Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Mira Piitulaisella on monta rautaa tulessa

SAMKissa valitaan vuosittain Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä. Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjäksi 2021 valittu Mira Piitulainen on kuvataiteilija, yrittäjä, projektipäällikkö ja lastenkirjojen kuvittaja.

Yrityskiihdyttämöstä on ollut Mira Piitulaiselle paljon hyötyä.

Mira Piitulainen perusti yrityksensä vuonna 2017. Monipuolinen työskentely on ohjannut häntä löytämään omimman polkunsa – yrityksensäkin hän perusti juuri siksi, että hän halusi itse vaikuttaa siihen, millaisiin työtilaisuuksiin hän tarttuu. Iso sysäys oman liiketoiminnan aloittamiseen entiselle pääkaupunkilaiselle oli muutto maalle, Hämeenkyröön. Sieltä löytyi vanha kauppa, jossa on tilaa olla ja tehdä.

Jo opintojen alkuvaiheessa Mira Piitulainen aloitti yhteistyön yrityskiihdyttämömentori Tomi Kuusimäen kanssa. Hän vaikuttui opinnoissa Kuusimäen puheista, mitä taiteilijuus tänä päivänä on.

– Taiteilijoiden ja yrittäjien pitää olla ammattikuntana valmiita tulkitsemaan sisäisiä prosessejaan myös ulospäin. Se on osa sitä työtä. Se ei voi olla pelkästään sisäänpäin kääntynyttä, Piitulainen summaa.

Taiteilijoiden ja yrittäjien pitää olla ammattikuntana valmiita tulkitsemaan sisäisiä prosessejaan myös ulospäin. Se on osa sitä työtä. Se ei voi olla pelkästään sisäänpäin kääntynyttä.

Kuvataiteilijaopintoihin kuuluva opintojakso Yrittäjyyden perusteet toteutetaan yleensä vasta kolmannen opiskeluvuoden aikana. Siksi onkin tärkeää, että mentori osaa tunnistaa jo aikaisemminkin niitä yksilöitä, joita Yrityskiihdyttämö hyödyttäisi jo aiemmin. Mira Piitulainen päätyi Yrityskiihdyttämöön Tomi Kuusimäen aloitteesta ollessaan toisen vuoden opiskelija.

– Vaikka minulla oli jo yritys perustettuna, koin yrityskiihdyttämötoiminnan hyödylliseksi. Olen helposti syttyvä ihminen. En pysty kaikkia asioita samalla intensiteetillä tekemään, tunnit vaan ei riitä. On hyvä siis valikoida ja miettiä mihin suuntaan lähteä. Yrityskiihdyttämön arvo minulle on ollut se, että se on kirkastanut suuntaa.

Mira Piitulainen on jollakin tapaa koko ajan opiskellut töiden ohessa. Hän on pyörittänyt yritystä, jossa on ollut paljon kuvittamiseen ja sisällöntuottamiseen liittyviä tehtäviä sekä graafista suunnittelua.

­- Nämä kaikki maailmat sekoittuvat myös yrityskiihdyttämöopintojen kautta. Hankemaailmakin avautui täysin uudessa valossa. Hankkeista löytyi yrittäjille ominaista määrätietoista ja ratkaisukeskeistä asioiden hoitamista, Mira Piitulainen kuvailee. Hän onkin ollut myös hanketyössä SAMKissa jo opintojen aikana.

Yrityskiihdyttämöstä suojaa, turvaa ja tukea

Yrityskiihdyttämön työkaluista on ollut Mira Piitulaiselle paljon hyötyä. Ne ovat auttaneet häntä reflektoimaan ja paloittelemaan omaa tekemistään ja omia toiveitaan.

– Aina kun yksikin teos myydään, puhutaan jonkinasteisesta yrittämisestä. Jokainen kuvataiteilija voisi ehkä jo opintojen aikana harkita yrityksen perustamista osana yrityskiihdyttämötyöskentelyä, jatkoi henkilö yrittäjänä sen jälkeen tai ei, hän sanoo.

Piitulainen on saanut Yrityskiihdyttämöstä suojaa, turvaa ja tukea oman yrityksen toimintaan.

– Legendat, joita yrittämisestä puhutaan, kielivät aina yrittämisen vaikeudesta ja haastavuudesta sekä siitä, että pitää ymmärtää sellaisia kokonaisuuksia, jotka eivät ole omalle alalle ominaista. Nämä myytit kumoutuvat, kun on ollut sisällä yrityksen toiminnassa.

Yrittäjyyden ei tarvitse muuttaa taiteilijaa maalliseksi, tylsäksi tai kapitalistiseksi. Yrittäjyys on vain yksi tapa taiteilija-ammattikunnalle pysyä leivän syrjässä kiinni.

Piitulainen on joutunut miettimään mikä rooli hänessä on vallitsevana: yrittäjä vai taiteilija.­

– Olen monitulotaiteilija. Roolini koostuu monesta eri palasesta: olen yhtä lailla hanketyöskentelijä kuin kuvittajakin. Prosessit ovat erilaisia: taidenäyttelyn kokoaminen on yksinäistä puurtamista ennen galleriaan tuloa, hankkeissa tehdään moniammatillisesti asioita, kehitetään asioita vuorovaikutteisesti, kun taas yritystoiminnassa se on molempia edellä mainittuja. Kuvataiteilijaroolini alla teen kaikkia mainitsemiani asioita.

Yrityskiihdyttämö auttoi Piitulaista myös verkostoitumaan. Hän sai kollegiaalisen verkoston mentorinsa kautta ja koki sen hyvin tärkeäksi.

– Yrittäjyyden ei tarvitse muuttaa taiteilijaa maalliseksi, tylsäksi tai kapitalistiseksi. Yrittäjyys on vain yksi tapa taiteilija-ammattikunnalle pysyä leivän syrjässä kiinni. Minun leipäni koostuu monesta eri palasesta ja itse koen sen toimintavarmuutena, jos yksi palasesta tyrehtyy niin silti koko pakka ei leviä. Vuosi vuodelta kokemus karttuu ja ymmärrys pienistäkin yksityiskohdista kasvaa, hän sanoo.

Tutustu kuvataiteen opintoihin Tutustu Yrityskiihdyttämön toimintaan Tutustu Mira Piitulaisen Ridibundus-yritykseen Lukemo-julisteen kuvitusta

Vuoden yrityskiihdyttämöyrittäjä

SAMKin yrityskiihdyttämömentorit valitsevat mentoroitavistaan yhdessä vuosittain Vuoden yrityskiihdyttämöyrittäjän. Kriteerinä on yrityksen menestyminen ja opiskelijan henkilökohtainen kasvu yrittäjänä. Lisäksi valinnassa arvostetaan yrittäjän omannäköisten ratkaisujen tuomista yrittäjyyteen, mikä toimii hyvin esimerkkinä ja kannustimena myös muille opiskelijoille.

Kuvassa Mira Piitulaisen tekemää kuvitusta Lukemo-julisteeseen.

Jaa tämä sivu

Sopimuksen allekirjoitustilaisuudessa olivat osaamisaluejohtaja Heikki Haaparanta (vas.), kumppanuuspäällikkö Tanja Vaitiniemi sekä Vatajankosken toimitusjohtaja Pekka Passi.

Vatajankoski rakentaa SAMKin kanssa kestävää energia-alan osaamista

SAMK ja Vatajankoski ovat solmineet yhteistyösopimuksen, joka tähtää osaamisen vahvistamiseen ja yhteisten kehityshankkeiden toteuttamiseen.

CERNin edustajat Jan Janke (vasemmalla) ja Matthias Braeger saapuivat Poriin viime vuoden lopulla tutustumaan tiloihin ja keskustelemaan tapahtuman järjestelyistä. Kuvassa myös tapahtumaa koordinoiva opettaja Sara Kfouri Koskinen SAMKIsta.

CERN Spring Campus ensi kertaa Suomeen – SAMK isännöi tapahtumaa toukokuussa

Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERN järjestää vuotuisen CERN Spring Campus -tapahtuman ensi kertaa Suomessa. Toukokuussa 2025 SAMK isännöi tätä merkittävää kansainvälistä tapahtumaa, joka keskittyy tietojenkäsittelytieteisiin ja moderniin teknologiaan.

Matias Maja istuu pöydän ääressä ja tekee muistiinpanoja paperille.

Insinööriopiskelija Matias Majan opinnäytetyöaihe syntyi yrityksen tarpeista

Matias Maja on neljännen vuoden energiatekniikan insinööriopiskelija SAMKissa. Kotikaupunki tuntui Porista kotoisin olevalle Matiakselle hyvältä vaihtoehdolta opiskelujen suhteen, eikä se ole odotuksia pettänyt. Pian valmistuva insinööriopiskelija on ollut tyytyväinen SAMKin tarjoamiin puitteisiin sekä opetukseen.