Ulla Tuomisen säätiö myönsi kaksi 60 000 euron juhla‐apurahaa autoilun energiateknisiin ratkaisuihin

Ulla Tuomisen säätiö myönsi kaksi 60 000 euron juhla‐apurahaa autoilun energiateknisiin ratkaisuihin. Yhteensä tutkimusapurahoja jaettiin 240 000 euroa.

Ulla Tuomisen säätiön 30‐vuotisjuhla‐apuraha julistettiin haettavaksi 12.8.2021. Apurahan teemana oli autoilun energiatekniset ratkaisut. Teemaa ohjasivat sähkö, tietotekniikka, ympäristö, ekologia ja talous. Esimerkkeinä mahdollisista ratkaisualueista esitettiin sähkö‐, hybridi‐ ja akkutekniikka, lataustekniikka, vety‐ ja vetyvarastoteknologia sekä lataus‐ ja tankkausverkostot.

Säätiö päätti myöntää kaksi 60 000 euron juhla‐apurahaa. Toisen apurahan sai Tampereen yliopiston ohjelmistotuotannon professorin Kari Systän tutkimusryhmä. Tutkimuksen aiheena ovat ohjelmistoratkaisut, jotka tukevat yhteisöllisiä sähköauton latausratkaisuja. Tutkittavilla ratkaisuilla voidaan optimoida sekä kustannuksia että uusiutuvien energiaratkaisujen käyttöä. Toisen apurahan sai Satakunnan ammattikorkeakoulun RoboAI:n tutkijat. Tutkimuksessa pilotoidaan, miten laser‐spektroskopia yhdistettynä tekoälyyn voi tunnistaa erilaiset akkukemiat nopeasti ja tarkasti. Akkukierrätyksen nopeus, turvallisuus ja tarkkuus paranevat, jolloin myös kierrätyksen yksikkökustannukset pienenevät.

Juhla‐apurahojen lisäksi säätiö myönsi rahoitusta kuudelle tutkimushankkeelle yhteensä 120 000 euroa:

  • ”Sähköauton latauksen järjestelmätason suunnittelu”, Juhamatti Korhonen, LUT‐yliopisto
  • ”Real‐time AI/ML Systems for Vehicular Computing”, Ella Peltonen, Oulun yliopisto
  • ”Optimal Control Algorithms for Electric Vehicle Power Management and Battery Lifetime Maximization”, Eero Immonen, Turun ammattikorkeakoulu
  • ”Electrical properties of battery packs interconnections”, Kush Mehta, LUT‐yliopisto
  • ”Architectural Degradation Of Microservice‐based Systems”, Davide Taibi, Tampereen yliopisto

Lisäksi säätiöiden post doc ‐poolin kautta Ulla Tuomisen säätiö rahoittaa tohtoreiden työskentelyä ulkomailla 100 000 eurolla vuosittain.

Nyt julkistettujen tutkimushankkeiden lisäksi Ulla Tuomisen säätiö rahoittaa seuraavia kohteita:

  • Yhteistyössä Sähköinsinööriliiton kanssa ”Sähkössä on tulevaisuus” ‐palkinto
  • Aalto‐yliopiston ja Tampereen yliopiston sähkö‐ ja tietotekniikan opiskelijoiden ”Sähkössä on ideaa” ‐projektikilpailut
  • Satakunnan 7‐luokkalaisten matematiikkakilpailu
  • Satakunnan lukioiden ja ammattioppilaitosten kirjoitelmakilpailu
  • Stipendejä Satakunnan korkeakouluissa menestyneille opiskelijoille.

Ulla Tuomisen säätiön tutkimusrahoituksen julkistustilaisuus pidetään etätilaisuutena keskiviikkona 9.2.2022 kello 13. Tilaisuutta voi seurata verkossa osoitteessa https://zoom.us/j/95317467717. Tilaisuudessa kuullaan 15 minuutin esitykset juhla‐apurahojen aiheista.

Lisätietoja: Säätiön hallituksen puheenjohtaja Cimmo Nurmi (cimmo.nurmi@samk.fi), 044 7103371

Jaa tämä sivu

Naisella on päässään EEG-käyrää mittaava aivopipo.

RoboAI tutkimus- ja tuotekehityskeskuksen kokoomajulkaisu tutustuttaa laajaan ja monialaiseen toimintaan

Keskuksen ensimmäinen kokoomajulkaisu kokoaa yhteen 19 asiantuntija-artikkelia Industry, Health, Green ja Intelligent Systems -osakokonaisuuksien teemojen alle.

Punainen mökki veden äärellä.

Matkailun kehittämiskeskuksen kokoomajulkaisu valottaa matkailualan tulevaisuutta

Matkailun kehittämiskeskuksen kokoomajulkaisussa aiheina ovat toiminnan keskeiset teemat: kestävä kehitys, digitaalisuus, kansainvälistyminen, osaamisen ja työllisyyden lisääminen sekä relevantit aiheet kuten hyvinvointi sekä ruoka- ja pyörämatkailu.

Tubettaja Roni Bäck seisoo kädet levitettyinä vihreänsävyisessä Pelisellissä.

Peliselli avattiin juhlallisesti käyttöön – Katso kuvagalleria!

Perjantaina 24.11. järjestetty Well Played -tapahtuma keräsi yhteen RoboAI tutkimus- ja tuotekehityskeskuksen yhteistyökumppaneita ja sidosryhmiä elämykselliseen iltapäivään. Samalla vihittiin käyttöön uusi peli- ja elämyslaboratorio Peliselli.