Ammattikorkeakoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen tutkimuspäivät 2023 vahvistivat tulevaisuuden oppimista ja kestävyysosaamista

Ammattikorkeakoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen tutkimuspäivät 2023 järjestettiin menestyksekkäästi Porissa 2.–3. marraskuuta. Tapahtuman teemana oli tulevaisuuden oppiminen ja kestävyysosaamisen vahvistaminen tutkimusyhteistyön avulla.

Tutkimuspäivien tunnelmaa

– Tapahtumassa on puhuttu elinkeinoelämän ja koulutuksen vuorovaikutuksesta sekä siitä, miten tärkeää se on, jotta koulutusta voidaan kehittää. Sitä kautta voimme tuottaa kestävyysosaamista, joka on ollut päivien teemana, Satakunnan ammattikorkeakoulun rehtori, toimitusjohtaja Jari Multisilta kertoo.

Tapahtuman järjestivät yhteistyössä Satakunnan ammattikorkeakoulu, Porin yliopistokeskus, Sataedu, Winnova ja OTTU ry. Tapahtuma kokosi yhteen alan asiantuntijoita, koulutuksen ammattilaisia ja muita sidosryhmiä keskustelemaan tärkeistä aiheista, kuten työelämän muutoksista, digitalisaatiosta, vastuullisuudesta ja kestävän kehityksen tarpeista.

Keskeinen teema oli monipuolisen osaamisen merkitys tulevaisuuden työelämässä. Erityisesti kestävyysosaaminen nousi tärkeäksi osaksi tulevaisuuden työelämätaitoja, sisältäen ympäristövastuullisuuden ja sosiaalisen vastuun.

Tutkimuspäivien aikana kuultiin inspiroivia keynote-puhujia, kuten filosofian tohtori Aarno Kauppilaa, joka tarkasteli kehitys- ja vaikeavammaisten koulutuksen ja kansalaisaseman haasteita. Elinikäisen oppimisen ja ammatillisen koulutuksen tutkija Jörg Markowitsch Wieninistä puolestaan antoi syvällisen näkökulman ammatillisen koulutuksen menneisyyteen ja tulevaisuuden näkymiin. Klaus Ehrlich on vastannut Euroopan maaseutumatkailun liitto Ruraltourin hallinnosta pääsihteerinä. Puhenvuorossaan Klaus Erlich korosti työvoiman koulutuksen ja uudelleenkoulutuksen merkitystä Euroopassa.

Tutkimuspäivät huipentuivat paneelikeskusteluun, jossa keskusteltiin kestävyysosaamisen vahvistamisesta tulevaisuudessa. Paneelissa mukana olleet toimitusjohtaja Harri Tuomi Satakunnan Osuuskaupasta, HeadAI Oy:n toimitusjohtaja yrittäjä Harri Ketamo sekä Tampereen ammattikorkeakoulun lehtori Eveliina Asikainen jakoivat näkemyksiään tulevaisuuden osaamistarpeista.

Lisäksi tapahtumassa järjestettiin useita rinnakkaissessioita, joissa esiteltiin erilaisia tutkimuksia ja teemoja sekä niiden tuloksia. Tämä antoi osallistujille mahdollisuuden syventyä eri aiheisiin ja keskustella niistä toisten asiantuntijoiden kanssa.

– Mielestäni tapahtuma onnistui todella hyvin. Olemme saaneet paljon positiivista palautetta ja hienoa on ollut se, että kaikki koulutustoimijat ja Porin kaupunki ovat olleet vahvasti tekemässä tapahtumaa yhteistyöllä, Multisilta summaa.

Tutkimuspäivien lopuksi OTTU ry palkitsi kaksi abstraktiesitystä. Palkitut esitykset ovat Tutkimushanke tuo uutta tietoa vähähiilisestä rakentamisesta tulevaisuuden rakennusinsinööreille (Mari Kujala & Sanna Lindgren, Satakunnan ammattikorkeakoulu) sekä Harjoittelijat puhelinpalvelussa – Ilmaistyövoimaa vai palvelus yhteiskunnalle? (Janne Teräslahti & Mikko Mäkelä, Metropolia-ammattikorkeakoulu).

Jaa tämä sivu

Kolme SAMKin opiskelijaa poseeraa violetin seinän edessä.

Vuoden 2023 menestystarinat julkaistu – Uusi Agora-lehti ilmestyi

Vuoden 2023 menestystarinat on julkaistu SAMKin sidosryhmälehti Agoran uusimmassa numerossa. Agora on ilmestynyt painettuna ja sen voi lukea myös verkossa.

SAMKin Youtube-kanava.

SAMK mukana TKI-kärjet 2024 -kilpailussa kahdella videolla

Valtakunnallinen ammattikorkeakoulujen TKI-kärjet-kilpailu järjestetään jälleen maaliskuussa 2024. SAMK osallistuu kilpailuun kahdella kilpailuvideolla, joilla esitellään tutkimustoimintaamme.

Henna Kyhä istuu keltaisella tuolilla.

Tutkimuspäällikkönä työikäisten hyvinvoinnin asialla

SAMKissa toimii nyt Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskus. Keskuksen toiminta keskittyy satakuntalaisten työntekijöiden hyvinvointiin ja sen myötä maakunnan työvoiman saatavuuden haasteisiin. Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskusta vetää tutkimuspäällikkö ja kasvatustieteen tohtori Henna Kyhä.