SAMKin tutkijat tekivät matemaattisen optimoinnin maailmanennätyksen

SAMKin tutkijat Cimmo Nurmi ja Nico Kyngäs ovat tehneet matemaattisen optimoinnin maailmanennätyksen. Optimoinnin kohteena olivat 47 vaikeinta ns. SMPTSP-ongelmaa, joihin alan huippututkijat ovat yrittäneet löytää yhä parempia ratkaisuja.

24.8.2020 | Teksti: SAMK viestintä | Kuva: CC

Sähkölamppu mustalla taustalla ja matemaattisia algoritmejä valkoisena tekstinä

SAMKin tutkijat Cimmo Nurmi ja Nico Kyngäs ovat tehneet matemaattisen optimoinnin maailmanennätyksen. Optimoinnin kohteena olivat 47 vaikeinta ns. SMPTSP-ongelmaa, joihin alan huippututkijat ovat yrittäneet löytää yhä parempia ratkaisuja. Ongelma on julkaistu vuonna 2001. Aiemmin tänä vuonna belgialainen tutkimusryhmä julkaisi ratkaisumenetelmän, jolla 42 näistä onnistuttiin ratkaisemaan. Aiempi ennätys oli vuonna 2014 julkaistun menetelmän saavuttama 40 ratkaisua. SAMKin tutkijoiden menetelmällä ratkaisu löytyi 44 ongelmaan.

SAMKin tutkijoiden tulokset tehtiin osana käytännön optimointiongelman ratkaisumenetelmän kehittämistä. Tässä käytännön ongelmassa työntekijät käyvät asiakkaiden luona suorittamassa aikaikkunaan sidottuja työtehtäviä. Esimerkkejä tällaisesta työstä ovat kotihoitopalvelut, siivouspalvelut, vartiointipalvelut, asennuspalvelut, sanomalehtien jakelu ja jätehuolto. SMPTSP-ongelmat ovat tämän käytännön ongelman tieteellisiä erikoistapauksia, jossa jopa tuhansia työtehtäviä pitää sijoittaa sadoille työntekijöille siten, että käytettävien työntekijöiden määrä tulee minimoida.

Maailmaennätys kahden laskennallisen älykkyyden algoritmin yhteistyönä

Maailmaennätys tehtiin kahden laskennallisen älykkyyden algoritmin yhteistyönä. Ensimmäinen on Nico Kyngäksen käynnissä olevassa väitöskirjatutkimuksessaan kehittämä R&R-algoritmi. Toinen on PEASTP-algoritmi, jonka perusta luotiin Cimmo Nurmen väitöskirjatutkimuksessa, ja jota Jari Kyngäs kehitti omassa väitöskirjatutkimuksessaan. Tutkijat ovat aiemmin saavuttaneet algoritmeillaan erinomaisia tieteellisiä ja tuotannollisia tuloksia mm. työvuorojen ja työvuororakenteiden optimoinnissa, ammattilaisliigojen otteluohjelmien optimoinnissa (mm. Jääkiekon SM‐liiga ja Australian Football League) sekä useissa teoreettisissa kombinatorisissa ongelmissa.

Lue lisää Cimmo Nurmen blogista.

Lisätietoja:

Cimmo Nurmi
tutkimuksen vararehtori, Satakunnan ammattikorkeakoulu
cimmo.nurmi@samk.fi
044 710 3371

Lisää aiheesta

tekoalyaika.fi
| Teknologia

Tekoäly todella muuttaa maailman – mitä se on ja mitä se ei ole, lue vararehtorin blogi

Väitetään, että tekoäly muuttaa maailmaa enemmän kuin teollinen vallankumous, sähkö ja internet yhteensä. Näin todella on. Tiedätkö mitä tekoäly on ja mitä se ei ole? SAMKin vararehtori Cimmo Nurmi selvittää eroa uudessa blogikirjoituksessaan.
Agenttisi.fi -banner.
| Automaatio ja teollisuus

Agenttisi.fi kohtauttaa alueen teollisuuden sekä teknologia- ja IT-alan kesätyö- ja harjoittelupaikat työnhakijoihin

Osaavan työvoiman saatavuus on joka kuukausi haastavampaa. Toisaalta Suomen vientiteollisuudelle tärkeä teknologiateollisuus tarvitsee parin vuoden sisällä yli 50 000 uutta osaajaa.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Kaksi viikkoa vielä ja sitten se alkaa!💥RoboAI-viikko meinaan! Joko olet löytänyt tapahtumista oman suosikkisi? Tsekkaa koko RoboAI-viikon ohjelma helpossa PDF-muodossa ja ilmoittaudu mukaan: https://www.roboai.fi/wp-content/uploads/2020/10/RoboAI-Viikko-Kaikki.pdf #roboai #samk #tuni #roboaiviikko #technology #pickandregister

Ammattikorkeakoulujen yhteinen AMK-valintakoe järjestetään 26.–29.10.
SAMKissa valintakoe järjestetään maanantaina 26.10.
Olemme huomioineet koejärjestelyissä hakijoiden ja henkilökunnan terveyden ja turvallisuuden.
https://bit.ly/37uGBBL
#samk #mysamk #valintakoe

Kiinnostava meriklusteritilaisuus to 29.10. etänä ja Raumalla. Myös SataMari-hankkeen viimeisimmät tulokset esillä. Ilmoittaudu mukaan: https://bit.ly/3kkzHlX! #Greenship @Meriklusteri @meriteollisuus @SatakunnanAMK @RMCFinland @wasaline_fi @FinlandVts

2015 valmistunut! 📢

Olethan käynyt jo vastaamassa uraseurantakyselyyn? Kysely on toimitettu kaikille 2015 valmistuneille sähköpostilla sekä tekstiviestillä. Jokainen vastaus on SAMKille arvokas! Tarkistathan myös roskapostikansiosi.

#samk #mysamk #samkalumni

Porin raviradalla mitellään nykyään hevoslajien lisäksi myös e-urheilussa.

Samkin opiskelija Arttu Ratisen, joka myös sen ohella vetää yhtä viidestä pelikerhosta, ajatuksia voit lukea lisää täältä:

https://satakunnankauppakamarimedia.fi/fi-fi/article/etusivu/taitoa-ja-taktiikkaa/118/?fbclid=IwAR2u28nV-vlV3CKr_8uigBBjMtWfvAwjU7K_vtxwuWuzrM_hy3qUs_oTjPY

#satakamari #K2SATA #satakunnankauppakamarimedia