Opiskelijamme työllistyvät: Joonas Ketonen pääsi paikalliseen rakennusyritykseen työnjohtajaksi

Porilainen Joonas Ketonen valitsi rakennus- ja yhdyskuntatekniikan suuntautumiseksi tuotantopainotteiset opinnot. Hänen toiveissaan olivat työnjohtotehtävät rakennustyömailla. Harjoittelujakson pohjalta hänet palkattiin työnjohtajaksi Astora-Rakennus Oy:lle.

Joonas Ketonen rakennustyömaalla.

Joonas vastaavana mestarina toimii oman työmaansa johtajana.

– Hain SAMKiin rakennus- ja yhdyskuntatekniikan opiskelijaksi yhteishaussa 2016 ja pääsin SAMKiin suoraan lukion lyhyen matematiikan arvosanalla E.

Joonakselle oli useasta suuntautumisesta miellyttävin vaihtoehto tuotantopainotteiset opinnot.

– Halusin päästä työnjohtotehtäviin rakennustyömaille sosiaalisen ja toiminnanläheisen luonteeni takia, joten valintani oli miltei ilman harkintaa TUPA-puoli. Rakentamishankkeiden käytännön toteuttaminen tuntui myös luontevammalta vaihtoehdolta kuin suunnittelijan työt.

Opintojaksot tarjosivat oleelliset taidot työelämään ja sen ulkopuolelle

Kiinnostavimmiksi Joonas koki opiskeluissaan opintojaksot, joissa keskityttiin käynnissä oleviin tai valmistuneisiin rakennusprojekteihin ja niiden osa-alueisiin.

– Mielestäni parasta antia työelämään valmistautumiseen antaa todellisten ongelmien tarkastelu ja niiden ratkaisujen seuraaminen. Esimerkiksi rakentamisen historiaan, korjausrakentamiseen ja riskirakenteisiin keskittyvät opintojaksot auttavat työelämän ulkopuolellakin, kun olet vaikka ostamassa itsellesi taloa tai asunto-osaketta.

Myös tradenomiopiskelijoille suunnatut isännöinnin ja taloyhtiöiden toiminnan käsittävät opintojaksot olivat mieleenpainuvia. Niitä hän valitsi valinnaisiksi opinnoikseen.

– Vaikka kyseiset opintojaksot olivat suhteellisen työläitä, koen, että pureutuminen asunto-osakeyhtiölakiin ja taloyhtiöiden toimintaan oli todella hieno opintovaihtoehto asuntosijoittamisesta kiinnostuneelle opiskelijalle. On todella mahtavaa, että itseä kiinnostavia opintojaksoja saa valita muistakin tutkinto-ohjelmista.

Valmistumisen jälkeistä elämää

Joonas on ollut erinäisissä kohteissa Astoran palkkalistoilla, muun muassa Meri-Porin hirsipäiväkodin rakentamisessa sekä Somerolle KVR-urakkana toteutetussa 15 asunnon vuokratalohankkeessa.

– Rakennus rakennettiin Kehitysvamma-alan tuki- ja osaamiskeskuksen (Kto) Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin käyttöön ja toimin kyseisellä kohteella ensimmäistä kertaa urallani vastaavana mestarina.

Projektit opettivat Joonakselle paljon ja vaikka työmaat onnistuivat hyvin, aikoo hän implikoida asioita eri tavoilla seuraavissa hankkeissaan.

– Tällä hetkellä työskentelen Astoran KVR-hankkeella Ulvilassa. Rakennamme Sataedulle uutta metallialan koulurakennusta ja työnkuvani täällä on työnjohtaja.

Joonas on vastaavana mestarina käytännössä oman työmaansa toimitusjohtaja. Tehtäviin kuuluu muun muassa pitää työmaaturvallisuus ajan tasalla, aikatauluttaa toteutumista ja toteuttaa rakennuksen toivottava laatu.

– Hankkeissa tietysti muutkin osapuolet tekevät töitä näiden asioiden eteen, kuten esimerkiksi valvojat valvovat rakennuksen laadun toteuttamista ja hankintapuoli hoitaa työmaan hankintoja, mutta käytännössä lopullinen vastuu näistäkin on vastaavalla mestarilla.

Opinnoista positiivinen kattaus tulevaan

Joonas on onnellinen, että valitsi opiskelupaikaksi SAMKin. Kotikaupungissa opiskelu oli helppo ratkaisu ja opetuksen laatu oli hänen mukaansa hyvää ja työelämään valmistavaa.

– Sain myös opiskelujeni aikana monia uusia ystäviä, jotka ovat suuntautuneet samalle alalle ja osan kanssa teen tänä päivänä yhteistyötä työelämässäkin. Myös erinomaisen työnantajan löytyminen kotikaupungista johtaa juurensa osakseen tästä valinnasta.

Joonas Ketonen rakennustyömaalla, lähikuva.

Joonas Ketonen

  • Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan insinööri, 2021
  • Vastaava työnjohtaja, Astora-Rakennus Oy

Twitter

Jaa tämä sivu

Joonas Rakkolainen esittelee käsissään kehittämäänsä tuotetta Atlas Care.

Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen kehitti innovatiivisen apuvälineen niskajumiin

SAMKin Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen on kehittänyt yritystoiminnassaan apuvälineen, jolla hän hoiti aluksi omaa migreeniään.

Elina Jalonen seisoo tiiliseinän vieressä

SAMKista sairaanhoitajaksi Sydänsairaalaan

Elina Jalonen valmistui viime vuonna sairaanhoitajaksi SAMKista. Valmistuttuaan ylioppilaaksi Rauman Lyseon lukiosta oli sairaanhoitajaksi opiskelu varma valinta, mutta paikkakunta opiskeluille oli vielä epäselvä.

Tiia Kenola seisoo SAMKin Porin kampuksen yhdyskäytävällä.

Yhdes-malli ja monimuotoiset harjoittelut: Tiia Kenolan matka sosionomiksi

Tiia Kenola on kokenut SAMKin sosionomiopinnot monipuolisina ja hyvät eväät tulevaisuuden työelämään antavina.