RoboAI juhlii 5-vuotista taivaltaan näyttävällä robottien ohimarssilla 26.4. klo 14

Keväällä 2019 toimintansa aloittanut SAMKin ja Tampereen yliopiston Porin yksikön yhteinen tutkimus- ja tuotekehityskeskus on vakiinnuttanut asemansa alueen teknologisena suunnannäyttäjänä.

Kuvassa ryhmä RoboAI:n tutkijoita poseeraa kameralle.

RoboAI:n viisivuotista taivalta juhlistetaan SAMK-kampus Porin Atriumilla järjestettävässä tapahtumassa, jonka pääosassa on RoboAI-akatemian opiskelijoiden toteuttama robottien ohimarssi. Robottinäytöksen lisäksi kuullaan puheenvuorot RoboAI:n tutkimuspäällikkö Pekka Suomiselta, TUNIn professori Tarmo Lippingiltä sekä tekniikan osaamisaluejohtaja Heikki Haaparannalta. Tapahtuman jälkeen RoboAI tarjoaa kahvit Ravintola Silviassa sekä avaa ovet hyötypeli- ja elämyslaboratorio Peliselliin.

– RoboAI kiittää kaikkia yhteistyökumppaneita, opiskelijoita ja henkilökuntaa, jotka ovat olleet osa tätä viisivuotista matkaa. Olemme innoissamme siitä, mitä tulevaisuus tuo mukanaan, ja odotamme innolla uusia saavutuksia ja mahdollisuuksia, kiittävät RoboAI:n tutkimuspäälliköt Pekka Suominen ja Tiina Mäkitalo.

Kuvassa kaksi henkilöä istuu tietokoneella Pelisellissä.

Uudistuksilla kohti monipuolisempaa ja kansainvälisempää toimintaa

SAMKin ja Tampereen yliopiston yhteinen keskus kokoaa Satakunnalle strategisesti tärkeät osaamiset, kuten automaatio ja robotiikka, hyvinvointi- ja terveysteknologia, teknologiametallien kiertotalous sekä älykkäät järjestelmät, tekoäly, data-analytiikka ja optimointi. Vuosien varrella laajentunut toiminta on koottu Industry, Health, Green ja Intelligent Systems -osakokonaisuuksien alle.

RoboAI ratkoo tulevaisuuden haasteita ja tekee tutkimusta laajan kumppani- ja yritysyhteistyöverkoston kanssa. Tästä hyvänä esimerkkinä on RoboAI Greenin ja Prizztech Oy:n Vihreän kasvun tiimin asiantuntijoiden sekä Satakunnan akku- ja teknologiametalliklusterin tiivis yhteistyö.

– RoboAI:n laajentuminen ja toiminnan kehittyminen vaativat uudistuksia. Vielä tänä vuonna aloitetaan RoboAI-laboratorion muutostyöt ja siihen liittyvät uudet investoinnit mahdollistavat huippututkimuksen ja laadukkaan yritysyhteistyön tulevaisuudessakin. RoboAI:n alla toimiva Robotiikka Akatemia on alkuvuoden aikana muuttanut nimensä RoboAI-akatemiaksi. Toiminnan painopiste laajenee samalla myös tekoälyyn tai esim. hyvinvointiteknologiaan liittyviin projekteihin. Kansainvälistyminen näkyy jatkossa akatemiassa siten, että työ- ja opetuskieli muuttuu englanniksi ja ulkomaisia opiskelijoita juurrutetaan aikaisempaa enemmän yritysyhteistyön avulla osaksi suomalaista yhteiskuntaa ja työelämää, Suominen kertoo.

Kuvassa kaksi opiskelijaa ohjaa kahta robottikoiraa.

Toimintasuunnitelma 2030

Vuoden 2023 aikana RoboAI:lle määriteltiin 2030-toimintasuunnitelma. Pitkän tähtäimen toiminnan suunnittelusta toivottiin erityisesti apua toiminnan keskittämiseen ja yhteisen suunnan löytymiseen. Toimintasuunnitelman muodostamisessa on osallistettu RoboAI:n henkilökuntaa ja yhteistyökumppaneita.

Suunnitelmasta nostettu slogan Enabling Expertice kuvaa asiantuntijuuden mahdollistamista paitsi asiakasyrityksissä, myös tutkimus- ja tuotekehityskeskuksen sisällä. Toimintasuunnitelman jokaisesta kohdasta on määritelty asiantuntijoille sisäisiä ohjeita. Lisäksi Industry, Health, Green ja Intelligent Systems -osakokonaisuuksien tiimit määrittelevät vuosittaiset tiimikohtaiset painopistealueensa.

Jaa tämä sivu

SuomiAreena keskustelun osallistujat ja videokuvaaja

SAMK on jälleen mukana SuomiAreenassa

SAMK on mukana 25.-28.6.2024 Porissa järjestettävässä SuomiAreenassa. SuomiAreenan tavoitteena on tuoda yhteiskunnallinen ja ajankohtainen keskustelu kaikkien ulottuville.

Toni Aaltonen palvelinhuoneessa.

Innovaatio SAMKissa – Tekoälypalvelin vauhdittaa oppimista

SAMKin uusi tekoälypalvelin avaa ovia opiskelijoiden syvemmälle oppimiselle. SAMKissa rakennettu ainutlaatuinen tekoälypalvelin on suunniteltu erityisesti opetuksen ja tutkimuksen käyttöön. Mistä oikein on kyse, lehtori Toni Aaltonen?

Etualalla robotti, taustalla tutkijoita.

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy syksyllä Porissa yhteistyössä SAMKin kanssa

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy Porissa syksyllä 2024. SAMKin kanssa yhteistyössä toteutettavaan maisterikoulutukseen voi hakea 2.– 15.5.2024. Sopimus energia-alan robotiikkasovelluksiin liittyvän professuurin perustamiseksi ja maisteriohjelman käynnistämiseksi allekirjoitettiin vuonna 2022.