SAMKissa perusteilla kansallinen matkailun osaamistyöryhmä

Matkailun kehittämiskeskus on perustamassa vuoden 2023 aikana Suomeen kansallista osaamistyöryhmää osaksi eurooppalaista verkostoa.

Yhteistyöryhmä seisoo yhteiskuvassa rakennuksen edessä portailla.

Matkailun kehittämiskeskus toimii osana eurooppalaista matkailualan osaamisyhteistyön yhteenliittymää PANTOURia, jonka tarkoituksena on kehittää yhteistyön avulla ammattitaitoja matkailualalla.

Käytännössä yhteenliittymä jalkauttaa Euroopan komission osaamissopimusta (Pact for Skills) matkailualan osalta. Osaamissopimus tuo yhteen Euroopan matkailutoimijat kehittämään alan täydennys- ja uudelleenkoulutusta vihreän ja digitaalisen siirtymän sekä palautumiskyvyn saavuttamiseksi.

Lisäksi yhteenliittymä vie käytäntöön Euroopan komission matkailun siirtymäpolkua (Transition Pathway for Tourism). Tämä on matkailuekosysteemin toimijoiden kanssa yhteisesti laadittu suunnitelma, jossa esitetään keskeiset toimet, tavoitteet ja edellytykset vihreän ja digitaalisen siirtymän sekä pitkän aikavälin palautumiskyvyn saavuttamiseksi matkailualalla.

Matkailun kehittämiskeskus perustaa Suomeen kansallisen osaamistyöryhmän vahvistamaan komission osaamissopimuksen toteuttamista matkailualalla. Kansallinen osaamistyöryhmä tuo yhteen ne kansalliset päätoimijat, jotka haluavat olla mukana kehittämässä matkailualan vihreää, digitaalista ja sosiaalista osaamista Euroopassa. Osaamistyöryhmän rooli on edistää sidosryhmien välistä keskustelua ja yhteistyötä osaamisvajeisiin vastaamiseksi. Työryhmät perustetaan 11 Euroopan maahan, minkä vuoksi kansallinen työryhmä on osa suurempaa eurooppalaista verkostoa.

Yksittäiset organisaatiot voivat liittyä mukaan osaamisyhteistyöhön. Liittymällä organisaatiot saavat näkyvyyttä eurooppalaisena matkailualan osaamisen kehittäjänä. Lisäksi organisaatiot voivat vaikuttaa alan osaamisen kehittämiseen Euroopassa sekä saavat tietoa toimintansa tueksi osaamisen kehittämisestä ja sen uusimmista trendeistä Euroopassa. Tätä kautta organisaatiot löytävät myös uusia yhteistyökumppaneita kansallisella ja Euroopan tasolla.

Organisaatiot, jotka haluavat sitoutua matkailualan osaamisen kehittämiseen Euroopassa, voivat liittyä mukaan Euroopan komission matkailun osaamissopimukseen täältä. Mikäli organisaatiosi on kiinnostunut liittymään mukaan kansalliseen matkailun osaamistyöryhmään, ota yhteyttä yhteenliittymän Suomen koordinaattoriin sähköpostitse: sanna-mari.renfors@samk.fi

Tiesitkö tämän?

  • PANTOUR-yhteenliittymän toiminnalla pyritään korjaamaan matkailualan työmarkkinoiden osaamisvajeita Euroopassa, jotka haittaavat alan kasvua, innovointia ja kilpailukykyä.
  • Yhteenliittymän muodostaa 13 partneria ympäri Eurooppaa kattaen 11 Euroopan maata ja sen budjetti on yhteensä 3,8 milj. €. Rahoitus tulee Erasmus+ -ohjelmasta.
  • Mukana toiminnassa on myös eurooppalaisia matkailun katto-organisaatioita kuten ETOA (European Tourism Association) ja RURALTOUR (European Federation of Rural Tourism).
  • SAMK ja sen Matkailun kehittämiskeskus edustaa yhteenliittymässä Suomea.

Pantour logo

Jaa tämä sivu

Susanna Kunvik (oikealla) toimii SAMKissa erikoistutkijana sekä projektipäällikkönä RAVI- ja Mind Nutrition tutkimushankkeissa. Kuvassa myös Mind Nutrition -tutkimushankkeen tutkija ja ravitsemusasiantuntija Elina Nevala.

SAMKin erikoistutkija Susanna Kunvik mukana luomassa Suomeen ensimmäistä työikäisten ruokasuositusta

Suomeen laaditaan ensimmäistä kertaa työikäisten ruokasuositus, jonka tavoitteena on parantaa suomalaisten työikäisten terveyttä ja työkykyä. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan nimeämä työryhmä on aloittanut suositusten valmistelun, ja mukana on myös SAMKin erikoistutkija Susanna Kunvik.

CERNin edustajat Jan Janke (vasemmalla) ja Matthias Braeger saapuivat Poriin viime vuoden lopulla tutustumaan tiloihin ja keskustelemaan tapahtuman järjestelyistä. Kuvassa myös tapahtumaa koordinoiva opettaja Sara Kfouri Koskinen SAMKIsta.

CERN Spring Campus ensi kertaa Suomeen – SAMK isännöi tapahtumaa toukokuussa

Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERN järjestää vuotuisen CERN Spring Campus -tapahtuman ensi kertaa Suomessa. Toukokuussa 2025 SAMK isännöi tätä merkittävää kansainvälistä tapahtumaa, joka keskittyy tietojenkäsittelytieteisiin ja moderniin teknologiaan.

Tanja Vaitiniemi SAMKin kampuksen käytävällä.

Samkilainen kasvo: Tanja Vaitiniemi rakentaa siltoja SAMKin ja yritysten välille

SAMK tekee vuosittain yhteistyötä yli 800 yrityksen ja yhteisön kanssa. Uusi kumppanuusohjelma on yhteistyön laajin ja syvällisin muoto. Mitä tämä oikein tarkoittaa, kumppanuuspäällikkö Tanja Vaitiniemi?