ROS-koulutuksesta uutta osaamista ja kilpailuetua Satakuntaan

SAMK suunnittelee ROS (Robot Operating System)-täydennyskoulutuskokonaisuuden tarjoamista syksyllä 2020. Kohderyhmänä ovat satakuntalaiset pk-yritykset sekä työssäkäyvät tai työttömät työnhakijat, jotka uuden osaamisen myötä parantavat Satakunnan alueen kilpailukykyä.

Student programming a robot at automation laboratory.

– ROS-ohjelmistoympäristöä voi hyödyntää muun muassa Universal Robotsin UR-5 yhteistyörobotin ohjauksessa, Aaltonen kertoo.

Koulutuksesta kiinnostuneilla pk-yrityksillä on kevään ja kesän aikana erinomainen mahdollisuus päästä vaikuttamaan koulutuksen sisältöön.

– Meillä on tällä hetkellä mietittynä koulutuksen päälinjat. Tulemme tekemään kierroksen paikallisyrityksissä ja jos saamme signaaleja heidän kiinnostuksestaan, yritämme räätälöidä kokonaisuutta tarpeisiin sopivaksi, kertoo RoboAI:n projektitutkija ja tuntiopettaja Toni Aaltonen.

Tulevaisuuden ohjelmointiympäristö

ROSia käytetään Suomessa vielä vähän, mutta tulevaisuudessa siihen tulisi panostaa, jos halutaan pysyä robottien ohjelmistokehityksessä mukana. Aaltosen mukaan ROSin käytöstä voisi olla hyötyä monenlaisissa yrityksissä.

– Esimerkiksi osakomponenttien valmistajille voisi olla hyödyllistä tehdä tuotteisiin ROS-liitynnän, vaikka sitä ei itse hyödyntäisi. Uusi rajapinta voi tuoda uusia asiakkaita. Lisäksi mobiilirobotiikkaa tai yhteistyörobotiikassa konenäköjärjestelmiä hyödyntävissä yrityksissä voidaan saada kustannussäästöjä ROSin avulla, Aaltonen kertoo.

Myös tuotekehityksessä on siirrytty yhä enemmän siihen suuntaan, että robotit ovat pelkän liityntämahdollisuuden sijaan ROS-natiiveja. Aaltonen näkee, että tulevaisuudessa tämä tulee lisääntymään.

ROS säästää aikaa

ROSin etuna on se, että se perustuu avoimeen lähdekoodiin ja sisältää valmiita ohjelmistokomponentteja. Tämä tarkoittaa esim. mobiilirobotin valmistuksessa lukemattomia säästettyjä työtunteja. Lisäksi ROSin tiivis integraatio simulaatiomaailmaan on tärkeä etu.

ROS-koulutusta on Suomessa saatavissa tällä hetkellä rajoitetusti. Jotkut yliopistot tarjoavat ROS-ympäristössä suorittavia kursseja, mutta SAMKin suunnitteleman kokonaisuuden kaltaista ei ole tarjolla muualla.

– ROSin käyttöä opeteltaessa etua on jonkunlaisesta ohjelmointi- (Python, C++ tai muu) sekä Linux-osaamisesta, mutta tässä käydään alkeet läpi myös näissä asioissa, joten sitä ei kannata säikähtää, muistuttaa Aaltonen ja toivoo rohkeasti yhteydenottoja, jos aihe kiinnostaa tai siitä haluaa lisätietoja.

ROS:lla tarkoitetaan robotin ohjelmistoympäristöä, joka yhdistää eri olemassa olevia osatoimintoja saman alustan päälle. Täydennyskoulutuskokonaisuus on osa Rokokoo – Robotiikan koulutus kasvuyritysten ohjenuorana -hanketta, joka lähtee käyntiin kevään 2020 aikana.

Lisätiedot:

Toni Aaltonen, projektitutkija

p. 044 710 3998
toni.aaltonen@samk.fi

Jaa tämä sivu

Joonas Rakkolainen esittelee käsissään kehittämäänsä tuotetta Atlas Care.

Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen kehitti innovatiivisen apuvälineen niskajumiin

SAMKin Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen on kehittänyt yritystoiminnassaan apuvälineen, jolla hän hoiti aluksi omaa migreeniään.

Elina Jalonen seisoo tiiliseinän vieressä

SAMKista sairaanhoitajaksi Sydänsairaalaan

Elina Jalonen valmistui viime vuonna sairaanhoitajaksi SAMKista. Valmistuttuaan ylioppilaaksi Rauman Lyseon lukiosta oli sairaanhoitajaksi opiskelu varma valinta, mutta paikkakunta opiskeluille oli vielä epäselvä.

Tiia Kenola seisoo SAMKin Porin kampuksen yhdyskäytävällä.

Yhdes-malli ja monimuotoiset harjoittelut: Tiia Kenolan matka sosionomiksi

Tiia Kenola on kokenut SAMKin sosionomiopinnot monipuolisina ja hyvät eväät tulevaisuuden työelämään antavina.