Uusi työkalu energiansäästöön yrityksille – keskiössä yhteistyö Satakunnan meriklusterin kanssa

Työkalun avulla yritykset voivat kehittää energiatehokkuuttaan sekä lisätä uusiutuvan energian käyttöään. Kaikille avoin ja ilmainen verkkopohjainen työkalu koostaa tietoa energiansäästötoimenpiteistä yhteen paikkaan helppokäyttöiseksi tietopankiksi.

Energiansäästötyökalun etusivu/ Energy saving tool home page

Uusi työkalu energiansäästöön yrityksille – keskiössä yhteistyö Satakunnan meriklusterin kanssa

Työkalun taustalla on tiivis yhteistyö Satakunnan meriklusterin kanssa Meriklusterin energiatehokkuus Satakunnassa (SataMari) -hankkeessa. Satakunnan ammattikorkeakoulun vetämän hankkeen pilottialueina olivat Raumalla sijaitseva teollisuuspuisto SeaSide Industry Park Rauma sekä Rauman sataman alue. Pilottialueilla tehtiin kenttätutkimusta energiatehokkaiden ratkaisujen löytämiseksi.

– Työkalusta on merkittävää apua energiatehokkuuden kehittämisessä useille yrityksille niin meriteollisuudessa kuin laajemminkin eri teollisuusalojen yrityksissä, kertoo hankkeen projektipäällikkö Minna Keinänen-Toivola Satakunnan ammattikorkeakoulusta.

Työkalusta löytyy tietoa lämmityksen, sähkön, logistiikan ja tuotantoprosessien energiansäästöön. Lisäksi vinkataan, miten uusiutuvaa energiaa voi lisätä ja, miten henkilöstöä voi kouluttaa ja motivoida energiatehokkuudessa. Ratkaisuja löytyy lämmön- ja sähkönkulutuksen seurantaan, valaistuksen ohjaukseen, työajoneuvojen ekopäivitykseen, paineilmajärjestelmien optimointiin ja aurinkoenergiaan.

– Työkalu vaikuttaa hyödylliseltä ja on hienoa, että voimme käyttää sitä jatkossakin, vaikka kolmivuotinen hankeyhteistyö päättyykin, kertoo Simo Kuparinen, Euroports Rauma Oy:n tekninen palvelujohtaja.

– Helppokäyttöisessä työkalussa voi nopeasti selata erilaisia ratkaisuja tai perehtyä syvällisemmin jonkin yksittäisen ratkaisun toteuttamiseen. Älypuhelimessakin toimivaa työkalua voi käyttää myös kentällä, vinkkaa projektitutkija Teija Järvenpää Satakunnan ammattikorkeakoulusta.

Yritysten toiveita kuunneltiin: työkalussa taloudelliset säästöarviot

Säästöarvioissa hyödynnettiin energiasimulointia, jonka avulla pystyttiin arvioimaan säästöjä, jos esimerkiksi sisälämpötilaa pudotetaan asteella, eristystä parannetaan tai valaistus vaihdetaan ledeiksi. Yrityskentältä toivottiin taloudellisia säästöarvioita, ja työkaluun lisättiin toimenpiteiden säästöarviot myös euroina tietyn kokoisessa hallissa tai toimistotilassa simuloituna.

– Konkreettiset arviot säästöistä ovat todella mielenkiintoisia ja auttavat arvioimaan kunkin energiatehokkuustoimen kannattavuutta, kertoo Timo Luukkonen, SeaSide Industry Park Rauman/Rauman meriteollisuuskiinteistöt Oy:n toimitusjohtaja.

Työkalu on erinomainen apuväline energia-asioiden parissa työskenteleville, mutta siitä hyötyvät myös muut, eikä työkalun käyttö edellytä mitään tiettyä koulutusta.

Työkalusta on tehty opasvideo, jonka avulla ymmärtää nopeasti työkalun sisällön ja käytön.

Minna Keinänen-Toivola
Projektipäällikkö
Satakunnan ammattikorkeakoulu
minna.keinanen-toivola@samk.fi
+358 44 710 3063

Teija Järvenpää
Projektitutkija
Satakunnan ammattikorkeakoulu
teija.jarvenpaa@samk.fi
+358 44 710 3953 Työkalu & nettisivut Meriklusteri/Maritime cluster

SataMari lyhyesti

Hankkeen nimi: Meriklusterin energiatehokkuus Satakunnassa (SataMari)

Kesto: 1.1.2018-31.12.2020

Hanketta rahoittivat Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR) sekä Satakunnan ammattikorkeakoulu (SAMK). SataMari kuului Satakunnan ammattikorkeakoulun Smart Urban Business -tutkimusryhmän hankkeisiin.

Hankkeessa keskityttiin löytämään käytännön ratkaisuja energiatehokkuuden parantamiseksi. Toiminta pohjautui Living Lab -toimintatapaan, jossa pilottialustoina Raumalla olivat meriteollisuuspuisto SeaSide Industry Park Rauma ja Rauman sataman alue. Hankkeen tärkeimpänä tuloksena luotiin ohjeistus- ja päätöksentekotyökalu (energiansäästötyökalu) energiatehokkuuden kehittämiseksi ja uusiutuvan energian lisäämiseksi meriklusterissa.

Jaa tämä sivu

SuomiAreena keskustelun osallistujat ja videokuvaaja

SAMK on jälleen mukana SuomiAreenassa

SAMK on mukana 25.-28.6.2024 Porissa järjestettävässä SuomiAreenassa. SuomiAreenan tavoitteena on tuoda yhteiskunnallinen ja ajankohtainen keskustelu kaikkien ulottuville.

Toni Aaltonen palvelinhuoneessa.

Innovaatio SAMKissa – Tekoälypalvelin vauhdittaa oppimista

SAMKin uusi tekoälypalvelin avaa ovia opiskelijoiden syvemmälle oppimiselle. SAMKissa rakennettu ainutlaatuinen tekoälypalvelin on suunniteltu erityisesti opetuksen ja tutkimuksen käyttöön. Mistä oikein on kyse, lehtori Toni Aaltonen?

Etualalla robotti, taustalla tutkijoita.

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy syksyllä Porissa yhteistyössä SAMKin kanssa

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy Porissa syksyllä 2024. SAMKin kanssa yhteistyössä toteutettavaan maisterikoulutukseen voi hakea 2.– 15.5.2024. Sopimus energia-alan robotiikkasovelluksiin liittyvän professuurin perustamiseksi ja maisteriohjelman käynnistämiseksi allekirjoitettiin vuonna 2022.