Tutkimuskeskus WANDER – yli 15 vuotta suomalaisten yritysten ja yhteiskunnan kilpailukyvyn kehittämistä

Tutkimuskeskus WANDERin tutkimus ja palvelut kattavat veden, veden kanssa kosketuksissa olevat materiaalit sekä sisäympäristön hygieniaa parantavat ratkaisut. Pandemian myötä antimikrobisten ratkaisujen merkitys nousee arvoonsa.

13.12.2021 | Teksti: Tutkimuskeskus WANDER | Kuva: Tutkimuskeskus WANDER

Nainen työskentelee laboratoriossa valkoinen takki päällään.

Satakunnan ammattikorkeakoulussa toimivan Tutkimuskeskus WANDERin toiminnan ytimessä ovat laadukas tutkimustoiminta sekä laaja kansallinen ja kansainvälinen yhteistyö. Lisäksi Tutkimuskeskus WANDER tuottaa yrityksille ja viranomaisille tutkimus- ja asiantuntijapalveluita. Hygieniatutkimuksessa kehitetään pandemioiden, kuten Covid-19:n leviämisen hallintaan kokonaisvaltaista lähestymistapaa, joka huomioi sisäympäristön eri tekijät ja rakennuksen koko elinkaaren.

– WANDER on aikanaan luotu täyttämään kansallista osaamistyhjiötä ja edelleenkin sen toiminnan keskeisenä ajatuksena on ennakoida sitä mihin suuntaan tutkimusta ja osaamista sekä niiden kehittämistä tulisi suunnata, jotta se hyödyttäisi ympäröivää yhteiskuntaa ja yritystoimintaa mahdollisimman hyvin, kertoo WANDERin tutkimuspäällikkö Martti Latva.

WANDERin tutkimuksessa keskeisessä roolissa ovat Living Lab -tutkimusympäristöt Raumalla ja Porissa sekä pilottimittakaavan veden koeverkosto Raumalla.

 

Instituutista tutkimuskeskukseksi

Tutkimuskeskus WANDERin toiminta alkoi Vesi-Instituutin nimellä vuonna 2005 ja keskittyi alussa veteen ja veden kanssa kosketuksissa oleviin materiaaleihin. WANDERissa on tehty tutkimusta mm. kupariputkien pistekorroosion sekä messinkiosien sinkinkadon syiden selvittämiseksi. Vastaavasti on tutkittu myös muoviputkien ikääntymistä, ikääntymiseen vaikuttavia tekijöitä sekä muoviputkista liukenevia orgaanisia yhdisteinä ja niiden määriä.

Juomavesidirektiivin uudistaminen sekä juomaveden kanssa kosketuksissa olevien tuotteiden ja materiaalien eurooppalaiset hyväksyntämenettelyt sekä niihin liittyvä standardisointi ovat teemoja, missä WANDER on ollut keskeisenä suomalaisena toimijana ajamassa suomalaisten yritysten ja toimijoiden etuja.

Vuodesta 2011 lähtien veden ja vesijärjestelmien lisäksi WANDERissa on tutkittu ja kehitetty sisäympäristöjen kokonaisvaltaista ratkaisua terveellisempien sisäympäristöjen suunnittelemiseksi ja rakentamiseksi. Tutkimuskeskus WANDERin hyödyntää uusia antimikrobisia teknologioita, joilla ehkäistään tarttuvien tautien leviämistä. Käytännössä rakennusten sisätilat olisi suunniteltava ja rakennettava hyödyntäen kosketuspintoihin, sisäilmaan ja vesijärjestelmiin kehitettäviä uusia ratkaisuja, jotka tuhoavat bakteereja ja viruksia tai estävät niiden lisääntymisen.

Tutkimuksen lähitulevaisuuden painopiste on todentaa teknologisten hygieniaratkaisujen vaikutus sairastuvuuteen eli käytännössä sairauspoissaolojen vähentymiseen. Tutkimus edellyttää tilastollisesti riittävää tutkimusaineistoa ja yhteistyötä kansainvälisten tutkimusorganisaatioiden kanssa. WANDER on mukana kahdessa tutkimuskonsortiossa, jotka hakevat EU:n tutkimusrahoitusta Horizon Europe -ohjelmasta.

 

Lisätiedot:

Tutkimuspäällikkö Martti Latva
Satakunnan ammattikorkeakoulu, Tutkimuskeskus WANDER
martti.latva@samk.fi
p. 044 710 3060

Tutkimuskeskus WANDERin logo.

Tutkimuskeskus WANDER on veden ja materiaalien välisen vuorovaikutuksen johtava asiantuntija Suomessa, toiminnan perustuessa poikkitieteellisen asiantuntijaryhmän osaamiseen. Veteen liittyvää tutkimusta tehdään liittyen niin talousveteen, teollisuuden kuten esim. ruokateollisuus käyttövesiin ja jätevesiin kuin myös ympäristön vesiin. Kestävä kehitys ja ympäristövastuullisuus näkyvät osaamisessa.

Tutkimuskeskus WANDER toimii yhteistyössä yritysten kanssa sekä EU-rahoitteisissa projekteissa, kansallisella rahoituksella toteutettavissa projekteissa että yritysten suorissa toimeksiannoissa.

13.12.2021 | Teksti: Tutkimuskeskus WANDER | Kuva: Tutkimuskeskus WANDER

Lisää aiheesta

Kädet ovenkahvallam molemmin puolin ovea
| SAMK

SAMKille lähes miljoonan euron rahoitus sisäympäristöjen hygieniatutkimukseen

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt ammattikorkeakouluille viisi miljoonaa euroa rahoitusta seitsemään tutkimushankkeeseen arviointipaneelin tekemän arvioinnin perusteella. SAMKin tutkimushankkeelle "Healthier life with comprehensive indoor hygiene concept" myönnettiin rahoitusta noin 628 000 euroa.
Kolme henkilöä seisoo lippujen edessä.
| TKI

Ammattikorkeakoulujen TKI-työn moninaisuus esille Arenen raportissa

Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene julkaisi torstaina 10.6. Vaikuttava ammattikorkeakoulu – TKI-toiminta ammattikorkeakouluissa 2020 -raportin. Raportilla halutaan tuoda esille ammattikorkeakoulujen TKI-toimintaa ja sen moninaisuutta.

Uusimmat uutiset

Eveliina Salonen istuu pyörätuolissa Porin kampuksen aulassa.
| Opinnot ja opetus

Esteetön kampus ja liiketalouden opinnot ohjasivat Eveliinan Poriin

Eveliina Salonen opiskelee liiketalouden tutkinto-ohjelmassa luovan markkinoinnin suuntautumisessa toista vuotta. Tutkinto antaa hyvät valmiudet työelämään ja uraa voi lähteä kehittämään moneen eri suuntaan.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Tule opiskelemaan yrittäjyyttä joustavasti työn ohessa ja valmistu tradenomiksi! Haku tutkinto-ohjelmaan on käynnissä ja jatkuu 30.3. asti. Koulutuksen sisältöihin voit tutustua videolta opettajien johdatuksella. #samk #yrittäjyys #yrittäjäopinnot #katsetulevaisuuteen #tradenomi ... See MoreSee Less
View on Facebook

Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta kerätty yhteen osoitteeseen. Toiminta on laajentunut 10 vuodessa valtavasti, ja tukee koko Suomen elinvoimaa & kasvua. Myös koulutuksen ja tutkimuksen yhteys vahvistuu koko ajan.

https://tki.fi/

#TKItutuksi

Modernisoimme teknologiayrityksiä robotiikan ja tekoälyn avulla @TampereUni kanssa. Tuemme maakunnan akkuklusterin kehittymistä @prizztech kanssa. Aloitamme ainutlaatuisen akkumateriaalien kierrätystutkimuksen spektroskopiaa ja tekoälyä hyödyntämällä.
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009363043.html

@SatakunnanAMK Onnittelut @SAMK, 20 m€ kilpailtua tutkimusrahaa, 500 yrityskumppania on hyvä tulos. Satakunnan ja Suomen yritykset tarvitsevat vahvoja tutkimus- ja koulutusyksikötä kansainvälisen kilpailuedun luomisessa.

Digiraivaajat-tapahtuma 7.3.23. Teemoina digiajan asiakaskokemus, yrityksen sisäinen digitalisaatio, inhimillinen muutosjohtaminen ja vastuullisuus.
Aikataulun ja infoa http://digiraivaajat.samk.fi Tapahtuma on maksuton, edellyttää ennakkoilmoittautumista: https://elomake.samk.fi//lomakkeet/14031/lomakkeet.html

Mitä keskuksemme tekee? Valmennamme yrityksiä ymmärtämään tuottamaansa dataa ja sen jalostamista liiketoiminnaksi. Teemme datapilotteja sekä järjestämme täsmäseminaareja tiedolla johtamisesta ja asiantuntijoiden ajattelun kehittämisestä. #tki #samk
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009363043.html