SAMKin tutkijat tekivät matemaattisen optimoinnin maailmanennätyksen

SAMKin tutkijat Cimmo Nurmi ja Nico Kyngäs ovat tehneet matemaattisen optimoinnin maailmanennätyksen. Optimoinnin kohteena olivat 47 vaikeinta ns. SMPTSP-ongelmaa, joihin alan huippututkijat ovat yrittäneet löytää yhä parempia ratkaisuja.

24.8.2020 | Teksti: SAMK viestintä | Kuva: CC

Sähkölamppu mustalla taustalla ja matemaattisia algoritmejä valkoisena tekstinä

SAMKin tutkijat Cimmo Nurmi ja Nico Kyngäs ovat tehneet matemaattisen optimoinnin maailmanennätyksen. Optimoinnin kohteena olivat 47 vaikeinta ns. SMPTSP-ongelmaa, joihin alan huippututkijat ovat yrittäneet löytää yhä parempia ratkaisuja. Ongelma on julkaistu vuonna 2001. Aiemmin tänä vuonna belgialainen tutkimusryhmä julkaisi ratkaisumenetelmän, jolla 42 näistä onnistuttiin ratkaisemaan. Aiempi ennätys oli vuonna 2014 julkaistun menetelmän saavuttama 40 ratkaisua. SAMKin tutkijoiden menetelmällä ratkaisu löytyi 44 ongelmaan.

SAMKin tutkijoiden tulokset tehtiin osana käytännön optimointiongelman ratkaisumenetelmän kehittämistä. Tässä käytännön ongelmassa työntekijät käyvät asiakkaiden luona suorittamassa aikaikkunaan sidottuja työtehtäviä. Esimerkkejä tällaisesta työstä ovat kotihoitopalvelut, siivouspalvelut, vartiointipalvelut, asennuspalvelut, sanomalehtien jakelu ja jätehuolto. SMPTSP-ongelmat ovat tämän käytännön ongelman tieteellisiä erikoistapauksia, jossa jopa tuhansia työtehtäviä pitää sijoittaa sadoille työntekijöille siten, että käytettävien työntekijöiden määrä tulee minimoida.

Maailmaennätys kahden laskennallisen älykkyyden algoritmin yhteistyönä

Maailmaennätys tehtiin kahden laskennallisen älykkyyden algoritmin yhteistyönä. Ensimmäinen on Nico Kyngäksen käynnissä olevassa väitöskirjatutkimuksessaan kehittämä R&R-algoritmi. Toinen on PEASTP-algoritmi, jonka perusta luotiin Cimmo Nurmen väitöskirjatutkimuksessa, ja jota Jari Kyngäs kehitti omassa väitöskirjatutkimuksessaan. Tutkijat ovat aiemmin saavuttaneet algoritmeillaan erinomaisia tieteellisiä ja tuotannollisia tuloksia mm. työvuorojen ja työvuororakenteiden optimoinnissa, ammattilaisliigojen otteluohjelmien optimoinnissa (mm. Jääkiekon SM‐liiga ja Australian Football League) sekä useissa teoreettisissa kombinatorisissa ongelmissa.

Lue lisää Cimmo Nurmen blogista.

Lisätietoja:

Cimmo Nurmi
tutkimuksen vararehtori, Satakunnan ammattikorkeakoulu
cimmo.nurmi@samk.fi
044 710 3371

Lisää aiheesta

tekoalyaika.fi
| Teknologia

Tekoäly todella muuttaa maailman – mitä se on ja mitä se ei ole, lue vararehtorin blogi

Väitetään, että tekoäly muuttaa maailmaa enemmän kuin teollinen vallankumous, sähkö ja internet yhteensä. Näin todella on. Tiedätkö mitä tekoäly on ja mitä se ei ole? SAMKin vararehtori Cimmo Nurmi selvittää eroa uudessa blogikirjoituksessaan.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Twitter

Porin Saskiat palkitsi kolme SAMKista viime keväänä kuvataiteilijaksi valmistunutta taiteilijaa, Senja Teriahon, Noora Lyyran ja Janina Haapasen. Heidän töitään on nyt esillä Galleria Porin Saskiassa.

#kuvataide #katsetulevaisuuteen

Mobiilirobottitestaus jatkuu DiakonTerveydessä. Robotti saattaa asiakkaat vaikka ryhmäliikuntaan tai kotihoidon toimistolle. Yhteistyössä @SatakunnanAMK @RoboAI2 @TampereUni @SuomenAkatemia ja Diakon.

SAMK has conducted a student well-being survey for several years. Despite national concerns about the students’ well-being, the overall well-being of SAMK students has improved from what it was a few years ago.

#thinkfuture #wellbeing

Haemme johtamisen lehtoria vahvistamaan alan osaamista opetuksessa ja tutkimustoiminnassa. Työsuhde on toistaiseksi voimassa oleva 1.1.2024 alk. Ensisijainen toimipaikka Pori. Haku päättyy 13.10.2023 klo 16.
#katsetulevaisuuteen #rekry #avoimettyöpaikat

A two-day Nordic Business Forum Studio Rauma is ongoing at the SAMK Campus Rauma. Futurist and tech leader Amy Webb is now presenting “The Futures of Artificial Intelligence”.

#thinkfuture #artificialintelligence