myös tänä syksynä, Kuusiluoma sanoo.

Mielekästä toimintaa – keskiössä yhteisöllisyys

Pääpainona toiminnassa on opiskelijalähtöisyys. Penttilän mukaan tärkeää on se, että juuri opiskelijat suunnittelevat toimintaa toisille opiskelijoille. Hän painottaa, ettei kaikki toiminta ole liikunnallista.

– Koulutamme syksyllä hyvinvointituutoreita, jotka alkavat järjestää opiskelijoiden toivomaa toimintaa – vaikka liikunnallisia lajikokeiluja, lautapeli-iltoja tai museokierroksia, hän sanoo.

Sosionomiopiskelijoiden kanssa käynnistetään tänä syksynä myös opiskelijoiden mielen hyvinvointia ja sosiaalista osallisuutta vahvistavaa vertaistoimintaa. Siinä Studybuddy toimii toisen opiskelijan tukena ja tsempparina opiskeluun liittyvissä arjen haasteissa.

Penttilä kannustaa opiskelijoita mukaan tuutortoimintaan.

– Kannattaa lähteä mukaan tuutoriksi, vaikka vertais- tai hyvinvointituutoriksi. On ihan tutkittua tietoa siitä, miten paljon vapaaehtoistyö antaa hyvinvointia itsellekin, hän sanoo.

Reetta-Kaisa Kuusiluoma ja Maija Penttilä pelaavat Touché-peliä.

Info

SAMKin opiskelijoille suunnatun hyvinvointikyselyn tulokset sekä Porin kaupungin kesäkuussa 2022 julkaistu hyvinvointiraportti osoittavat, että koronapandemia-aika on saanut monen mielialat heilahtelemaan.

SAMKissa on panostettu opiskelijahyvinvointiin mm. OKM:n korona-ajan erityisavustusta saaneilla hankkeilla StudyWell  ja FeelWell sekä CampusMoWe liikunta- ja hyvinvointipalveluilla. Molempien hankkeiden toimintaa ja tapahtumia voit seurata yhteisellä Instagram-tilillä.

Opiskelijahyvinvointiin liittyen on koostettu laaja paketti myös SAMKin opiskelijahyvinvointisivustolle.

19.8.2022 | Teksti: Inna Saarinen | Kuva: Inna Saarinen

Lisää aiheesta

Opiskelijoita maskeissa./ Students with masks on face.
| Hyvinvointi ja terveys

SAMKissa panostetaan opiskelijahyvinvointiin

Kulunut vuosi on tuonut haasteita opiskelijoiden arkeen. CampusMoWe on ollut opiskelijoiden arjen tukena ja kehittänyt erilaisia opiskelijahyvinvointipalveluja.
Kolme naista katselee piirroksia Porin uimahallin kahviossa.
| Hyvinvointi ja terveys

SAMKissa tehdään pitkäjänteistä liikuntapaikkojen esteettömyys- ja saavutettavuustyötä

Esteettömyys ja saavutettavuus lähtevät siitä, että me kaikki olemme erilaisia. SAMKin esteettömyys ja saavutettavuus -tutkimusryhmä on toteuttanut vuosien kuluessa useita liikuntapaikkojen esteettömyyden edistämiseen tähdänneitä hankkeita.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Hei yritykset Huittisissa! Nyt on hieno mahdollisuus palkata SAMKin kansainvälinen opiskelija kesätöihin.Hei huttislainen yritys! Lähde rohkeasti mukaan kesätyökampanjaan!Ilmoittaudu mukaan: link.webropolsurveys.com/Participation/Public/adc80cce-87cf-49e2-92c7-e5486675ea8d?displayId=Fin2... ... See MoreSee Less
View on Facebook

Satakunnan taiturit -kilpailu järjestettiin ensimmäistä kertaa eilen. Viisi joukkuetta kilpaili Satakunta-menun luomisessa. Kilpailun tavoitteena oli tuoda lisää näkyvyyttä ja vetovoimaa ravintola-alalle. 👨‍🍳👍

#katsetulevaisuuteen #matkailu #vetovoima https://www.samk.fi/uutiset/samk-mukana-lisaamassa-matkailu-ja-ravintola-alan-vetovoimaa/

Students have the opportunity to go abroad to study as an exchange student. Three SAMK students share their experiences of an alternative way to be an exchange student. 👍🌍
#thinkfuture #exchange #studyabroad
https://samkarit.samk.fi/2023/02/02/tourism-students-erasmus-exchange-week-in-belgium/

SESKO on myöntänyt TKI-tunnustuspalkintoja hankkeille. Palkituksi tuli SAMKin ja TAMKin yhteishanke, joka tutkii omatuotantojärjestelmien vaikutuksia sähköverkkoon. 🏡⚡ @EtechSESKO https://sesko.fi/seskon-tki-tunnustuspalkinnot-2022-kolmelle-hankkeelle/

Sosiaali- ja terveysalan työnantajat ja opiskelijat verkostoituvat tänään Urakahvilassa. ☕ Employers and students in the social and health care sector are networking today at the Urakahvila (Career Café). ☕ #katsetulevaisuuteen #thinkfuture