Ammattikorkeakoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen tutkimuspäivät 2023 vahvistivat tulevaisuuden oppimista ja kestävyysosaamista

Ammattikorkeakoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen tutkimuspäivät 2023 järjestettiin menestyksekkäästi Porissa 2.–3. marraskuuta. Tapahtuman teemana oli tulevaisuuden oppiminen ja kestävyysosaamisen vahvistaminen tutkimusyhteistyön avulla. 

6.11.2023 | Teksti: Hanna Maria Mäkelä | Kuva: Hanna Maria Mäkelä

Tutkimuspäivien tunnelmaa

–  Tapahtumassa on puhuttu elinkeinoelämän ja koulutuksen vuorovaikutuksesta sekä siitä, miten tärkeää se on, jotta koulutusta voidaan kehittää. Sitä kautta voimme tuottaa kestävyysosaamista, joka on ollut päivien teemana, Satakunnan ammattikorkeakoulun rehtori, toimitusjohtaja Jari Multisilta kertoo. 

Tapahtuman järjestivät yhteistyössä Satakunnan ammattikorkeakoulu, Porin yliopistokeskus, Sataedu, Winnova ja OTTU ry. Tapahtuma kokosi yhteen alan asiantuntijoita, koulutuksen ammattilaisia ja muita sidosryhmiä keskustelemaan tärkeistä aiheista, kuten työelämän muutoksista, digitalisaatiosta, vastuullisuudesta ja kestävän kehityksen tarpeista.

Keskeinen teema oli monipuolisen osaamisen merkitys tulevaisuuden työelämässä. Erityisesti kestävyysosaaminen nousi tärkeäksi osaksi tulevaisuuden työelämätaitoja, sisältäen ympäristövastuullisuuden ja sosiaalisen vastuun.

Tutkimuspäivien aikana kuultiin inspiroivia keynote-puhujia, kuten filosofian tohtori Aarno Kauppilaa, joka tarkasteli kehitys- ja vaikeavammaisten koulutuksen ja kansalaisaseman haasteita. Elinikäisen oppimisen ja ammatillisen koulutuksen tutkija Jörg Markowitsch Wieninistä puolestaan antoi syvällisen näkökulman ammatillisen koulutuksen menneisyyteen ja tulevaisuuden näkymiin. Klaus Ehrlich on vastannut Euroopan maaseutumatkailun liitto Ruraltourin hallinnosta pääsihteerinä. Puhenvuorossaan Klaus Erlich korosti työvoiman koulutuksen ja uudelleenkoulutuksen merkitystä Euroopassa. 

Tutkimuspäivät huipentuivat paneelikeskusteluun, jossa keskusteltiin kestävyysosaamisen vahvistamisesta tulevaisuudessa. Paneelissa mukana olleet toimitusjohtaja Harri Tuomi Satakunnan Osuuskaupasta, HeadAI Oy:n toimitusjohtaja yrittäjä Harri Ketamo sekä Tampereen ammattikorkeakoulun lehtori Eveliina Asikainen jakoivat näkemyksiään tulevaisuuden osaamistarpeista. 

Lisäksi tapahtumassa järjestettiin useita rinnakkaissessioita, joissa esiteltiin erilaisia tutkimuksia ja teemoja sekä niiden tuloksia. Tämä antoi osallistujille mahdollisuuden syventyä eri aiheisiin ja keskustella niistä toisten asiantuntijoiden kanssa.

Mielestäni tapahtuma onnistui todella hyvin. Olemme saaneet paljon positiivista palautetta ja hienoa on ollut se, että kaikki koulutustoimijat ja Porin kaupunki ovat olleet vahvasti tekemässä tapahtumaa yhteistyöllä, Multisilta summaa.  

Tutkimuspäivien lopuksi OTTU ry palkitsi kaksi abstraktiesitystä. Palkitut esitykset ovat Tutkimushanke tuo uutta tietoa vähähiilisestä rakentamisesta tulevaisuuden rakennusinsinööreille (Mari Kujala & Sanna Lindgren, Satakunnan ammattikorkeakoulu) sekä Harjoittelijat puhelinpalvelussa – Ilmaistyövoimaa vai palvelus yhteiskunnalle? (Janne Teräslahti & Mikko Mäkelä, Metropolia-ammattikorkeakoulu). 

 

6.11.2023 | Teksti: Hanna Maria Mäkelä | Kuva: Hanna Maria Mäkelä

Lisää aiheesta

Kuva mereltä kohti satamaa. Satamassa nostureita.
| Kestävä kehitys

Kestävä kehitys keskiössä Merilogistiikan tutkimuskeskuksen kokoomajulkaisussa

Merilogistiikan tutkimuskeskuksen ensimmäinen kokoomajulkaisu sisältää yhdeksän asiantuntija-artikkelia teemoinaan vihreä siirtymä, huoltovarmuus, oppiminen ja osaamisen lisääminen, digitaalisten työkalujen käyttö laivanrakennuksessa ja logistiikkaketjuissa sekä terveys ja hyvinvointi.
Henna Kyhä istuu keltaisella tuolilla.
| Hyvinvointi ja terveys

Tutkimuspäällikkönä työikäisten hyvinvoinnin asialla

SAMKissa toimii nyt Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskus. Keskuksen toiminta keskittyy satakuntalaisten työntekijöiden hyvinvointiin ja sen myötä maakunnan työvoiman saatavuuden haasteisiin. Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskusta vetää tutkimuspäällikkö ja kasvatustieteen tohtori Henna Kyhä. Kyhä luotsaa uutta keskusta hyödyntäen omaa monipuolista kokemustaan ja osaamistaan tutkimushankkeiden koordinoinnista ja niiden toteuttamisesta.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Cannot call API for app 1123168491105924 on behalf of user 10157419919776743 Type: OAuthException
Palliatiivisen hoidon asiantuntijana autat parantumattomasti sairaita ihmisiä. Erikoistumiskoulutuksella saavutat osaamisen, jota tarvitset toimiessasi palliatiivisen hoidon erityistasolla (B/C) tai perustason (A) vastuutehtävissä. Hae 31.12.2023 mennessä.Avaamme täydennyshaun Palliatiivisen hoidon asiantuntija (30 op) -erikoistumiskoulutukseen!Voit hakea koulutukseen aina 31.12.2023 asti. Koulutuksen toteutuminen on varmaa, otamme vielä muutamia opiskelijoita ryhmään.Lue lisää ja hae mukaan tästä: events.samk.fi/event/wJpkP ... See MoreSee Less
View on Facebook
Twitter

The new Research Center for Human Functioning was recently established at SAMK. The research center is led by Henna Kyhä, Research Manager and Doctor of Philosophy.

#thinkfuture #humanfunctioning #samkasanemployer

SAMKissa toimii nyt Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskus, jota luotsaa tutkimuspäällikkö ja kasvatustieteen tohtori Henna Kyhä.

#katsetulevaisuuteen #osallisuus #toimintakyky #samktyönantajana

Altogether 92 students graduated from SAMK in November. Fifteen of them graduated with a Master´s degree. The theses of graduates can be found on Theseus. SAMK congratulates all the graduates 🌺

#alumni #thinkfuture

SAMKista valmistui marraskuussa yhteensä 92 opiskelijaa. Valmistuneista 15 suoritti YAMK-tutkinnon. Valmistuneiden opinnäytetyöt ovat luettavissa Theseuksessa. SAMK onnittelee kaikkia valmistuneita 💐

#alumni #katsetulevaisuuteen

Porin Tradenomiopiskelijat PORA ry:n järjestämässä äänestyksessä opiskelijat valitsivat Vuoden 2023 liiketalouden opettajaksi Peri Martikkalan. Onnittelut!
#vuodenopettaja #katsetulevaisuuteen #porary