Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Mira Piitulaisella on monta rautaa tulessa

SAMKissa valitaan vuosittain Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä. Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjäksi 2021 valittu Mira Piitulainen on kuvataiteilija, yrittäjä, projektipäällikkö ja lastenkirjojen kuvittaja.

21.6.2022 | Teksti: Pia Marjanen ja Inna Saarinen | Kuva: Mira Piitulainen

Piitulainen Kevat22

Yrityskiihdyttämöstä on ollut Mira Piitulaiselle paljon hyötyä.

Mira Piitulainen perusti yrityksensä vuonna 2017. Monipuolinen työskentely on ohjannut häntä löytämään omimman polkunsa – yrityksensäkin hän perusti juuri siksi, että hän halusi itse vaikuttaa siihen, millaisiin työtilaisuuksiin hän tarttuu. Iso sysäys oman liiketoiminnan aloittamiseen entiselle pääkaupunkilaiselle oli muutto maalle, Hämeenkyröön. Sieltä löytyi vanha kauppa, jossa on tilaa olla ja tehdä.

Jo opintojen alkuvaiheessa Mira Piitulainen aloitti yhteistyön yrityskiihdyttämömentori Tomi Kuusimäen kanssa. Hän vaikuttui opinnoissa Kuusimäen puheista, mitä taiteilijuus tänä päivänä on.

– Taiteilijoiden ja yrittäjien pitää olla ammattikuntana valmiita tulkitsemaan sisäisiä prosessejaan myös ulospäin. Se on osa sitä työtä. Se ei voi olla pelkästään sisäänpäin kääntynyttä, Piitulainen summaa.

Taiteilijoiden ja yrittäjien pitää olla ammattikuntana valmiita tulkitsemaan sisäisiä prosessejaan myös ulospäin. Se on osa sitä työtä. Se ei voi olla pelkästään sisäänpäin kääntynyttä.

Kuvataiteilijaopintoihin kuuluva opintojakso Yrittäjyyden perusteet toteutetaan yleensä vasta kolmannen opiskeluvuoden aikana. Siksi onkin tärkeää, että mentori osaa tunnistaa jo aikaisemminkin niitä yksilöitä, joita Yrityskiihdyttämö hyödyttäisi jo aiemmin. Mira Piitulainen päätyi Yrityskiihdyttämöön Tomi Kuusimäen aloitteesta ollessaan toisen vuoden opiskelija.

– Vaikka minulla oli jo yritys perustettuna, koin yrityskiihdyttämötoiminnan hyödylliseksi. Olen helposti syttyvä ihminen. En pysty kaikkia asioita samalla intensiteetillä tekemään, tunnit vaan ei riitä. On hyvä siis valikoida ja miettiä mihin suuntaan lähteä. Yrityskiihdyttämön arvo minulle on ollut se, että se on kirkastanut suuntaa.

Mira Piitulainen on jollakin tapaa koko ajan opiskellut töiden ohessa. Hän on pyörittänyt yritystä, jossa on ollut paljon kuvittamiseen ja sisällöntuottamiseen liittyviä tehtäviä sekä graafista suunnittelua.

­– Nämä kaikki maailmat sekoittuvat myös yrityskiihdyttämöopintojen kautta. Hankemaailmakin avautui täysin uudessa valossa. Hankkeista löytyi yrittäjille ominaista määrätietoista ja ratkaisukeskeistä asioiden hoitamista, Mira Piitulainen kuvailee. Hän onkin ollut myös hanketyössä SAMKissa jo opintojen aikana.

Yrityskiihdyttämöstä suojaa, turvaa ja tukea

Yrityskiihdyttämön työkaluista on ollut Mira Piitulaiselle paljon hyötyä. Ne ovat auttaneet häntä reflektoimaan ja paloittelemaan omaa tekemistään ja omia toiveitaan.

– Aina kun yksikin teos myydään, puhutaan jonkinasteisesta yrittämisestä. Jokainen kuvataiteilija voisi ehkä jo opintojen aikana harkita yrityksen perustamista osana yrityskiihdyttämötyöskentelyä, jatkoi henkilö yrittäjänä sen jälkeen tai ei, hän sanoo.

Piitulainen on saanut Yrityskiihdyttämöstä suojaa, turvaa ja tukea oman yrityksen toimintaan.

– Legendat, joita yrittämisestä puhutaan, kielivät aina yrittämisen vaikeudesta ja haastavuudesta sekä siitä, että pitää ymmärtää sellaisia kokonaisuuksia, jotka eivät ole omalle alalle ominaista. Nämä myytit kumoutuvat, kun on ollut sisällä yrityksen toiminnassa.

Yrittäjyyden ei tarvitse muuttaa taiteilijaa maalliseksi, tylsäksi tai kapitalistiseksi. Yrittäjyys on vain yksi tapa taiteilija-ammattikunnalle pysyä leivän syrjässä kiinni.

Piitulainen on joutunut miettimään mikä rooli hänessä on vallitsevana: yrittäjä vai taiteilija.­

– Olen monitulotaiteilija. Roolini koostuu monesta eri palasesta: olen yhtä lailla hanketyöskentelijä kuin kuvittajakin. Prosessit ovat erilaisia: taidenäyttelyn kokoaminen on yksinäistä puurtamista ennen galleriaan tuloa, hankkeissa tehdään moniammatillisesti asioita, kehitetään asioita vuorovaikutteisesti, kun taas yritystoiminnassa se on molempia edellä mainittuja. Kuvataiteilijaroolini alla teen kaikkia mainitsemiani asioita.

Yrityskiihdyttämö auttoi Piitulaista myös verkostoitumaan. Hän sai kollegiaalisen verkoston mentorinsa kautta ja koki sen hyvin tärkeäksi.

– Yrittäjyyden ei tarvitse muuttaa taiteilijaa maalliseksi, tylsäksi tai kapitalistiseksi. Yrittäjyys on vain yksi tapa taiteilija-ammattikunnalle pysyä leivän syrjässä kiinni. Minun leipäni koostuu monesta eri palasesta ja itse koen sen toimintavarmuutena, jos yksi palasesta tyrehtyy niin silti koko pakka ei leviä. Vuosi vuodelta kokemus karttuu ja ymmärrys pienistäkin yksityiskohdista kasvaa, hän sanoo.

Lukemo-julisteen kuvitusta

Vuoden yrityskiihdyttämöyrittäjä

SAMKin yrityskiihdyttämömentorit valitsevat mentoroitavistaan yhdessä vuosittain Vuoden yrityskiihdyttämöyrittäjän. Kriteerinä on yrityksen menestyminen ja opiskelijan henkilökohtainen kasvu yrittäjänä. Lisäksi valinnassa arvostetaan yrittäjän omannäköisten ratkaisujen tuomista yrittäjyyteen, mikä toimii hyvin esimerkkinä ja kannustimena myös muille opiskelijoille.

Kuvassa Mira Piitulaisen tekemää kuvitusta Lukemo-julisteeseen.

21.6.2022 | Teksti: Pia Marjanen ja Inna Saarinen | Kuva: Mira Piitulainen

Lisää aiheesta

Mira Piitulainen muotokuva
| Kuvataide

Mira Piitulainen edustaa uudenlaista kuvataiteilijuutta

Kuvataiteen opiskelija Mira Piitulainen on yrittäjä ja lastenkirjojen kuvittaja. Lisäksi hän on mukana ESR-hankkeessa, jossa hänen työnkuvansa on tiedon visualisointi.
Ollipekka Kivin poseeraa lähikuvassa.
| Yrittäjyys

Yrityskiihdyttämö valitsi Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjän

Yrityskiihdyttämö palkitsee vuosittain erityisen ansioituneen opiskelijayrittäjän Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjän tittelillä.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

A two-day Nordic Business Forum Studio Rauma is ongoing at the SAMK Campus Rauma. Futurist and tech leader Amy Webb is now presenting “The Futures of Artificial Intelligence”. Amy Webb provides the strategic foresight and forecasting crucial to businesses adapting and positioning themselves for sustained success in this era of transformation.#thinkfuture #artificialintelligence ... See MoreSee Less
View on Facebook
Twitter

A two-day Nordic Business Forum Studio Rauma is ongoing at the SAMK Campus Rauma. Futurist and tech leader Amy Webb is now presenting “The Futures of Artificial Intelligence”.

#thinkfuture #artificialintelligence

Projektien kautta voidaan mahdollistaa monenlaista mielenkiintoista ja tärkeää asiaa. Tässä yksi esimerkki 3D- tulostuksesta. @SatakunnanAMK
@RoboAI2

Harjavaltalainen palveluyksikkö otti digiloikan – polttopuut ovat vaihtuneet 3D-tulostukseen:

Satakunnan alueella kehitetään uutta toimintaa, jossa ikääntyneiden ja toimintakyvyltään alentuneiden henkilöiden on mahdollista saada matalalla kynnyksellä ohjausta arkea helpottavasta teknologiasta ja pienapuvälineistä.

#katsetulevaisuuteen

Haemme johtamisen lehtoria vahvistamaan alan osaamista opetuksessa ja tutkimustoiminnassa. Työsuhde on toistaiseksi voimassa oleva 1.1.2024 alk. Ensisijainen toimipaikka Pori. Haku päättyy 13.10.2023 kello 16.
#katsetulevaisuuteen #rekrytointi #työpaikat

SAMKissa on toteutettu jo useana vuonna opiskelijahyvinvointikysely. Viimeisin toteutus osoittaa, että SAMKin opiskelijoiden yleinen hyvinvointi on kohentunut muutaman vuoden takaisesta.

#opiskelijahyvinvointi #katsetulevaisuuteen