Yliopettaja Heikki Haaparanta edistää digitalisaation ilosanomaa

SAMKin digitaalisen palveluliiketoiminnan yliopettaja Heikki Haaparanta
SAMKin digitaalisen palveluliiketoiminnan yliopettaja Heikki Haaparanta

Näin aloittaa palveluliiketoiminnan osa-alueella vuoden alussa yliopettajana aloittanut Heikki Haaparanta kysyttäessä, kuka olet ja mistä tulet.

Haaparannan uralla on kirjavasti toimintaa. Mies on toiminut luokanopettajana, projektipäällikkönä, kansalaisopiston rehtorina ja kehitysjohtajana kauppakorkeakoululla. Uran pisin työrupeama, kuukautta vajaa kuusi vuotta, oli Porin kaupungin tietohallintojohtajana ja ICT-yksikön päällikkönä. Haaparanta väitteli tohtoriksi 2008 tietotekniikan hyödyntämisestä, kohteena erityisesti perusopetuksen opettajat.

– Työelämän ulkopuolella olen perheen isä sekä crossfitin ja suunnistuksen parissa toimiva aktiivinen urheilija, mies kertoo.

Haaparanta on ollut perustamassa toiminnallisen harjoittelun joukkuekilpailua Yyteri Sandstormia, joka järjestettäneen toista kertaa tänä kesänä. Työn ohessa pyöritettävänä on ICT-alan konsultointiyritys kahden yrityskumppanin kanssa.

Digitalisaatio poistamaan tylsiä rutiineja arjesta

– Olen älyttömän innostunut uudesta. Täytyy hakea vielä oikeaa paikkaa ja roolia. Olen ollut vaikuttunut siitä, kuinka paljon SAMK on kehittynyt. Täällä on kaikki eväät viedä opetus- ja hankepuolta eteenpäin. Puitteet ovat kaikkinensa loistavat, Haaparanta kertoo.

YAMK-opintojen puitteissa palveluliiketoiminnassa tuodaan vahvasti esille digitaalisuutta. Opiskelijoille pyritään tarjoamaan entistä paremmat mahdollisuudet digitalisaation eteenpäin viemiseen.

– Näen, että asiat lähtevät liikkeelle henkilökohtaisesta kasvusta. Tähän täytyy antaa välineitä opiskelijoille.

Digitalisaatio on asia, joka haastaa organisaatioita tällä hetkellä – ja siinä nähdään paljon pelottaviakin puolia. Haaparanta kuitenkin toivoo, että kaikki suhtautuisivat siihen varauksellisen innostuneesti.

– Digitalisaatio muuttaa asioita paljon, mutta se on myös mahdollisuus katsoa asioita uudesta näkökulmasta. Ja saada tylsiä rutiineja pois arjesta. Tässä on myös minun työni sisällöllinen ydin.

Panostusta kansainvälisiin hankkeisiin

– Tein 2003 Tampereen teknilliselle yliopistolle kansainvälisiä hankkeita ja olen ottanut sen tähän yhdeksi kärjeksi, kehittääksemme hanketoimintaa. Täällä tehdään jo tosi paljon ja se on yllättänyt minut positiivisesti. EU-rahoitteisiin hankkeisiin voimme mennä vieläkin enemmän mukaan, ja koota sitä kautta myös tutkimusryhmää ympärille, Haaparanta kuvailee.

Haaparannalle on tulossa myös opetusta ja hän odottaa opettamista pitkästä aikaa innolla. Uusina opetettavina asioina on tulossa ohjelmistorobotiikkaa, toimistoautomaatiota ja business intelligenceä sekä niiden tuomista työvälineiksi.

Mikäs mies Haaparanta on muuten, ja miten hän latautuu?

– Liikunta ja luonto lataavat. Olen toiminut nuorena partiossa ja nyt lämmitellyt uudelleen sitä harrastetta. Lempipaikkojani ovat Yyterinniemi ja Joutsijärvi – Mahtavia lähiluontoretkeilykohteita.

Haaparanta kuuntelee myös paljon musiikkia ja äänikirjoja (tieto- ja kaunokirjallisuutta, nyt työn alla Jo Nesbøn kirjat). Hän on kiinnostunut kielistä, nyt työn alla venäjän alkeet.

SAMK TWITTERISSÄ

Jaa tämä sivu

Susanna Kunvik (oikealla) toimii SAMKissa erikoistutkijana sekä projektipäällikkönä RAVI- ja Mind Nutrition tutkimushankkeissa. Kuvassa myös Mind Nutrition -tutkimushankkeen tutkija ja ravitsemusasiantuntija Elina Nevala.

SAMKin erikoistutkija Susanna Kunvik mukana luomassa Suomeen ensimmäistä työikäisten ruokasuositusta

Suomeen laaditaan ensimmäistä kertaa työikäisten ruokasuositus, jonka tavoitteena on parantaa suomalaisten työikäisten terveyttä ja työkykyä. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan nimeämä työryhmä on aloittanut suositusten valmistelun, ja mukana on myös SAMKin erikoistutkija Susanna Kunvik.

CERNin edustajat Jan Janke (vasemmalla) ja Matthias Braeger saapuivat Poriin viime vuoden lopulla tutustumaan tiloihin ja keskustelemaan tapahtuman järjestelyistä. Kuvassa myös tapahtumaa koordinoiva opettaja Sara Kfouri Koskinen SAMKIsta.

CERN Spring Campus ensi kertaa Suomeen – SAMK isännöi tapahtumaa toukokuussa

Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERN järjestää vuotuisen CERN Spring Campus -tapahtuman ensi kertaa Suomessa. Toukokuussa 2025 SAMK isännöi tätä merkittävää kansainvälistä tapahtumaa, joka keskittyy tietojenkäsittelytieteisiin ja moderniin teknologiaan.

Tanja Vaitiniemi SAMKin kampuksen käytävällä.

Samkilainen kasvo: Tanja Vaitiniemi rakentaa siltoja SAMKin ja yritysten välille

SAMK tekee vuosittain yhteistyötä yli 800 yrityksen ja yhteisön kanssa. Uusi kumppanuusohjelma on yhteistyön laajin ja syvällisin muoto. Mitä tämä oikein tarkoittaa, kumppanuuspäällikkö Tanja Vaitiniemi?