Yrityskiihdyttämö valitsi Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjän

Yrityskiihdyttämö palkitsee vuosittain erityisen ansioituneen opiskelijayrittäjän Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjän tittelillä.

Ollipekka Kivin poseeraa lähikuvassa.
Ollipekka Kivin palkittiin ansioituneena opiskelijayrittäjänä Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjän tittelillä.

Ollipekka Kivin palkittiin ansioituneena opiskelijayrittäjänä Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjän tittelillä.

Tänä vuonna palkittava opiskelija on henkilö, joka noudattaa elinikäisen oppimisen periaatetta. Hän suorittaa SAMKissa jo toista tutkintoaan. Hän on periksiantamaton luonne, joka havainnoi ympäristöään löytäen sieltä monipuolisia yritysideoita. Hän ei anna myöskään vaikeuksien lannistaa itseään vaan löytää vastoinkäymisistäkin mahdollisuuksia toiminnallisen yrittäjyyden periaatteiden mukaisesti. Häntä voisi kutsua nuoresta iästään huolimatta sarjayrittäjäksi. Palkittava yritys ei ole hänen ensimmäinen yrityksensä, eikä varmasti viimeinen. Vuoden 2020 yrityskiihdyttämöyrittäjä on Ollipekka Kivin, etälääkärikeskus Kätevän perustaja.

Kätevä

Kätevä on yksityinen terveysalan yritys, joka tuottaa korkealaatuisia ja helposti saavutettavia terveydenhuollon etäpalveluja sekä hyödyntää erilaisia teknologioita terveydenhuollon tehostamiseksi.

Kätevän tarina alkoi koronakriisin puhjettua maalis-huhtikuun vaihteessa 2020, jolloin perustettiin ohjelmisto terveydenhuollon etätapaamisiin. Ohjelmistoa tarjottiin terveysalan toimijoille, mutta kaikki olivat ottaneet jo jonkin hätäratkaisun käyttöönsä omien asiakkaiden etävastaanottoihin. Kauppa ei käynyt.

Tämän jälkeen Kivin haki Valviralta lupaa tuottaa yksityisiä terveydenhuollon palveluja itsenäisesti. Nyt yrityksellä on 12 hengen suuruinen lääkärien ja sairaanhoitajien ammattilaistiimi, jotka aloittavat asiakasvastaanotot Kätevässä vielä loppuvuoden aikana.

Monipuolinen osaaja ja hetkeen tarttuja

Ollipekka Kivin osallistui jo ensimmäisenä opiskeluvuonnaan 2010 SAMKin järjestämään ideakilpailuun ja se palkittiin TOP 3-ideana.

– Olen valmistunut SAMKista kone- ja tuotantotekniikan insinööriksi vuonna 2014. Valmistumisen aikoihin perustin jo ensimmäinen osakeyhtiöni. Tein valmistumisen jälkeen kesän töitä Cimcorpilla, jonka jälkeen siirryin täysipäiväiseksi yrittäjäksi, Kivin kertoo.

Vuonna 2018 Kivin aloitti yrittäjän koulutusohjelmassa tradenomin opinnot. SAMKissa hän aloitti työt loppukeväästä 2019.

– Tässä välissä (2014-2019) kehittelin yritystoiminnassani erilaisia tuotteita mm. Suomen TOP 5 liikuntatuotteen, ministeriön suositteleman hyvinvointipalvelun sekä palvelun, jonka avulla jaetaan lääkäri- ja terapiapalveluja 1000 hengelle kerrallaan, Kivin sanoo.

Tällä hetkellä Kivin toimii SAMKissa projektityöntekijänä Efficient Flow -projektissa, jossa kehitetään sovellusta satamatoimijoiden parempaan tiedonvaihtoon. Joulukuusta lähtien Kivin työskentelee ChangeMakers -projektissa, jossa 250 opiskelijaa Suomesta, Ruotsista, Latviasta, Liettuasta, Virosta, Puolasta ja Ahvenanmaalta perustavat 50 mini-startuppia ja lähtevät selvittämään yritysten antamia haasteita.

– Minulla on kaksi yritystä, joista toinen on jäänyt vähän taka-alalle ja toinen, Kätevä, on se mihin nyt panostan, Kivin summaa.

Haastattelussa Ollipekka Kivin

Miten päädyit Yrittäjän koulutusohjelmaan?

– Hain koulutusohjelmaan silloin kun se ensimmäisen kerran julkaistiin 2017, mutta olin pääsykokeiden aikaan Kalifornian Piilaaksossa touhuamassa, joten se meni minulta ohi. Hain seuraavana vuonna uudelleen ja pääsin sisään. Koulutusohjelma vaikutti joustavalta ja ”yrittäjälle sopivaksi” räätälöidyltä paketilta. Halusin tavata yrittäjäkollegoita, saada uusia ideoita sekä oppia uutta yrittäjyyteen liittyen. Vaikutelmani ei ollut väärä, tämä kaikki on mahdollista yrittäjän koulutusohjelmassa.

Mikä on ollut Yrityskiihdyttämön tärkein anti?

– Mentorit, heidän kanssaan käydyt keskustelut, sparraukset, yhdessä ideointi, tuki, verkostot ja rahoitustietämys.

Mitä Vuoden yrityskiihdyttämöyrittäjäksi valinta sinulle merkitsee?

– Merkitsee tosi paljon, ilmeisesti teen jotain oikein. Vaikka Kätevä on nuori yritys ja liiketoimintaa ehdittiin jo muuttamaankin 180-astetta ja ollaan vasta aloittelemassa uutta, on hieno saada SAMKilta kaiken jo saadun tuen lisäksi tällainenkin maininta!

Missä näet itsesi olevan 5 vuoden kuluttua?

– En edes tiedä missä olen huomenna! Päivä kerrallaan eletään. No jos nyt jotain pitää sanoa niin toivottavasti työskentelen Kätevän parissa ja olen jollain tavalla linkittynyt SAMKiin, koska todella pidän olostani SAMKissa ja SAMK mahdollistaa niin paljon.

Tutustu Yrittäjän koulutusohjelmaan

Jaa tämä sivu

Kolme SAMKin opiskelijaa poseeraa violetin seinän edessä.

Vuoden 2023 menestystarinat julkaistu – Uusi Agora-lehti ilmestyi

Vuoden 2023 menestystarinat on julkaistu SAMKin sidosryhmälehti Agoran uusimmassa numerossa. Agora on ilmestynyt painettuna ja sen voi lukea myös verkossa.

SAMKin Youtube-kanava.

SAMK mukana TKI-kärjet 2024 -kilpailussa kahdella videolla

Valtakunnallinen ammattikorkeakoulujen TKI-kärjet-kilpailu järjestetään jälleen maaliskuussa 2024. SAMK osallistuu kilpailuun kahdella kilpailuvideolla, joilla esitellään tutkimustoimintaamme.

Henna Kyhä istuu keltaisella tuolilla.

Tutkimuspäällikkönä työikäisten hyvinvoinnin asialla

SAMKissa toimii nyt Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskus. Keskuksen toiminta keskittyy satakuntalaisten työntekijöiden hyvinvointiin ja sen myötä maakunnan työvoiman saatavuuden haasteisiin. Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskusta vetää tutkimuspäällikkö ja kasvatustieteen tohtori Henna Kyhä.