Katse opetuksen laatuun – keskiössä innovatiiviset opetusmenetelmät

Kansainvälisen Talentjourney-projektin tavoitteena on parantaa toisen asteen teknologiaopetuksen laatua sekä yritysten ammattilaisten teknologiatietoutta. Yhteisenä tähtäimenä on tulevaisuuden osaajien teknologiatietoinen asenne ja asiantuntemus.

Mies ohjaa robottia kädellään Leap Motion -sensorien avulla.
Kansainvälinen Talentjourney-projekti pyrkii siihen, että korkealaatuinen teknologiaosaaminen olisi mahdollisimman monen saatavilla.

Kansainvälinen Talentjourney-projekti pyrkii siihen, että korkealaatuinen teknologiaosaaminen olisi mahdollisimman monen saatavilla.

Talentjourney-projektissa mukana ovat SAMKin ja Sataedun lisäksi yhteistyökumppaneita Sloveniasta, Saksasta, Virosta ja Italiasta. Toiminnassa on mukana myös yrityksiä, jotka tuovat näkemystä tulevaisuuden osaamistarpeista käytännössä. SAMK on vastuussa projektiin sisältyvien teknologiakoulutusten suunnittelusta ja toteutuksesta.

Projektin keskiössä on nimike IoT in Smart Manufacturing, jonka alla on tulevaisuudessa tärkeiksi koettuja teknologiateemoja ja niihin liittyvät koulutukset. Näitä ovat mm. Design Thinking, IoT, Robotics, Soft Skills, AI ja Green Skills. Tärkeimmät koulutusteemat on kerätty haastattelemalla eurooppalaisia koulutuslaitoksia ja yrityksiä.

Kuvassa Jenni Nurmi poseeraa tuhkapallojen edessä.
Kouluttaminen ja ammatillisen koulutuksen kehittäminen on Rerouten Jenni Nurmelle sydämen asia. Hän sparraa työssään paljon julkisen sektorin kestävissä hankinnoissa. Lisäksi hän on erikoistunut asiakkaisiin, jotka työskentelevät suurien sivuvirtojen, kuten tuhkajalosteiden ja kierrätettävien polttoaineiden kanssa.

Konkretiaa kiertotalouteen

Kiertotalouden ja rakennetun ympäristön asiantuntija Jenni Nurmi Reroute Oy:sta osallistuu yhteistyöyrityksenä Green Skills -koulutusosioon, jossa teemana ovat myös mm. ympäristövastuu, energiatehokkuus ja hiilineutraalius. Hän haluaa iskostaa koulutukseen osallistujille konkretian merkityksen kiertotaloudessa.

– Monin paikoin on jääty strategioista ja tiekartoista huolimatta liian ylätasolle ja käytännön toimenpiteet puuttuvat. Minua kiinnostaa ensisijaisesti aina käytännön jalkauttaminen, koska siellä se muutos tehdään, Nurmi muistuttaa.

Esimerkkinä Nurmi käyttää rakennusteollisuutta ja erityisesti infratoimialaa.
– Infrarakennussektori on erittäin konservatiivinen ja hitaasti muuttuva. Koska materiaalimäärät ja niihin käytettävät summat ovat suuria, rakennussektorilla kiertotalousratkaisuilla on mahdollisuus saada aikaan aidosti iso muutos. Julkisten hankintojen perinteisiä ratkaisuja suosivat käytännöt, lainsäädännön kankeus ja julkisen sektorin tilaajien tietämättömyys voivat kuitenkin estää innovaatioita ja muutosta kiertotalouden näkökulmasta positiiviseen suuntaan, kertoo Jenni Nurmi.

 

Ilmaiset koulutukset tarjolla kaikilleKolmihenkinen tiimi tekee yhteistyötä tietokoneen äärellä.

 

Lisätiedot:

Peter Virtanen, projektipäällikkö
p. 044 710 3900
peter.virtanen@samk.fi

 

Jaa tämä sivu

Kaksi opiskelijaa katsoo robotin ohjainta.

Robotiikka Akatemia on jatkossa RoboAI-akatemia

Robotiikka Akatemia, joka on viimeiset kuusi vuotta tarjonnut opiskelijoilleen korkeatasoista koulutusta robotiikan alalla, uudistuu ja vaihtaa nimensä RoboAI-akatemiaksi tulevana keväänä.

Kankaanpään Honkajoella sijaitsevan Kirkkokallion ekoteollisuuspuiston kehittäminen on osa SAMKin resurssiviisauden tutkimuskokonaisuuteen kuuluvaa Pohjois-Satakunta vihreän siirtymän aalloilla -hanketta.

SAMKin käynyt kuvataiteilija kohtasi kiertotalouden

SAMKin Taidekoulun kampukselta Kankaanpäästä valmistunut kuvataiteen moniosaaja Mira Aro suunnitteli logon kiertotalouden edelläkävijälle, Kirkkokallion ekoteollisuuspuistolle. Logon vihreä väri ja pyöreä kiertoliike kuvaavat energiavirtojen jatkuvaa liikettä.

SAMKin Youtube-kanava.

SAMK mukana TKI-kärjet 2024 -kilpailussa kahdella videolla

Valtakunnallinen ammattikorkeakoulujen TKI-kärjet-kilpailu järjestetään jälleen maaliskuussa 2024. SAMK osallistuu kilpailuun kahdella kilpailuvideolla, joilla esitellään tutkimustoimintaamme.