SAMK mukana Yrityskylässä kehittämässä koululaisten työelämätaitoja

Yrityskylä on kattava oppimiskokonaisuus, joka tukee talouden, työelämän ja yrittäjyyden oppimista peruskoulussa. SAMK on mukana Satakunnan Yrityskylässä.

Pienois-SAMKissa koululaiset pääsevät pitämään muun muassa ohjelmointia koskevan luennon.
Pienois-SAMKissa koululaiset pääsevät pitämään muun muassa ohjelmointia koskevan luennon.

Yrityskylä tarjoaa elämyksellisiä oppimisympäristöjä sekä alakoululaisille että yläkoululaisille.Yrityskylä Yläkoulu vie yhdeksäsluokkalaiset kansainvälisille markkinoille johtamaan yrityksiä osana elämyksellistä pelitilannetta. Alakoululaisille suunnattu Yrityskylä taas tarjoaa pienoiskaupungin, jossa oppilaat työskentelevät ammateissaan, ansaitsevat palkkaa ja toimivat kuluttajina sekä kansalaisina.

Koululaiset viettävät yhden koulupäivän opetellen muun muassa työelämätaitoja, yhteiskunnallista toimintaa ja oman talouden hallintaa.

– Yrityskylässä koululaiset saavat hyvin monipuolisesti ymmärrystä siitä, miten yritykset toimivat, millaisia työtehtäviä niissä voi olla ja miten ne hyödyntävät toistensa palveluita ja tuotteita, sanoo SAMKin tuntiopettaja ja tutkija Janika Tommiska.

– Yksilön näkökulmasta koululaiset oppivat, että työstä saa palkkaa ja sillä voi ostaa kaikkea, mitä tarvitsee. Koululaiset saavat Yrityskylässä myös pankkikortin, jolla maksavat siellä ostoksia, hän jatkaa.

SAMKin toiminta tutuksi nuorille jo varhain

Idea SAMKin liittymisestä Yrityskylään syntyi Tommiskan ja opinto-ohjaaja Antti Jokinen-Ameen aloitteesta.

– Olimme vierailemassa Yrityskylässä ja huomasimme, että sieltä puuttui koulutussektori, vaikka se on keskeinen osa yhteiskunnan kehitystä. Päätimme ryhtyä edistämään asiaa SAMKissa, ihan vain rakkaudesta lajiin, Tommiska naurahtaa.

SAMK tekee Yrityskylän avulla toimintaansa tutuksi koululaisille jo varhaisessa vaiheessa, tarjoten nuorille mahdollisuuden tutustua korkeakoulun eri aloihin ja niiden tarjoamiin mahdollisuuksiin.

– Osallistujat voivat esimerkiksi nähdä Yrityskylässä VR-lasien avulla, millaisia laboratorioita SAMKissa on eri aloilla, kuten sosiaali- ja terveysalalla sekä tekniikassa, Tommiska kertoo.

Pienois-SAMKissa monipuolisia tehtäviä

Yrityskylässä sijaitsevassa pienois-SAMKissa työskentelee päivän ajan rehtori-toimitusjohtaja, tutkijalehtori sekä markkinointi- ja viestintäsuunnittelija. Kuudesluokkalaiset saavat hakea näihin tehtäviin ja heille pidetään myös työhaastattelut.

Työpäivä pienois-SAMKissa sisältää esimerkiksi mainosten suunnittelua, tutkimussuunnitelman laatimista sekä ohjelmointiluennon valmistelun ja esittämisen.

Satakunnan Yrityskylässä on mukana yli kymmenen yritystä. Mukana ovat SAMKin lisäksi muun muassa OP Länsi-Suomi, Satakunnan Osuuskauppa, Porin Leipä, Boliden ja Keräämö.

Satakunnan Yrityskylän toimintaan osallistuvat kaikki kuudes- ja yhdeksäsluokkalaiset Eurasta, Eurajoelta, Harjavallasta, Huittisista, Jämijärveltä, Kankaanpäästä, Karvialta, Kokemäeltä, Merikarviasta, Nakkilasta, Pomarkusta, Porista, Raumalta, Säkylästä ja Ulvilasta.

Jaa tämä sivu

Jari Multisilta (vas.), Marjo Kaartinen ja Lauri Inna allekirjoittivat aiesopimuksen.

Porin kaupunki, Turun yliopisto ja SAMK käynnistävät avaruusteknologiayhteistyön

Porin kaupunki, Turun yliopisto ja SAMK allekirjoittivat perjantaina aiesopimuksen, jonka tavoitteena on kehittää Satakunnassa avaruusteknologiaa hyödyntävää koulutusta, tutkimusta ja innovaatiotoimintaa. Yhteistyön nimeksi tulee PoriSat.

Pia Lamminen (vas.) ja Anu-Mari Elohaka pitävät polkuopintoja hyvänä väylänä hakeutua tutkinto-opiskelijaksi.

Polkuopinnot – vaihtoehtoinen reitti tutkinto-opiskelijaksi

Polkuopinnot ovat avoimen ammattikorkeakoulun opintoja, joiden ideana on päästä tutkinto-opiskelijaksi tietyn opintokokonaisuuden suorittamisen jälkeen.

Neea Setälä halusi jatkaa merkonomiopintojen jälkeen tradenomiksi kotikaupungissaan Porissa.

Neea Setälän matka merkonomista tradenomiksi

Neea Setälä on ensimmäisen vuoden tradenomiopiskelija. Neean polku alkoi peruskoulun yhdeksännellä luokalla, kun piti ajatella jatko-opintoja. Hänellä oli kaksi vaihtoehtoa, joko jatkaa lukioon tai suunnata ammatillisten opintojen suuntaan. Hän valitsi merkonomiopinnot.