Johtamisen lehtori Petra Sippolalla on palo myös itsensä kehittämiseen

Petra Sippola aloitti SAMKissa viime vuoden lopulla johtamisen lehtorina. Parasta hänen työssään ovat kohtaamiset ja se, että saa koko ajan tonkia, tutkia ja soveltaa asioita.

25.5.2022 | Teksti: Inna Saarinen | Kuva: Inna Saarinen

Petra Sippola seisoo SAMKin Porin kampuksen yhdyskäytävällä

Petra Sippola kertoo olevansa unelmatyössään.

Petra Sippola on viihtynyt SAMKissa hyvin.

– Opetan enimmäkseen YAMK-tutkinnossa. AMK-tutkinnon puolella opetan kehittyvää johtamista. Ohjaan lisäksi opinnäytetöitä, kirjoitan julkaisuja ja olen mukana muutamassa hankkeessakin.

Hän kiittää, että työtä saa tehdä pääosin etänä. Työ ei sinänsä hänen mielestään muutu, vaikka sitä tekisi eri välineillä etänä. Laajat verkostot ja oman tiimin tuki ovat tärkeitä.

– Pystyn liittämään hyvin yhteen perheen, kodin ja työn. Se on sellainen arvo, jota ei voi edes rahassa mitata, hän sanoo.

Unelmatyössä yhdistyvät asioiden tutkiminen ja ihmisten kohtaamiset

Sippola asuu miehensä ja neljän lapsensa kanssa Isossakyrössä.

– Meillä on maatila, jota mieheni hoitaa. Hän on lisäksi Componentan Kurikan yksikön johtaja. Meillä puhutaan paljon johtamisesta kotonakin. Saan siis sielläkin haastaa ajatuksia, hän naurahtaa.

Sippolan ura on sekä kauppatieteiden että hyvinvoinnin puolella. Hän on toiminut pitkään liikunta-alan yrittäjänä ja kouluttajana. SAMKiin hän tuli Seinäjoen ammattikorkeakoulusta, missä hän vastasi yrittäjyyden koulutuksesta ja työskenteli erityisesti johtamisen opinnäytetöiden ohjausten parissa.

– Olen innostunut kehittämään itseäni jatkuvasti. Tällä hetkellä opiskelen positiivista psykologiaa, hän kertoo.

Hän on nyt mielestään unelmatyössään. Siinä yhdistyy kaksi hänelle tärkeää asiaa.

– Hienoa, että saan tonkia ja tutkia asioita. On sellainen tiedonjano ja uteliaisuus. Saan koko ajan olla uuden tiedon ääressä, soveltaa ja pohtia. Tärkeitä ovat myös kohtaamiset opiskelijoiden kanssa. On mielenkiintoista päästä heidän ajatusmaailmaansa ja heidän organisaationsa yrityskulttuuriin kurkistamaan.

Johtamisessa tärkeintä on läsnäolo

Sippola nostaa johtamisen tärkeimmäksi kulmakiveksi ihmisten johtamisen, joka koostuu arvostuksesta, aidosta kiinnostuksesta ja luottamuksen rakentamisesta.

– Ihmisten johtamisesta puhutaan nyt paljon. Johtamisessa tärkeää on kulkea vieressä ja mahdollistaa työntekijöiden työ. Silloin jää omalle luovuudellekin tilaa. Myös itsensä johtamisen taitoja tulisi ihan kaikkien kehittää.

Hän kertoo kuunnelleensa juuri automatkalla Lähtijät-podcastia, joka käsittele irtisanoutumisaaltoa ja siihen liittyviä syitä. Suurimmaksi syyksi nousivat arvot. Jos ne eivät kohtaa työntekijän henkilökohtaisia arvoja, niin siitä tulee ristiriita ja saa työntekijän voimaan huonosti. Heti toisena syynä oli huono johtaminen, esimerkiksi mikromanageeraus.

– Näen liittymäkohtia tässä ajassa sadan vuoden taakse. Silloin alkoi teollistuminen ja uudenlainen työn tekeminen. Olemme tällä hetkellä samantyyppisessä murroksessa, kun menemme tietoyhteiskunnassa seuraavalle tasolle. Onneksi samaan aikaan työelämän vaateiden ja teknologian kehittymisen kanssa ovat nousseet myös pehmeät arvot.

Etätyö haastaa hänen mukaansa johtamista.

– Monipaikkaisuudessa tärkeään asemaan nousee viestinnän merkitys ja myös yhteisölliset kokoontumiset ajankohtaisten asioiden äärellä. Etäjohtajakin voi olla läsnä ja kuunnella. Johtaminenhan on suurelta osin kuuntelemista ja erityisesti kuulemista, hän sanoo.

Hän pohtii, että myös opiskelu on murroksessa. Kukaan ei varmaksi tiedä, millaista opiskelu tulee olemaan.

– Paljonko kansainvälisyys vielä lisääntyy? Onko järkevintä tarjota paljon massakursseja? Tarvitaanko pian enää mitään kampusrakennuksia? Näitä kaikkia asioita tulee skannata koko ajan ja meidän tehtävämme on vastata niihin, hän pohtii.

25.5.2022 | Teksti: Inna Saarinen | Kuva: Inna Saarinen

Lisää aiheesta

Lotta Ripatti työpöydän ääressä
| SAMK

Lotta Ripatti sai vanhustyön YAMK-opinnoista johtamisosaamista ja oppi paljon itsestään

Luvialainen Lotta Ripatti on opiskellut SAMKissa aiemmin sosionomiksi (AMK). Hän erikoistui jo tuolloin seniori- ja vanhustyöhön. Vuosi sitten hän valmistui vanhustyön YAMK-koulutuksesta.
Horisontti
| Liiketoiminta

Alumniblogissa Eero Hammais tuo esiin johtamistaitojen merkitystä

Headain viestintäpäällikkö Eero Hammais pohtii alumniblogissa, miten rakennetaan dialogi tekijöiden ja tavoitteiden tekijöiden välille. Hän tuo blogitekstissään esiin itsensä johtamisen ja etäjohtamisen teemoja.

Uusimmat uutiset

| Yrittäjyys

All in Pitch -yritysideakilpailun taso oli jälleen korkea – myös Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä valittu

All in Pitch on Uusyrityskeskus Enter Satakunnan ja SAMKin yhdessä järjestämä yritysideakilpailu, jossa nuoret hyppäävät pois omalta mukavuusalueeltaan nousemalla lavalle pitämään yritysideastaan perinteisen hissipuheen ja saamaan siitä tuomariston palaute.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

All in Pitch on Uusyrityskeskus Enter Satakunnan ja SAMKin yhdessä järjestämä yritysideakilpailu, joka järjestettiin seitsemättä kertaa. Taso oli korkea. Voittajat on jälleen valittu. Samassa tilaisuudessa valittiin myös Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä. https://www.samk.fi/uutiset/all-in-pitch-yritysideakilpailun-taso-oli-jalleen-korkea-myos-vuoden-yrityskiihdyttamoyrittaja-valittu/

Helmikuussa lanseeratulle Tiedolla johtamisen keskus BICille vuosi 2022 on ollut aktiivista verkostojen rakentamisen ja osaamisen tuottamisen aikaa. Lisää kuulumisia @SatakunnanAMK tutkimuskeskusten yhteiskatsauksessa! #tiedollajohtaminen #BIC #samk
https://www.samk.fi/uutiset/katsaus-samkin-tutkimuskeskusten-vuoteen-2022/

Ihan mielettömästi onnea Aatu✨💎✨Hän voitti tänä vuonna nuorten yksinyrittäjäpalkinnon ja nyt tämä🤩 @Porikaupunki @SatakunnanAMK @NuoriYrittajyys #Vuosiyrittäjänä -ohjelma
#Uskallayrittää Ja muuten käyppä kurkkaa insta: zinnaz_ny 👌💫🎄niin näet, mitä Aatun yritys tekee?

SAMKissa TKI-toiminta on keskitetty viiteen tutkimuskeskukseen. Ne tukevat yrityksiä liiketoiminnan kasvussa ja uudistamisessa. Vuosi 2022 on ollut keskuksille aktiivista ja innovatiivista aikaa. #samk #tutkimus #TKI #katsetulevaisuuteen
https://www.samk.fi/uutiset/katsaus-samkin-tutkimuskeskusten-vuoteen-2022