Katse opetuksen laatuun – keskiössä innovatiiviset opetusmenetelmät

Kansainvälisen Talentjourney-projektin tavoitteena on parantaa toisen asteen teknologiaopetuksen laatua sekä yritysten ammattilaisten teknologiatietoutta. Yhteisenä tähtäimenä on tulevaisuuden osaajien teknologiatietoinen asenne ja asiantuntemus.

29.1.2021 | Teksti: Petra O'Rourke | Kuva: Talentjourney, Jenni Nurmi

Mies ohjaa robottia kädellään Leap Motion -sensorien avulla.
Kansainvälinen Talentjourney-projekti pyrkii siihen, että korkealaatuinen teknologiaosaaminen olisi mahdollisimman monen saatavilla.

Talentjourney-projektissa mukana ovat SAMKin ja Sataedun lisäksi yhteistyökumppaneita Sloveniasta, Saksasta, Virosta ja Italiasta. Toiminnassa on mukana myös yrityksiä, jotka tuovat näkemystä tulevaisuuden osaamistarpeista käytännössä. SAMK on vastuussa projektiin sisältyvien teknologiakoulutusten suunnittelusta ja toteutuksesta.

Projektin keskiössä on nimike IoT in Smart Manufacturing, jonka alla on tulevaisuudessa tärkeiksi koettuja teknologiateemoja ja niihin liittyvät koulutukset. Näitä ovat mm. Design Thinking, IoT, Robotics, Soft Skills, AI ja Green Skills. Tärkeimmät koulutusteemat on kerätty haastattelemalla eurooppalaisia koulutuslaitoksia ja yrityksiä.

Kuvassa Jenni Nurmi poseeraa tuhkapallojen edessä.

Kouluttaminen ja ammatillisen koulutuksen kehittäminen on Rerouten Jenni Nurmelle sydämen asia. Hän sparraa työssään paljon julkisen sektorin kestävissä hankinnoissa. Lisäksi hän on erikoistunut asiakkaisiin, jotka työskentelevät suurien sivuvirtojen, kuten tuhkajalosteiden ja kierrätettävien polttoaineiden kanssa.

Konkretiaa kiertotalouteen

Kiertotalouden ja rakennetun ympäristön asiantuntija Jenni Nurmi Reroute Oy:sta osallistuu yhteistyöyrityksenä Green Skills -koulutusosioon, jossa teemana ovat myös mm. ympäristövastuu, energiatehokkuus ja hiilineutraalius. Hän haluaa iskostaa koulutukseen osallistujille konkretian merkityksen kiertotaloudessa.

– Monin paikoin on jääty strategioista ja tiekartoista huolimatta liian ylätasolle ja käytännön toimenpiteet puuttuvat. Minua kiinnostaa ensisijaisesti aina käytännön jalkauttaminen, koska siellä se muutos tehdään, Nurmi muistuttaa.

Esimerkkinä Nurmi käyttää rakennusteollisuutta ja erityisesti infratoimialaa.
– Infrarakennussektori on erittäin konservatiivinen ja hitaasti muuttuva. Koska materiaalimäärät ja niihin käytettävät summat ovat suuria, rakennussektorilla kiertotalousratkaisuilla on mahdollisuus saada aikaan aidosti iso muutos. Julkisten hankintojen perinteisiä ratkaisuja suosivat käytännöt, lainsäädännön kankeus ja julkisen sektorin tilaajien tietämättömyys voivat kuitenkin estää innovaatioita ja muutosta kiertotalouden näkökulmasta positiiviseen suuntaan, kertoo Jenni Nurmi.

 

Ilmaiset koulutukset tarjolla kaikilleKolmihenkinen tiimi tekee yhteistyötä tietokoneen äärellä.

– Jokaiseen koulutukseen pyritään tuomaan myös jotain uutta ja innovatiivista tapaa opettaa. Tämä on tarpeellinen taito luonnollisesti opettajille, mutta myös yrityksissä esimerkiksi sisäisiä koulutuksia vetäville asiantuntijoille. Koulutuksissa käytetään mm. pelillisyyttä, livedatan analysointia ja podcastia elävöittämään opetusta, kertoo projektin toteutuksessa mukana oleva tuntiopettaja Janika Tommiska.

– Koulutukset jatkuvat toukokuun loppuun asti ja niissä on vielä tilaa. Toivomme, että toisen asteen opettajat ja yritysten asiantuntijat ilmoittautuisivat vielä kevään ilmaisiin koulutuksiin, kertoo projektin toteutuksessa mukana oleva projektitutkija Anja Poberznik.

 

 

Mikä Talentjourney? Lue lisää: https://talentjourney.si

Kiinnostuitko koulutuksista? Lue lisää: https://talentjourney.si/trainings/

Kiinnostuitko Green Skills -koulutuksesta? Ilmoittaudu mukaan!

 

Lisätiedot:

Peter Virtanen, projektipäällikkö
p. 044 710 3900
peter.virtanen@samk.fi

 

Talentjourney-logo.  Erasmus+ logo.

29.1.2021 | Teksti: Petra O'Rourke | Kuva: Talentjourney, Jenni Nurmi

Lisää aiheesta

Kuvituskuva, tekoäly.
| Opinnot ja opetus

Ensimmäinen askel kohti uutta osaamiskeskittymää

Tekoäly on demokratisoitunut ja sen tarve on räjähtänyt käsiin. Samoin on yritysten vaje osaaville tekoälyn ammattilaisille, jotka osaavat soveltaa, innovoida ja ratkaista ongelmia tekoälyn avulla. Tänä syksynä Satakunnan ammattikorkeakoulussa alkanut kansainvälinen AI-koulutus kouluttaa osaajia juuri tähän tarpeeseen.
Krista Toivonen RoboAI:n laboratoriossa.
| Teknologia

Opettajat janoavat teknologiatietoa – HyteOpe terveys- ja hyvinvointiteknologiakoulutuksella varmistetaan ajantasainen opetus

Teknologia näkyy yhä vahvemmin perus- ja ammattiopetuksen opetussuunnitelmissa. Opettajia tuetaan tarjoamalla ammattitaitoa lisääviä SAMKin lisäkoulutuksia osana RoboAI:n STEM-toimintaa. Syksyllä 2019 alkaneessa opetushallituksen rahoittamassa HyteOpe-koulutuksessa sote- ja tekniikan alan ammatilliset opettajat saivat tärkeitä työkaluja terveys- ja hyvinvointiteknologian opettamiseen.

Uusimmat uutiset

Riitta Tempakka merenkulun simulaattoreilla.
| Kestävä kehitys

SAMK mukana Climate University -verkostossa

Helsingin yliopisto koordinoi Climate University -verkostoa, jossa on mukana valtaosa suomalaisista korkeakouluista. Ajatuksena on jakaa yhteisellä alustalla maksuttomia verkkokursseja korkeakoulujen ja kaikkien sellaisten käyttöön, jotka ovat kiinnostuneita yhteiskunnan kestävään kehitykseen ja ilmastoon liittyvistä asioista.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

On SAMK staff day, deserving employees of the year 2021 were awarded in various categories including the success story, the initiative, the project operator, the publisher, the communicator, the teacher, and the SAMK person of the year. #thinkfuture
https://www.samk.fi/en/uutiset/deserving-samk-employees-awarded-on-staff-day/

Satakunnan korkean teknologian säätiö tukee satakuntalaisia korkean teknologian hankkeita.

Apurahahaku on käynnissä 30.9. asti.

Lue lisää: http://www.teknologiasaatio.fi/sivu/

#satakunta

Merenkulkualan koulutuksella on Raumalla pitkät juuret. Lehtori @JanneLahtinen4 pohtii Navigator-lehdessä merenkulkualan koulutuksen historiaa ja tulevaisuutta. @NavMagFi #katsetulevaisuuteen
https://navigatormagazine.fi/blogit/mastossa-on-kayty-eika-itkettanyt-yhtaan/

Sali täynnä! 👏👏
Tänään virallisesti alkoi meidän käytännön yhteistyö @SatakunnanAMK ja #friitalankoulu kanssa.
Lisäämme aisteihin ja aistiherkkyyksiin liittyvää tietoutta, kehitämme #aistiesteettomyystyokalu myös lasten käyttöön ja eiköhän jotain tutkimustakin ole vireillä 🤩

Johtamisjuonia-blogissa pureudutaan ajankohtaisiin johtamiseen liittyviin aiheisiin, niin SAMKin henkilökunnan kuin opiskelijoidenkin kirjoittamana. Ensimmäisessä blogikirjoituksessa on pohdittu huonon johtamisen merkitystä työpahoinvoinnin taustalla.
https://johtamisjuonia.samk.fi