Katse opetuksen laatuun – keskiössä innovatiiviset opetusmenetelmät

Kansainvälisen Talentjourney-projektin tavoitteena on parantaa toisen asteen teknologiaopetuksen laatua sekä yritysten ammattilaisten teknologiatietoutta. Yhteisenä tähtäimenä on tulevaisuuden osaajien teknologiatietoinen asenne ja asiantuntemus.

Mies ohjaa robottia kädellään Leap Motion -sensorien avulla.
Kansainvälinen Talentjourney-projekti pyrkii siihen, että korkealaatuinen teknologiaosaaminen olisi mahdollisimman monen saatavilla.

Kansainvälinen Talentjourney-projekti pyrkii siihen, että korkealaatuinen teknologiaosaaminen olisi mahdollisimman monen saatavilla.

Talentjourney-projektissa mukana ovat SAMKin ja Sataedun lisäksi yhteistyökumppaneita Sloveniasta, Saksasta, Virosta ja Italiasta. Toiminnassa on mukana myös yrityksiä, jotka tuovat näkemystä tulevaisuuden osaamistarpeista käytännössä. SAMK on vastuussa projektiin sisältyvien teknologiakoulutusten suunnittelusta ja toteutuksesta.

Projektin keskiössä on nimike IoT in Smart Manufacturing, jonka alla on tulevaisuudessa tärkeiksi koettuja teknologiateemoja ja niihin liittyvät koulutukset. Näitä ovat mm. Design Thinking, IoT, Robotics, Soft Skills, AI ja Green Skills. Tärkeimmät koulutusteemat on kerätty haastattelemalla eurooppalaisia koulutuslaitoksia ja yrityksiä.

Kuvassa Jenni Nurmi poseeraa tuhkapallojen edessä.
Kouluttaminen ja ammatillisen koulutuksen kehittäminen on Rerouten Jenni Nurmelle sydämen asia. Hän sparraa työssään paljon julkisen sektorin kestävissä hankinnoissa. Lisäksi hän on erikoistunut asiakkaisiin, jotka työskentelevät suurien sivuvirtojen, kuten tuhkajalosteiden ja kierrätettävien polttoaineiden kanssa.

Konkretiaa kiertotalouteen

Kiertotalouden ja rakennetun ympäristön asiantuntija Jenni Nurmi Reroute Oy:sta osallistuu yhteistyöyrityksenä Green Skills -koulutusosioon, jossa teemana ovat myös mm. ympäristövastuu, energiatehokkuus ja hiilineutraalius. Hän haluaa iskostaa koulutukseen osallistujille konkretian merkityksen kiertotaloudessa.

– Monin paikoin on jääty strategioista ja tiekartoista huolimatta liian ylätasolle ja käytännön toimenpiteet puuttuvat. Minua kiinnostaa ensisijaisesti aina käytännön jalkauttaminen, koska siellä se muutos tehdään, Nurmi muistuttaa.

Esimerkkinä Nurmi käyttää rakennusteollisuutta ja erityisesti infratoimialaa.
– Infrarakennussektori on erittäin konservatiivinen ja hitaasti muuttuva. Koska materiaalimäärät ja niihin käytettävät summat ovat suuria, rakennussektorilla kiertotalousratkaisuilla on mahdollisuus saada aikaan aidosti iso muutos. Julkisten hankintojen perinteisiä ratkaisuja suosivat käytännöt, lainsäädännön kankeus ja julkisen sektorin tilaajien tietämättömyys voivat kuitenkin estää innovaatioita ja muutosta kiertotalouden näkökulmasta positiiviseen suuntaan, kertoo Jenni Nurmi.

 

Ilmaiset koulutukset tarjolla kaikilleKolmihenkinen tiimi tekee yhteistyötä tietokoneen äärellä.

 

Lisätiedot:

Peter Virtanen, projektipäällikkö
p. 044 710 3900
peter.virtanen@samk.fi

 

Jaa tämä sivu

Etualalla robotti, taustalla tutkijoita.

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy syksyllä Porissa yhteistyössä SAMKin kanssa

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy Porissa syksyllä 2024. SAMKin kanssa yhteistyössä toteutettavaan maisterikoulutukseen voi hakea 2.– 15.5.2024. Sopimus energia-alan robotiikkasovelluksiin liittyvän professuurin perustamiseksi ja maisteriohjelman käynnistämiseksi allekirjoitettiin vuonna 2022.

Kuvassa ryhmä RoboAI:n tutkijoita poseeraa kameralle.

RoboAI juhlii 5-vuotista taivaltaan näyttävällä robottien ohimarssilla 26.4. klo 14

Keväällä 2019 toimintansa aloittanut SAMKin ja Tampereen yliopiston Porin yksikön yhteinen tutkimus- ja tuotekehityskeskus on vakiinnuttanut asemansa alueen teknologisena suunnannäyttäjänä.

Naishenkilö pipetoi näytettä laboratoriossa valkoinen takki päällään.

Tutkimuskeskus WANDER – Innovaatioita ja ratkaisuja paikallisiin sekä globaaleihin haasteisiin

Huhtikuussa julkaistu Tutkimuskeskus WANDERin kokoomajulkaisu tarjoaa katsauksen keskuksen laaja-alaiseen tutkimus- ja kehitystyöhön.