SAMKin tutkijat tekivät matemaattisen optimoinnin maailmanennätyksen

SAMKin tutkijat Cimmo Nurmi ja Nico Kyngäs ovat tehneet matemaattisen optimoinnin maailmanennätyksen. Optimoinnin kohteena olivat 47 vaikeinta ns. SMPTSP-ongelmaa, joihin alan huippututkijat ovat yrittäneet löytää yhä parempia ratkaisuja.

24.8.2020 | Teksti: SAMK viestintä | Kuva: CC

Sähkölamppu mustalla taustalla ja matemaattisia algoritmejä valkoisena tekstinä

SAMKin tutkijat Cimmo Nurmi ja Nico Kyngäs ovat tehneet matemaattisen optimoinnin maailmanennätyksen. Optimoinnin kohteena olivat 47 vaikeinta ns. SMPTSP-ongelmaa, joihin alan huippututkijat ovat yrittäneet löytää yhä parempia ratkaisuja. Ongelma on julkaistu vuonna 2001. Aiemmin tänä vuonna belgialainen tutkimusryhmä julkaisi ratkaisumenetelmän, jolla 42 näistä onnistuttiin ratkaisemaan. Aiempi ennätys oli vuonna 2014 julkaistun menetelmän saavuttama 40 ratkaisua. SAMKin tutkijoiden menetelmällä ratkaisu löytyi 44 ongelmaan.

SAMKin tutkijoiden tulokset tehtiin osana käytännön optimointiongelman ratkaisumenetelmän kehittämistä. Tässä käytännön ongelmassa työntekijät käyvät asiakkaiden luona suorittamassa aikaikkunaan sidottuja työtehtäviä. Esimerkkejä tällaisesta työstä ovat kotihoitopalvelut, siivouspalvelut, vartiointipalvelut, asennuspalvelut, sanomalehtien jakelu ja jätehuolto. SMPTSP-ongelmat ovat tämän käytännön ongelman tieteellisiä erikoistapauksia, jossa jopa tuhansia työtehtäviä pitää sijoittaa sadoille työntekijöille siten, että käytettävien työntekijöiden määrä tulee minimoida.

Maailmaennätys kahden laskennallisen älykkyyden algoritmin yhteistyönä

Maailmaennätys tehtiin kahden laskennallisen älykkyyden algoritmin yhteistyönä. Ensimmäinen on Nico Kyngäksen käynnissä olevassa väitöskirjatutkimuksessaan kehittämä R&R-algoritmi. Toinen on PEASTP-algoritmi, jonka perusta luotiin Cimmo Nurmen väitöskirjatutkimuksessa, ja jota Jari Kyngäs kehitti omassa väitöskirjatutkimuksessaan. Tutkijat ovat aiemmin saavuttaneet algoritmeillaan erinomaisia tieteellisiä ja tuotannollisia tuloksia mm. työvuorojen ja työvuororakenteiden optimoinnissa, ammattilaisliigojen otteluohjelmien optimoinnissa (mm. Jääkiekon SM‐liiga ja Australian Football League) sekä useissa teoreettisissa kombinatorisissa ongelmissa.

Lue lisää Cimmo Nurmen blogista.

Lisätietoja:

Cimmo Nurmi
tutkimuksen vararehtori, Satakunnan ammattikorkeakoulu
cimmo.nurmi@samk.fi
044 710 3371

Lisää aiheesta

tekoalyaika.fi
| Teknologia

Tekoäly todella muuttaa maailman – mitä se on ja mitä se ei ole, lue vararehtorin blogi

Väitetään, että tekoäly muuttaa maailmaa enemmän kuin teollinen vallankumous, sähkö ja internet yhteensä. Näin todella on. Tiedätkö mitä tekoäly on ja mitä se ei ole? SAMKin vararehtori Cimmo Nurmi selvittää eroa uudessa blogikirjoituksessaan.
Agenttisi.fi -banner.
| Automaatio ja teollisuus

Agenttisi.fi kohtauttaa alueen teollisuuden sekä teknologia- ja IT-alan kesätyö- ja harjoittelupaikat työnhakijoihin

Osaavan työvoiman saatavuus on joka kuukausi haastavampaa. Toisaalta Suomen vientiteollisuudelle tärkeä teknologiateollisuus tarvitsee parin vuoden sisällä yli 50 000 uutta osaajaa.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Navigointiin suunniteltujen syvyysmallien hyödyntämistä kehitetään ISTLAB-hankkeessa. Vedenalaisten mallien avulla merenpohjasta saadaan aiempaa yksityiskohtaisempaa tietoa luotseille ja alusten navigointijärjestelmiin.
https://bit.ly/3c7z24w
#ISTLAB #intelligentshipping

Development work is ongoing in the ISTLAB project on how to utilise bathymetric models designed for navigation. Read more: https://bit.ly/3c7z24w
#ISTLAB #intelligentshipping #navigation #bathymetricmodel

Yhteistyössä @SatakunnanAMK ja @SermatechFi järjestämä suunnittelukilpailu kannustaa opiskelijoita innovoimaan, miten robotit voisi yhdistää 3D-tulostamiseen. Kilpailu päättyy ensi viikolla! Missä nyt mennään?https://www.roboai.fi/automaatio-ja-robotiikka/3d-tulostus/robotit-mukaan-3d-tulostukseen-opiskelijat-haasteen-edessa/ #roboai #samk #mysamk #sermatech #robottihaaste

Altogether 31 students graduated from SAMK in February. Nine of them graduated with a Master´s degree. SAMK congratulates all the graduates.
https://www.samk.fi/en/uutiset/31-students-graduated-from-samk-in-february/

SAMKista valmistui helmikuussa yhteensä 31 opiskelijaa. Valmistuneista yhdeksän suoritti YAMK-tutkinnon. SAMK onnittelee kaikkia valmistuneita. #samk #alumni #ylpeästiamk
https://www.samk.fi/uutiset/samkista-valmistui-helmikuussa-yhteensa-31-opiskelijaa/