SAMKissa perusteilla kansallinen matkailun osaamistyöryhmä

Matkailun kehittämiskeskus on perustamassa vuoden 2023 aikana Suomeen kansallista osaamistyöryhmää osaksi eurooppalaista verkostoa.

Yhteistyöryhmä seisoo yhteiskuvassa rakennuksen edessä portailla.

Matkailun kehittämiskeskus toimii osana eurooppalaista matkailualan osaamisyhteistyön yhteenliittymää PANTOURia, jonka tarkoituksena on kehittää yhteistyön avulla ammattitaitoja matkailualalla.

Käytännössä yhteenliittymä jalkauttaa Euroopan komission osaamissopimusta (Pact for Skills) matkailualan osalta. Osaamissopimus tuo yhteen Euroopan matkailutoimijat kehittämään alan täydennys- ja uudelleenkoulutusta vihreän ja digitaalisen siirtymän sekä palautumiskyvyn saavuttamiseksi.

Lisäksi yhteenliittymä vie käytäntöön Euroopan komission matkailun siirtymäpolkua (Transition Pathway for Tourism). Tämä on matkailuekosysteemin toimijoiden kanssa yhteisesti laadittu suunnitelma, jossa esitetään keskeiset toimet, tavoitteet ja edellytykset vihreän ja digitaalisen siirtymän sekä pitkän aikavälin palautumiskyvyn saavuttamiseksi matkailualalla.

Matkailun kehittämiskeskus perustaa Suomeen kansallisen osaamistyöryhmän vahvistamaan komission osaamissopimuksen toteuttamista matkailualalla. Kansallinen osaamistyöryhmä tuo yhteen ne kansalliset päätoimijat, jotka haluavat olla mukana kehittämässä matkailualan vihreää, digitaalista ja sosiaalista osaamista Euroopassa. Osaamistyöryhmän rooli on edistää sidosryhmien välistä keskustelua ja yhteistyötä osaamisvajeisiin vastaamiseksi. Työryhmät perustetaan 11 Euroopan maahan, minkä vuoksi kansallinen työryhmä on osa suurempaa eurooppalaista verkostoa.

Yksittäiset organisaatiot voivat liittyä mukaan osaamisyhteistyöhön. Liittymällä organisaatiot saavat näkyvyyttä eurooppalaisena matkailualan osaamisen kehittäjänä. Lisäksi organisaatiot voivat vaikuttaa alan osaamisen kehittämiseen Euroopassa sekä saavat tietoa toimintansa tueksi osaamisen kehittämisestä ja sen uusimmista trendeistä Euroopassa. Tätä kautta organisaatiot löytävät myös uusia yhteistyökumppaneita kansallisella ja Euroopan tasolla.

Organisaatiot, jotka haluavat sitoutua matkailualan osaamisen kehittämiseen Euroopassa, voivat liittyä mukaan Euroopan komission matkailun osaamissopimukseen täältä. Mikäli organisaatiosi on kiinnostunut liittymään mukaan kansalliseen matkailun osaamistyöryhmään, ota yhteyttä yhteenliittymän Suomen koordinaattoriin sähköpostitse: sanna-mari.renfors@samk.fi

Tiesitkö tämän?

  • PANTOUR-yhteenliittymän toiminnalla pyritään korjaamaan matkailualan työmarkkinoiden osaamisvajeita Euroopassa, jotka haittaavat alan kasvua, innovointia ja kilpailukykyä.
  • Yhteenliittymän muodostaa 13 partneria ympäri Eurooppaa kattaen 11 Euroopan maata ja sen budjetti on yhteensä 3,8 milj. €. Rahoitus tulee Erasmus+ -ohjelmasta.
  • Mukana toiminnassa on myös eurooppalaisia matkailun katto-organisaatioita kuten ETOA (European Tourism Association) ja RURALTOUR (European Federation of Rural Tourism).
  • SAMK ja sen Matkailun kehittämiskeskus edustaa yhteenliittymässä Suomea.

Pantour logo

Jaa tämä sivu

Kolme SAMKin opiskelijaa poseeraa violetin seinän edessä.

Vuoden 2023 menestystarinat julkaistu – Uusi Agora-lehti ilmestyi

Vuoden 2023 menestystarinat on julkaistu SAMKin sidosryhmälehti Agoran uusimmassa numerossa. Agora on ilmestynyt painettuna ja sen voi lukea myös verkossa.

SAMKin Youtube-kanava.

SAMK mukana TKI-kärjet 2024 -kilpailussa kahdella videolla

Valtakunnallinen ammattikorkeakoulujen TKI-kärjet-kilpailu järjestetään jälleen maaliskuussa 2024. SAMK osallistuu kilpailuun kahdella kilpailuvideolla, joilla esitellään tutkimustoimintaamme.

Henna Kyhä istuu keltaisella tuolilla.

Tutkimuspäällikkönä työikäisten hyvinvoinnin asialla

SAMKissa toimii nyt Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskus. Keskuksen toiminta keskittyy satakuntalaisten työntekijöiden hyvinvointiin ja sen myötä maakunnan työvoiman saatavuuden haasteisiin. Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskusta vetää tutkimuspäällikkö ja kasvatustieteen tohtori Henna Kyhä.