SAMKin tutkimuskeskukset Satakunnan kasvun tukena

SAMK haluaa teollisuuskorkeakouluna panostaa teknologiateollisuutta ja yritystoimintaa tukevaan käytännönläheiseen tutkimustoimintaan.

Abstrakti kuva näppäimistöstä
Pixabay/geralt

Viimeisen neljän vuoden aikana perustetut tutkimuskeskukset tukevat yrityksiä liiketoiminnan kasvussa ja uudistamisessa. Keskusten tärkeimpänä tavoitteena on toteuttaa Satakunnan kasvun mahdollisuus -suunnitelmaa. Siinä määritellyt alueen vahvat alat ja kehittymisteemat ovat selkeästi edustettuina SAMKin keskusten toiminnassa. Keskukset vastaavat myös SAMKin strategiassa määriteltyyn tavoitteeseen olla alueen työelämä-, koulutus-, ja tutkimusyhteistyön kokoava voima.

– Nyt meillä on entistä vahvempia työkaluja auttaa yrityksiä sekä tutkimuksessa että tuote- ja palvelukehityksessä, kertoo SAMKin tutkimuksen vararehtori Cimmo Nurmi.

Vahvempi identiteetti keskusten myötä

Erillisten tutkimusryhmien sijaan tutkimustyötä on tiivistetty keskuksiin, jotta tutkimuskokonaisuuksille saadaan parempi näkyvyys yritysten ja kumppanien suuntaan. Toiminta on konkreettisempaa, keskuksilla on taloudellinen vastuunsa ja niissä työskentelevillä asiantuntijoilla esihenkilö sekä selkeät vastuut ja velvollisuudet.

– Identiteetin ja yhteisöllisyyden kokemus on jokaiselle tärkeä asia. On hienoa kuulua porukkaan, jossa on kiva tehdä duunia ja saada yhdessä aikaan tuloksia, Nurmi muistuttaa.

Keskusten perustamiselle on määritelty oma tiukka kriteeristönsä ja ne rakentuvat tunnistetulle tarpeelle.

Hyvistä kokemuksista konseptiksi

Vuonna 2019 perustettu RoboAI-tutkimus- ja tuotekehityskeskus oli keskuksista ensimmäinen. SAMKin ja Tampereen yliopiston yhteinen keskus kerää yhteen strategisesti tärkeät osaamiset: robotiikan ja automaation, älykkäät järjestelmät ja tekoälyn, hyvinvointiteknologian ja terveysteknologian sekä teknologiametallien kiertotalouden. Teknologiametallit tulivat RoboAI-yhteisöön mukaan alan asiantuntijoilta Prizztechistä.

Keväällä 2020 perustetun Merilogistiikan tutkimuskeskuksen taustalla vaikuttaa Satakunnan kasvuohjelman lisäksi tarve kokonaisvaltaisemmalle merenkulun osaamiselle ja tutkimukselle.

– Mereen, satamiin ja logistiikkaan kytkeytyvän tutkimuksen vahvistaminen oli ollut SAMKin intresseissä jo pitkään. Keskus nostaa samalla Rauman tutkimustoiminnan keskiöön entistä vahvemmin, Nurmi kertoo.

Helmikuussa 2022 lanseerattu Tiedolla johtamisen keskus BIC pureutuu erityisesti käytettävissä olevan datan ja faktojen tärkeyteen päätöksenteon tukena.

Kaaviokuva tutkimuskeskuksista

SAMKin tutkimuskeskukset

Kuva: Satakunnan kasvuohjelman teemat ohjaavat SAMKin keskusten toimintaa.

Jaa tämä sivu

Susanna Kunvik (oikealla) toimii SAMKissa erikoistutkijana sekä projektipäällikkönä RAVI- ja Mind Nutrition tutkimushankkeissa. Kuvassa myös Mind Nutrition -tutkimushankkeen tutkija ja ravitsemusasiantuntija Elina Nevala.

SAMKin erikoistutkija Susanna Kunvik mukana luomassa Suomeen ensimmäistä työikäisten ruokasuositusta

Suomeen laaditaan ensimmäistä kertaa työikäisten ruokasuositus, jonka tavoitteena on parantaa suomalaisten työikäisten terveyttä ja työkykyä. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan nimeämä työryhmä on aloittanut suositusten valmistelun, ja mukana on myös SAMKin erikoistutkija Susanna Kunvik.

CERNin edustajat Jan Janke (vasemmalla) ja Matthias Braeger saapuivat Poriin viime vuoden lopulla tutustumaan tiloihin ja keskustelemaan tapahtuman järjestelyistä. Kuvassa myös tapahtumaa koordinoiva opettaja Sara Kfouri Koskinen SAMKIsta.

CERN Spring Campus ensi kertaa Suomeen – SAMK isännöi tapahtumaa toukokuussa

Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERN järjestää vuotuisen CERN Spring Campus -tapahtuman ensi kertaa Suomessa. Toukokuussa 2025 SAMK isännöi tätä merkittävää kansainvälistä tapahtumaa, joka keskittyy tietojenkäsittelytieteisiin ja moderniin teknologiaan.

Tanja Vaitiniemi SAMKin kampuksen käytävällä.

Samkilainen kasvo: Tanja Vaitiniemi rakentaa siltoja SAMKin ja yritysten välille

SAMK tekee vuosittain yhteistyötä yli 800 yrityksen ja yhteisön kanssa. Uusi kumppanuusohjelma on yhteistyön laajin ja syvällisin muoto. Mitä tämä oikein tarkoittaa, kumppanuuspäällikkö Tanja Vaitiniemi?