SAMKin koordinoima HLS-Robo hankekilpailun finaaliin

Ruokaviraston maaseutuverkostopalveluiden järjestämän valtakunnallisen hankekilpailun finalistit ohjelmakaudella 2014–2020 on valittu. Satakunnan ELY-keskuksen rahoittama HLS-Robo kilpailee sarjassa Maaseudun elinkeinot, työllisyys ja yrittäjyys.

Mies esittelee ryhmälle yhteistyörobotin toimintaa.
Vammalan yrittäjät kävivät vierailulla RoboAI-laboratoriossa marraskuussa 2019. Tutkija Tommi Lehtinen opastaa yrittäjiä yhteistyörobotiikan käyttöön.

Vammalan yrittäjät kävivät vierailulla RoboAI-laboratoriossa marraskuussa 2019. Tutkija Tommi Lehtinen opastaa yrittäjiä yhteistyörobotiikan käyttöön.

Mies käyttää robotin ohjainta, valo paistaa kasvoille.
Projektitutkija Timo Kerminen tutustuttaa yrittäjiä UR-5 robotin käyttöön. Kokeilemalla oppiminen oli Vammalan Yrittäjien HLS-Robo-vierailun keskeisintä antia.

Kilpailussa valitaan ohjelmakauden vaikuttavimmat hankkeet ja yritystukea hyödyntäneet yritykset kolmessa eri kilpailusarjassa, jotka pohjautuvat maaseutuohjelman kolmeen strategiseen painopisteeseen. Kilpailun voittajat palkitaan 30.9.2022 Maaseutugaalassa Kurikassa.

– Hyvää yritettiin projektitiimin kanssa, mutta priimaa tuli! Isot kiitokset kuuluvat hankkeen projektipäällikölle Mikko Lehtoselle sekä hankkeen esiselvityksen tehneelle Petteri Pulkkiselle. Meillä oli upea porukka tekemässä tätä projektia, niin Robotiikka Akatemiassa kuin hankkeen asiantuntijoina, työntekijöinä ja harjoittelijoina. Erityisesti haluan nostaa esiin projektiassistentti Annu Rantasen rautaisen ammattitaidon sekä seutukaupunkien tinkimättömän yhteistyön. Kiitos kaikille hankkeeseen osallistuneille, kiittelee hankkeen projektitutkija Timo Kerminen.

Pk-yrityksissä kehittämiseen on harvoin aikaa

Kilpailukyvyn kehittäminen vaatii yrityksiltä yhä syvempää osaamista ja paneutumista eri aiheista. HLS-Robo teollisuushankkeen tavoitteena oli parantaa Huittisten, Loimaan ja Sastamalan alueiden teollisuusyritysten osaamista erityisesti automatisaation/robotiikan, digitalisaation, konenäön sekä energiatehokkuuden saroilla. Hankkeessa pyrittiin auttamaan alueen pk-yrityksiä tuotannon kustannustehokkuudessa, energian käytön optimoinnissa sekä näihin liittyvissä investointi- ja takaisinmaksusuunnitelmissa.

Hankkeen kehittämistoimet kohdistettiin erityisesti tuotannon kohdennettuun automatisointiin, esimerkiksi robotiikkaa ja konenäköä hyödyntäen, energian tuottamisen ja käyttämisen optimointiin sekä hukkaenergian hyötykäytön mahdollisuuksien selvittämiseen. Haettujen ratkaisujen avulla pientenkin yritysten tuotantokustannukset saadaan pidettyä sellaisella tasolla, että toimintaa voidaan kehittää.

Hankeen tuloksena yritysten kynnys ottaa uusia teknologioita käyttöön madaltui. Hankkeen tavoitteena oli myös osaltaan parantaa yritysten työvoimapulaa mm. hankeviestinnän sekä oppilaitosyhteistyön seurauksena. Teollisuushanke myös paransi yritysten ja alueen oppilaitosten yhteistyötä. Tavoitteena oli pysyvän palvelun synnyttäminen alueen yrityksien käyttöön. Oppilaitosyhteistyötä terävöitettiin toteuttamalla osa yritysten teknologiademonstraatioista hanketyöntekijöiden sekä Robotiikka Akatemian opiskelijoiden ja opettajien yhteistyönä.

Mies käyttää ABB-robotin ohjainta.
RoboAI-laboratoriossa Vammalan yrittäjät pääsivät kokeilemaan myös perinteisen ABB teollisuusrobotin ohjelmointia.

Edustajaksi kansainväliseen hankekilpailuun

Valtakunnallisen kilpailun finalistit lähtevät myös edustamaan Suomea kansainväliseen Rural Inspiration Awards 2022 -kilpailuun. Rural Inspiration Awards -kilpailussa palkitaan Euroopan parhaat hankkeet. Tänä vuonna Suomea lähtee edustamaan kahdeksan hanketta neljässä eri sarjassa. HLS-Robo kilpailee Digital Rural Futures -kategoriassa.

Rural Inspiration Awards (RIA) on Euroopan maaseutuverkoston (ENRD) järjestämä hankekilpailu, jolla juhlistetaan maaseuturahaston parhaita hankkeita ympäri Euroopan. Kilpailun tavoitteena on nostaa esiin ja tuoda Euroopan laajuista näkyvyyttä maaseuturahaston tuella toteutetuille hankkeille. Tänä vuonna kilpailun teemana on ”The Future is Youth”.

 

 

 

 

 

Lisätiedot:

Projektitutkija
Timo Kerminen

p. 044 710 3311
timo.kerminen@samk.fi

 

HLS-Robo kehittää pk-teollisuuden kilpailukykyä erityisesti Huittisten, Loimaan ja Sastamalan vaikutusalueilla. Hanke auttaa yrityksiä mm. robotiikan/automaation ja konenäön saroilla. Energiatehokkuutta parantavat ratkaisut ovat sen toiminnan keskiössä.

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen logo Logo. Sininen lippu, jossa keltaisista tähdistä muodostuva ympyrä. Vieressä teksti Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maaseutualueisiin

Lue lisää HLS-Robon verkkosivuilta!

Jaa tämä sivu

Kolme SAMKin opiskelijaa poseeraa violetin seinän edessä.

Vuoden 2023 menestystarinat julkaistu – Uusi Agora-lehti ilmestyi

Vuoden 2023 menestystarinat on julkaistu SAMKin sidosryhmälehti Agoran uusimmassa numerossa. Agora on ilmestynyt painettuna ja sen voi lukea myös verkossa.

SAMKin Youtube-kanava.

SAMK mukana TKI-kärjet 2024 -kilpailussa kahdella videolla

Valtakunnallinen ammattikorkeakoulujen TKI-kärjet-kilpailu järjestetään jälleen maaliskuussa 2024. SAMK osallistuu kilpailuun kahdella kilpailuvideolla, joilla esitellään tutkimustoimintaamme.

Henna Kyhä istuu keltaisella tuolilla.

Tutkimuspäällikkönä työikäisten hyvinvoinnin asialla

SAMKissa toimii nyt Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskus. Keskuksen toiminta keskittyy satakuntalaisten työntekijöiden hyvinvointiin ja sen myötä maakunnan työvoiman saatavuuden haasteisiin. Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskusta vetää tutkimuspäällikkö ja kasvatustieteen tohtori Henna Kyhä.