SomeBody on menetelmä kuntien hyvinvointityöhön

SomeBody-hankkeen loppuseminaari pidettiin SAMKin Porin kampuksella 8.10. Loppuseminaariin osallistuttiin niin livenä kuin etäyhteyden päästä. Aamupäivä oli tiukkaa asiaa, jossa oli puheenvuoroja niin uusista SomeBodyn sovelluksista kuin menetelmän kustannuksista ja vaikutuksista. Iltapäivällä päästiin toteuttamaan hengitykseen ja liiketietoisuuteen liittyvä SomeBody-ohjaajille suunnattu luento ja workshop.

17.11.2020 | Teksti: Reetta Vähä-Aho | Kuva: Reetta Vähä-Aho

Juha Ratola, Maria Toivonen, Satu Vaininen ja Marjo Keckman seisovat rivissä.
SomeBodyn kehittäjät Marjo Keckman (oik.) ja Satu Vaininen ovat innoissaan Ulvilan kehittämismyönteisestä otteesta, jota seminaarissa edustivat rehtori Juha Ratola ja kouluterveydenhoitaja Maria Toivonen.

SomeBody koostuu sanoista social, mental ja body. Se on pienryhmätoimintaa, jossa tavoitteena on osallistujan minäkuvan, itsetunnon ja toimintakyvyn tukeminen ja jossa vahvistetaan osallistujien kehotietoisuustaitoja, tunnetaitoja sekä sosiaalisia taitoja. Menetelmää voidaan soveltaa kaikenikäisiin ja hyvin erilaisiin ryhmiin. Kuntayhteistyön aikana ryhmiä on ollut varhaiskasvatuksesta lukioikäisiin asti.

Hankkeessa yhteistyökuntina ovat olleet Pori, Ulvila, Säkylä, Eurajoki ja Rauma. Myös Sataedu ja Kankaanpään A-koti ovat olleet mukana toiminnassa. SomeBody on joustava asiakastyön menetelmä, jota voidaan muokata vastaamaan eri toimintaympäristöjen tarpeita.

– SomeBody-ryhmän ohjaus on parityöskentelyä. Olemme hankkeen aikana kouluttaneet ohjaajia yhteistyökunnissa moniammatillisiksi työpareiksi. SomeBody-ohjaajapari voi olla esimerkiksi koulukuraattori ja terveydenhoitaja tai erityisopettaja, projektitutkija Reetta-Kaisa Kuusiluoma sanoo.

Hankkeen tavoite oli juurruttaa ja levittää edellisessä hankkeessa kehitetty menetelmä. Kolmen vuoden aikana onkin pystytty kouluttamaan paljon ohjaajia ja tietoisuus SomeBodysta on levinnyt. Menetelmän hyödyntäminen ja kouluttaminen jatkuu myös hankkeen jälkeen.

– SomeBody-ohjaajia on yli 200. Tämän syksyn avoimen amkin kautta toteutettavat ohjaajakoulutukset PerheSomeBody sekä SomeBody ja Ruoka ovat jo alkaneet. Ensi keväänä alkavaan SomeBody-ohjaajakoulutukseen ilmoittautuminen alkaa tammikuussa, Kuusiluoma kertoo.

SomeBody on tullut Ulvilaan jäädäkseen

SomeBody -menetelmä on ollut Ulvilassa tehostetusti käytössä vuoden. Oppilaiden tunnetaidot ja itsesäätely ovat kehittyneet, ja sillä on ollut vaikutusta luokkahenkeen. Menetelmä auttaa myös selviämään paremmin vaikeissa tilanteissa.

– Tässä hankalassa koronatilanteessa on ollut havaittavissa, että opitut menetelmät, lasten kuuntelu ja huomioiminen ovat auttaneet oppilaita sopeutumaan tilanteeseen. Tunteiden sanottaminen on varmasti myötävaikuttanut myös siihen, että kiusaamistilanteita ei ole ollut samalla tavalla selvitettävänä, Ulvilan Vanhankylän koulun rehtori Juha Ratola toteaa.

SomeBodyssa tuodaan esille kykyä pysähtyä ja rauhoittua. Niin lapselle kuin aikuiselle on tärkeää välillä irrottautua kiireisestä arjesta, vaikka vain hetkeksi ja keskittyä omaan oloon ja tuntemuksiin.

– Suosikkiharjoitukseni lasten kanssa on rentoutus. Lapset tykkäävät, kun pistän jonkin hyvän rentoutusmusiikin päälle ja he saavat esimerkiksi maata lattialla. Myös mielikuvaharjoitukset, jotka auttavat esimerkiksi jännitykseen ovat olleet hyviä, Ulvilan Vanhankylän koulun kouluterveydenhoitaja Maria Toivonen sanoo.

17.11.2020 | Teksti: Reetta Vähä-Aho | Kuva: Reetta Vähä-Aho

Lisää aiheesta

Kolme naista puolilähikuvassa | 3 women, the authors
| Hyvinvointi ja terveys

Rohkeutta ja rentoutta – SomeBodyn perusteet nyt kirjana verkossa

SomeBody-menetelmän perusteet on nyt julkaistu verkossa tiiviinä SomeBodyn ytimessä -kirjana. Se kertoo SAMKissa yhteistyökumppanien kanssa kehitetyn kehotietoisuusmenetelmän perusasiat ja työtavat ammattilaisille ja muillekin kiinnostuneille. Mitä SomeBody on ja kuka siitä voi hyötyä?
| SAMK

Opinnäytetyö: Etätöiden lisääntyessä ihmislähtöisyys nousee työpaikkakokemuksen keskiöön

Tradenomiksi (AMK) kesäkuussa valmistuneen Eeva-Kaisa Metsolan julkaisemassa opinnäytetyössä kartoitetaan työpaikkakokemuksen tulevaisuusnäkymiä seuraavan kymmenen vuoden aikana.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Jälleen merkittävä rahoitus: @SatakunnanAMK ja @TampereUni ovat saaneet Suomen akatemialta yli miljoona euroa yhteistutkimukseen, joka yhdistää modernia teknologiaa terveydenhuoltoympäristön toiminnan varmistamiseen. Onnea @SariMerilampi! 💥https://yle.fi/uutiset/3-11668140 #roboai #samk

Ambitious FridAI launched @crazytownoy by @ronnymattias and @PeterWE 💥 Startup and AI event the last Friday of each month. @HKetamo from @headaiofficial tells how to upskill five billion people: semantic AI is a tool for future skills prediction. Ask and earn a @ruosniemen beer!

4

SAMKin Feelix-hanke on valittu mukaan TKI-Kärjet2020 -kilpailuun. Hankkeen tavoitteena on kehittää tulevaisuuden työtaitoihin keskittyvää, vaikeuksia tai hidasteita kohdanneiden nuorten vertaisryhmätoimintaa. Äänestys käynnissä 2.12. asti. #tkikärjet2020
https://bit.ly/368Njfw

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi SAMKin tutkimukseen 575 000 euroa. Data Lake Innovation Testbed for Future Hospitals tutkimushanke hyödyntää tekoälyä lääketieteellisessä tutkimuksessa.
https://bit.ly/378W0WH

#mysamk #ylpeästiamk #tekoäly #lääketiede

"Digitalisaatio on päivän sana, mutta sen rinnalle työpaikoille tarvitaan lisää inhimillisyyttä." Blogikirjoitus jatkaa minisarjaa, joka käsittelee tunnejohtamisen ja vuorovaikutuksen teemoja esimiestyön näkökulmasta. Blogi: https://bit.ly/2NGYlyz
#esimiestyö #tunnejohtaminen