Teppo Lundell kannustaa opiskelijoita kehittämään osaamistaan myös luokkahuoneen ovien ulkopuolella

Liiketoimintaosaamisen lehtori Teppo Lundell on työskennellyt SAMKissa jo 18 vuoden ajan. Lundell kokee, että SAMK on aina antanut työntekijöilleen sopivasti tilaa kehittää omaa osaamistaan ja työnkuvaansa juuri siihen suuntaan, johon kukin on halunnut.

Mies seisoo terassilla ikkunan vieressä ja katsoo eteenpäin.
Kuva: Kumppania

Vielä parikymmentä vuotta sitten Teppo Lundell ei kuvitellut päätyvänsä opettajaksi. SAMK tuli hänelle tutuksi ensimmäisen kerran vuonna 2004, kun hän oli vetämässä oppilaitoksessa käynnistynyttä EU-hanketta. Hankkeen päätyttyä työt SAMKissa jatkuivat, tosin nyt yritysyhteistyön koordinoinnin merkeissä Raumalla.

Ensimmäiset opetustehtävät liittyivät kansantalouteen, jota Lundell oli itse opiskellut aiemmin. Työnkuva laajeni hiljalleen, ja vuosien varrella Lundell on ehtinyt olla monessa mukana. Vuodesta 2008 hän on toiminut SAMKin Yrityskiihdyttämön mentorina.

– Jossain vaiheessa opetusta alkoi tulla yhä enemmän. Olen opettanut yrittäjyyttä niin suomeksi kuin englanniksi, minkä lisäksi olen ollut mukana monenlaisessa projekti- ja hanketoiminnassa, Lundell muistelee.

Lundell työskentelee nykyään myös Merilogistiikan tutkimuskeskuksessa projektitoiminnan ammattilaisena.

Vuonna 2018 SAMKissa perustettiin Talous & Tekniikka Akatemia, jonka tavoitteena on tuoda opiskelijat ja yritysmaailma lähemmäs toisiaan jo opintojen aikana. Lundell hyppäsi mukaan toimintaan vuoden 2021 alussa, ja siitä alkaen hän on jakanut Akatemian vetovastuun yhdessä Kalle Toivosen kanssa.

Akatemia tarjoaa erilaisen oppimisympäristön

Teppo Lundell on viihtynyt SAMKissa viettämänsä vuodet erinomaisesti. Hän on alusta asti pyrkinyt siihen, että opiskelijat saisivat mahdollisimman paljon osaamista luokkahuoneiden ovien ulkopuolelta, oikeasta elämästä. Talous & Tekniikka Akatemia vastaa tähän tarpeeseen erinomaisesti.

– Akatemian ensisijainen tehtävä on auttaa opiskelijoita suorittamaan opinnot joustavasti aidossa yhteistyössä yritysten kanssa. Yrityksille yhteistyö tarjoaa tilaisuuden työskennellä tulevaisuuden huippuosaajien kanssa, Lundell kuvailee.

Tällä hetkellä Akatemiassa on mukana 15 tradenomi- ja insinööriopiskelijaa. Akatemiassa tapa suorittaa opintoja poikkeaa perinteisestä opetusmallista, sillä opintojaksot korvataan yrityksille tehtävien projektien avulla. Tällainen opetusmenetelmä sopii erityisen hyvin etenkin sellaisille opiskelijoille, jotka oppivat paremmin tekemällä. Opiskelijoiden tukena on aina asiantuntija, joka tukee projektien etenemistä.

– Akatemia on nuorille erinomainen paikka kasvattaa omia verkostojaan. Näissä projekteissa tulee automaattisesti tutustuneeksi satakuntalaisyritysten avainhenkilöihin. Parhaassa tapauksessa verkostot mahdollistavat myöhemmin opintojen päätyttyä työllistymisen ja auttavat eteenpäin uralla, Lundell sanoo.

Tiivis yhteisö tekee kampuksesta ainutlaatuisen

Ammattikorkeakoulukenttä on ollut mullistusten ja leikkausten kohteena jo pidemmän aikaa. Vaikka muutos on toisinaan aiheuttanut myös turbulenssia, viimeaikaiset uudistukset ovat Lundellin mukaan menossa oikeaan suuntaan. SAMKin viimeisin organisaatiouudistus astui voimaan 2021.

– Pidän uudistusta vilpittömästi onnistuneena, joskin sen vaikuttavuutta ja onnistumista on mahdollista arvioida vasta muutamien vuosien kuluttua.

Lundell kertoo viihtyneensä SAMKin Rauman kampuksella hyvin, mistä kertoo myös pitkä ura talon sisällä. Lundell kokee myös, että SAMK on aina antanut työntekijöilleen sopivasti tilaa kehittää omaa osaamistaan ja työnkuvaansa juuri siihen suuntaan, johon kukin on halunnut.

– Työskentelyilmapiiri Rauman kampuksella on aina ollut hyvä, ja olemme saaneet siitä paljon kiitosta varsinkin kansainvälisiltä opiskelijoilta. Matala hierarkia ja mahdollisuus avoimeen keskusteluun vaikuttavat niin opiskelijoiden kuin henkilökunnan viihtyvyyteen. Olemme tiivis yhteisö, mikä tekee kampuksestamme ainutlaatuisen ja toimivan kokonaisuuden!

SAMKin avoimet työpaikat

Jaa tämä sivu

Susanna Kunvik (oikealla) toimii SAMKissa erikoistutkijana sekä projektipäällikkönä RAVI- ja Mind Nutrition tutkimushankkeissa. Kuvassa myös Mind Nutrition -tutkimushankkeen tutkija ja ravitsemusasiantuntija Elina Nevala.

SAMKin erikoistutkija Susanna Kunvik mukana luomassa Suomeen ensimmäistä työikäisten ruokasuositusta

Suomeen laaditaan ensimmäistä kertaa työikäisten ruokasuositus, jonka tavoitteena on parantaa suomalaisten työikäisten terveyttä ja työkykyä. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan nimeämä työryhmä on aloittanut suositusten valmistelun, ja mukana on myös SAMKin erikoistutkija Susanna Kunvik.

CERNin edustajat Jan Janke (vasemmalla) ja Matthias Braeger saapuivat Poriin viime vuoden lopulla tutustumaan tiloihin ja keskustelemaan tapahtuman järjestelyistä. Kuvassa myös tapahtumaa koordinoiva opettaja Sara Kfouri Koskinen SAMKIsta.

CERN Spring Campus ensi kertaa Suomeen – SAMK isännöi tapahtumaa toukokuussa

Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERN järjestää vuotuisen CERN Spring Campus -tapahtuman ensi kertaa Suomessa. Toukokuussa 2025 SAMK isännöi tätä merkittävää kansainvälistä tapahtumaa, joka keskittyy tietojenkäsittelytieteisiin ja moderniin teknologiaan.

Tanja Vaitiniemi SAMKin kampuksen käytävällä.

Samkilainen kasvo: Tanja Vaitiniemi rakentaa siltoja SAMKin ja yritysten välille

SAMK tekee vuosittain yhteistyötä yli 800 yrityksen ja yhteisön kanssa. Uusi kumppanuusohjelma on yhteistyön laajin ja syvällisin muoto. Mitä tämä oikein tarkoittaa, kumppanuuspäällikkö Tanja Vaitiniemi?