Yrityskiihdyttämö valitsi Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjän

Satakunnan ammattikorkeakoulu on yrittäjyyskorkeakoulu. Yritystoiminnan edistämisessä keskeisessä roolissa on yrittäjän koulutusohjelma sekä SAMK Yrityskiihdyttämö™. Yrityskiihdyttämö palkitsee vuosittain erityisen ansioituneen opiskelijayrittäjän Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjän tittelillä.

18.11.2020 | Teksti: Pia Marjanen | Kuva: Marko Mikkola

Ollipekka Kivin poseeraa lähikuvassa.
Ollipekka Kivin palkittiin ansioituneena opiskelijayrittäjänä Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjän tittelillä.

Tänä vuonna palkittava opiskelija on henkilö, joka noudattaa elinikäisen oppimisen periaatetta. Hän suorittaa SAMKissa jo toista tutkintoaan. Hän on periksiantamaton luonne, joka havainnoi ympäristöään löytäen sieltä monipuolisia yritysideoita. Hän ei anna myöskään vaikeuksien lannistaa itseään vaan löytää vastoinkäymisistäkin mahdollisuuksia toiminnallisen yrittäjyyden periaatteiden mukaisesti. Häntä voisi kutsua nuoresta iästään huolimatta sarjayrittäjäksi. Palkittava yritys ei ole hänen ensimmäinen yrityksensä, eikä varmasti viimeinen. Vuoden 2020 yrityskiihdyttämöyrittäjä on Ollipekka Kivin, etälääkärikeskus Kätevän perustaja.

Kätevä

Kätevä on yksityinen terveysalan yritys, joka tuottaa korkealaatuisia ja helposti saavutettavia terveydenhuollon etäpalveluja sekä hyödyntää erilaisia teknologioita terveydenhuollon tehostamiseksi.

Kätevän tarina alkoi koronakriisin puhjettua maalis-huhtikuun vaihteessa 2020, jolloin perustettiin ohjelmisto terveydenhuollon etätapaamisiin. Ohjelmistoa tarjottiin terveysalan toimijoille, mutta kaikki olivat ottaneet jo jonkin hätäratkaisun käyttöönsä omien asiakkaiden etävastaanottoihin. Kauppa ei käynyt.

Tämän jälkeen Kivin haki Valviralta lupaa tuottaa yksityisiä terveydenhuollon palveluja itsenäisesti. Nyt yrityksellä on 12 hengen suuruinen lääkärien ja sairaanhoitajien ammattilaistiimi, jotka aloittavat asiakasvastaanotot Kätevässä vielä loppuvuoden aikana.

Monipuolinen osaaja ja hetkeen tarttuja

Ollipekka Kivin osallistui jo ensimmäisenä opiskeluvuonnaan 2010 SAMKin järjestämään ideakilpailuun ja se palkittiin TOP 3-ideana.

– Olen valmistunut SAMKista kone- ja tuotantotekniikan insinööriksi vuonna 2014. Valmistumisen aikoihin perustin jo ensimmäinen osakeyhtiöni. Tein valmistumisen jälkeen kesän töitä Cimcorpilla, jonka jälkeen siirryin täysipäiväiseksi yrittäjäksi, Kivin kertoo.

Vuonna 2018 Kivin aloitti yrittäjän koulutusohjelmassa tradenomin opinnot. SAMKissa hän aloitti työt loppukeväästä 2019.

– Tässä välissä (2014-2019) kehittelin yritystoiminnassani erilaisia tuotteita mm. Suomen TOP 5 liikuntatuotteen, ministeriön suositteleman hyvinvointipalvelun sekä palvelun, jonka avulla jaetaan lääkäri- ja terapiapalveluja 1000 hengelle kerrallaan, Kivin sanoo.

Tällä hetkellä Kivin toimii SAMKissa projektityöntekijänä Efficient Flow -projektissa, jossa kehitetään sovellusta satamatoimijoiden parempaan tiedonvaihtoon. Joulukuusta lähtien Kivin työskentelee ChangeMakers -projektissa, jossa 250 opiskelijaa Suomesta, Ruotsista, Latviasta, Liettuasta, Virosta, Puolasta ja Ahvenanmaalta perustavat 50 mini-startuppia ja lähtevät selvittämään yritysten antamia haasteita.

– Minulla on kaksi yritystä, joista toinen on jäänyt vähän taka-alalle ja toinen, Kätevä, on se mihin nyt panostan, Kivin summaa.

Haastattelussa Ollipekka Kivin

Miten päädyit Yrittäjän koulutusohjelmaan?

– Hain koulutusohjelmaan silloin kun se ensimmäisen kerran julkaistiin 2017, mutta olin pääsykokeiden aikaan Kalifornian Piilaaksossa touhuamassa, joten se meni minulta ohi. Hain seuraavana vuonna uudelleen ja pääsin sisään. Koulutusohjelma vaikutti joustavalta ja "yrittäjälle sopivaksi" räätälöidyltä paketilta. Halusin tavata yrittäjäkollegoita, saada uusia ideoita sekä oppia uutta yrittäjyyteen liittyen. Vaikutelmani ei ollut väärä, tämä kaikki on mahdollista yrittäjän koulutusohjelmassa.

Mikä on ollut Yrityskiihdyttämön tärkein anti?

– Mentorit, heidän kanssaan käydyt keskustelut, sparraukset, yhdessä ideointi, tuki, verkostot ja rahoitustietämys.

Mitä Vuoden yrityskiihdyttämöyrittäjäksi valinta sinulle merkitsee?

– Merkitsee tosi paljon, ilmeisesti teen jotain oikein. Vaikka Kätevä on nuori yritys ja liiketoimintaa ehdittiin jo muuttamaankin 180-astetta ja ollaan vasta aloittelemassa uutta, on hieno saada SAMKilta kaiken jo saadun tuen lisäksi tällainenkin maininta!

Missä näet itsesi olevan 5 vuoden kuluttua?

– En edes tiedä missä olen huomenna! Päivä kerrallaan eletään. No jos nyt jotain pitää sanoa niin toivottavasti työskentelen Kätevän parissa ja olen jollain tavalla linkittynyt SAMKiin, koska todella pidän olostani SAMKissa ja SAMK mahdollistaa niin paljon.

18.11.2020 | Teksti: Pia Marjanen | Kuva: Marko Mikkola

Lisää aiheesta

Vanhoja mentoreita: Marko Mikkola, kiihdyttömötoiminnasta vastaava Pia Marjanen ja Petri Martikkala, ryhmäkuva.
| SAMK

SAMK Yrityskiihdyttämön™ palvelut auki kaikille yrittämisestä kiinnostuneille

Yrityskiihdyttämön palvelut on avattu kaikkien alkavien yrittäjien ja kasvuyrittäjien hyödynnettäväksi. SAMKin yhdeksän kiihdyttämömentoria valmentavat yrittäjää hänen kasvupolullaan. Yrittäjä saa tukea omalle liikeidealleen, toimivan yrityksen kehittämiseen tai omistajavaihdokseen.
Tino Lehtonen seisoo Ultra Action Parkin logon edessä.
| Uratarina

Opiskelijamme työllistyvät: Yrityskiihdyttämö antoi startin Tinon uralle

Liiketalouden koulutusohjelmasta vuonna 2017 valmistunut Tino Lehtonen toimii nyt yrittäjänä neljässä yrityksessä: Seikkailupuisto Huikeessa, Yyteri Beach -lomakeskuksessa sekä Ultra Action Parkissa ja Turo’s Street Kitchenissä Porin Puuvillassa.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Haemme kehittämistoiminnan moniottelijaa hoitamaan vuoden määräaikaista projektipäällikön tehtävää 1.3.2022 alkaen. Toimipaikka Huittinen. Haku 11.2.2022 klo 16:00 mennessä. Lisätietoja: https://bit.ly/33TIoky
#samktyönantajana #rekry #avoimetpaikat #katsetulevaisuuuteen

There is about two weeks left to apply to our international programmes!

If you are interested in engineering or would like to study online alongside work make sure to check out our blended learning programmes:

- Industrial Management
- Logistics

https://bit.ly/3r49K08
#samk

Kiinnostaako sinua sisätilan hygienia? Haemme kahta tutkijaa/erikoistutkijaa osaksi Tutkimuskeskus WANDERin poikkitieteellistä tiimiä aluksi määräaikaiseen työsuhteeseen (1.3.2022 alk). Toimipaikka Rauma/Pori. Haku 13.2.2022 mennessä. Lisätietoja ja haku: https://bit.ly/3o5O41H

Porin kaupungin tuottama viisiosainen Tervetuloa kotiin -ohjelmasarja kertoo konkreettisin esimerkein, miten ikäihmisten kodeista saadaan esteettömiä ja turvallisia. @Porikaupunki #esteettömyys #saavutettavuus #katsetulevaisuuteen
https://www.samk.fi/uutiset/samk-mukana-toteuttamassa-ikaihmisille-suunnattua-tervetuloa-kotiin-ohjelmasarjaa/