Tutkimuskeskus WANDER – yli 15 vuotta suomalaisten yritysten ja yhteiskunnan kilpailukyvyn kehittämistä

Tutkimuskeskus WANDERin tutkimus ja palvelut kattavat veden, veden kanssa kosketuksissa olevat materiaalit sekä sisäympäristön hygieniaa parantavat ratkaisut. Pandemian myötä antimikrobisten ratkaisujen merkitys nousee arvoonsa.

Nainen työskentelee laboratoriossa valkoinen takki päällään.

Satakunnan ammattikorkeakoulussa toimivan Tutkimuskeskus WANDERin toiminnan ytimessä ovat laadukas tutkimustoiminta sekä laaja kansallinen ja kansainvälinen yhteistyö. Lisäksi Tutkimuskeskus WANDER tuottaa yrityksille ja viranomaisille tutkimus- ja asiantuntijapalveluita. Hygieniatutkimuksessa kehitetään pandemioiden, kuten Covid-19:n leviämisen hallintaan kokonaisvaltaista lähestymistapaa, joka huomioi sisäympäristön eri tekijät ja rakennuksen koko elinkaaren.

– WANDER on aikanaan luotu täyttämään kansallista osaamistyhjiötä ja edelleenkin sen toiminnan keskeisenä ajatuksena on ennakoida sitä mihin suuntaan tutkimusta ja osaamista sekä niiden kehittämistä tulisi suunnata, jotta se hyödyttäisi ympäröivää yhteiskuntaa ja yritystoimintaa mahdollisimman hyvin, kertoo WANDERin tutkimuspäällikkö Martti Latva.

WANDERin tutkimuksessa keskeisessä roolissa ovat Living Lab -tutkimusympäristöt Raumalla ja Porissa sekä pilottimittakaavan veden koeverkosto Raumalla.

 

Instituutista tutkimuskeskukseksi

Tutkimuskeskus WANDERin toiminta alkoi Vesi-Instituutin nimellä vuonna 2005 ja keskittyi alussa veteen ja veden kanssa kosketuksissa oleviin materiaaleihin. WANDERissa on tehty tutkimusta mm. kupariputkien pistekorroosion sekä messinkiosien sinkinkadon syiden selvittämiseksi. Vastaavasti on tutkittu myös muoviputkien ikääntymistä, ikääntymiseen vaikuttavia tekijöitä sekä muoviputkista liukenevia orgaanisia yhdisteinä ja niiden määriä.

Juomavesidirektiivin uudistaminen sekä juomaveden kanssa kosketuksissa olevien tuotteiden ja materiaalien eurooppalaiset hyväksyntämenettelyt sekä niihin liittyvä standardisointi ovat teemoja, missä WANDER on ollut keskeisenä suomalaisena toimijana ajamassa suomalaisten yritysten ja toimijoiden etuja.

Vuodesta 2011 lähtien veden ja vesijärjestelmien lisäksi WANDERissa on tutkittu ja kehitetty sisäympäristöjen kokonaisvaltaista ratkaisua terveellisempien sisäympäristöjen suunnittelemiseksi ja rakentamiseksi. Tutkimuskeskus WANDERin hyödyntää uusia antimikrobisia teknologioita, joilla ehkäistään tarttuvien tautien leviämistä. Käytännössä rakennusten sisätilat olisi suunniteltava ja rakennettava hyödyntäen kosketuspintoihin, sisäilmaan ja vesijärjestelmiin kehitettäviä uusia ratkaisuja, jotka tuhoavat bakteereja ja viruksia tai estävät niiden lisääntymisen.

Tutkimuksen lähitulevaisuuden painopiste on todentaa teknologisten hygieniaratkaisujen vaikutus sairastuvuuteen eli käytännössä sairauspoissaolojen vähentymiseen. Tutkimus edellyttää tilastollisesti riittävää tutkimusaineistoa ja yhteistyötä kansainvälisten tutkimusorganisaatioiden kanssa. WANDER on mukana kahdessa tutkimuskonsortiossa, jotka hakevat EU:n tutkimusrahoitusta Horizon Europe -ohjelmasta.

 

Lisätiedot:

Tutkimuspäällikkö Martti Latva
Satakunnan ammattikorkeakoulu, Tutkimuskeskus WANDER
martti.latva@samk.fi
p. 044 710 3060 Tutustu Tutkimuskeskus WANDERiin Tutkimuskeskus WANDERin logo.

Tutkimuskeskus WANDER on veden ja materiaalien välisen vuorovaikutuksen johtava asiantuntija Suomessa, toiminnan perustuessa poikkitieteellisen asiantuntijaryhmän osaamiseen. Veteen liittyvää tutkimusta tehdään liittyen niin talousveteen, teollisuuden kuten esim. ruokateollisuus käyttövesiin ja jätevesiin kuin myös ympäristön vesiin. Kestävä kehitys ja ympäristövastuullisuus näkyvät osaamisessa.

Tutkimuskeskus WANDER toimii yhteistyössä yritysten kanssa sekä EU-rahoitteisissa projekteissa, kansallisella rahoituksella toteutettavissa projekteissa että yritysten suorissa toimeksiannoissa.

Jaa tämä sivu

Kolme SAMKin opiskelijaa poseeraa violetin seinän edessä.

Vuoden 2023 menestystarinat julkaistu – Uusi Agora-lehti ilmestyi

Vuoden 2023 menestystarinat on julkaistu SAMKin sidosryhmälehti Agoran uusimmassa numerossa. Agora on ilmestynyt painettuna ja sen voi lukea myös verkossa.

SAMKin Youtube-kanava.

SAMK mukana TKI-kärjet 2024 -kilpailussa kahdella videolla

Valtakunnallinen ammattikorkeakoulujen TKI-kärjet-kilpailu järjestetään jälleen maaliskuussa 2024. SAMK osallistuu kilpailuun kahdella kilpailuvideolla, joilla esitellään tutkimustoimintaamme.

Henna Kyhä istuu keltaisella tuolilla.

Tutkimuspäällikkönä työikäisten hyvinvoinnin asialla

SAMKissa toimii nyt Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskus. Keskuksen toiminta keskittyy satakuntalaisten työntekijöiden hyvinvointiin ja sen myötä maakunnan työvoiman saatavuuden haasteisiin. Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskusta vetää tutkimuspäällikkö ja kasvatustieteen tohtori Henna Kyhä.