TuotekehitysPaja törmäyttää opiskelijat ja yritykset

TuotekehitysPajassa opiskelijatiimit etsivät ratkaisuja yrityksiltä tuleviin toimeksiantoihin. Yritykset saavat toiminnan kehittämiseen ulkopuolista näkemystä ja mahdollisuuden verkostoitua tulevien ammattiosaajien kanssa. Opiskelijat puolestaan oppivat projektityöskentelyn taitoja, joita työelämässä tarvitsevat.

Ronja Putaala auringonkukkapellossa

Tradenomi Ronja Putaala valmistui Yrittäjän koulutuksesta keväällä 2021.

Ronja Putaala osallistui opintojaksolle vuonna 2021 osana Yrittäjän koulutuksen opintoja. Putaalan tiimi sai yhteistyökumppanikseen Hyvinvointi ja Elämyskeskus Helmirannan Raumalta.

– Tiimin toimeksiantona oli ideoida toimia, jotka lisäisivät tietoisuutta Helmirannasta ja tämän myötä kasvattaisivat kävijämäärää ja toisivat lisää kassavirtaa. Lähtökohtamme suunnitteluun oli ”vain taivas on rajana”, joten aloimme ideoimaan elämyspuistoa Helmirantaan. Korona toi omia haasteita tiimin työskentelyyn, esimerkiksi tutustuminen kohteeseen ja tiimitapaamiset piti järjestää etänä. Yhteistyö sujui yrityksen kanssa hyvin. Saimme vapaat kädet, joten suunnittelu eteneni melko itsenäisesti.

TuotekehitysPajassa opiskelijatiimit muodostetaan hakemusten perusteella. Jokaisessa tiimissä on projektipäällikkö. Tiimintyönjako tapahtuu kunkin opiskelijan osaamisen ja vahvuuksien mukaan. Putaala toimi oman tiiminsä projektipäällikkönä.

– Tiimissäni työskenteli lisäkseni neljä henkilöä. Tiimin kesken valitsimme projektipäällikön ja rooli valikoitui minulle, niinpä otin projektipäällikön hatun itselleni. Tehtävänäni oli pitää kaikki langat käsissäni ja ohjata projektin etenemistä. Tehtävät tiimissä jakautuivat osaamisen mukaan; yhden henkilön vastuulla oli visuaalinen suunnittelu, toinen vastasi asiakas- ja yrityskyselyjen toteuttamisesta. Lisäksi yksi henkilö vastasi mainosvideon toteuttamisesta.

Opintomatka projektin suunnitteluun, työstämiseen ja toteuttamiseen

TuotekehitysPajaa Putaala kuvaa opintomatkana projektin suunnitteluun, työstämiseen ja toteuttamiseen.

– TuotekehitysPajassa päästään yhdessä tiimin kanssa toteuttamaan käytännön projekti, jonka tarkoituksena on luoda ratkaisu toimeksiantajan ongelmaan. Tämä ratkaisu voi olla hyvinkin monipuolinen, luova sekä erilainen muiden tiimien toteutuksiin nähden. Projektin aikana oppii ymmärtämään tuotteen tai palvelun synnyn ja näkee millaista projektillinen työskentely on – alusta loppuun asti.

Putaala kokee oppineensa paljon. Päällimmäisenä hänelle nousee mieleen tiimin jäsenten huomioiminen, aikataulutustaito ja organisointikyky.

– Meillä oli TuotekehitysPajan isoin ryhmä. Välillä koin haasteita esimerkiksi kaikkien tasapuolisessa huomioimisessa. Projektin edetessä aikataulutuksen merkitys, kuten myös organisointitaidon tärkeys, nousi esiin. Nämä opit olivatkin parasta antia työelämän kannalta. Opintojakso kasvatti myös ryhmässä työskentelyn taitoja. Projektipäällikkönä on oltava topakka, mutta ei halua vaikuttaa liian ankaralta. Tasapainottelemista siis.

TuotekehitysPaja-opintojakso käynnistyy joka syksy. Putaala kannustaa opiskelijoita osallistumaan opintoihin.

– Suosittelen ehdottomasti. Hyppäsin tuntemattomaan projektipäällikön tehtävässä, mutta tämä opintojakso on turvallinen ympäristö kokeilla millaista työskentely päällikkönä projektitiimissä on. Opintojaksosta oppii valtavasti ja se antaa eväitä työelämään. Näin ainakin kävi itselläni.

Lue lisää TuotekehitysPajasta

Jaa tämä sivu

Kolme SAMKin opiskelijaa poseeraa violetin seinän edessä.

Vuoden 2023 menestystarinat julkaistu – Uusi Agora-lehti ilmestyi

Vuoden 2023 menestystarinat on julkaistu SAMKin sidosryhmälehti Agoran uusimmassa numerossa. Agora on ilmestynyt painettuna ja sen voi lukea myös verkossa.

SAMKin Youtube-kanava.

SAMK mukana TKI-kärjet 2024 -kilpailussa kahdella videolla

Valtakunnallinen ammattikorkeakoulujen TKI-kärjet-kilpailu järjestetään jälleen maaliskuussa 2024. SAMK osallistuu kilpailuun kahdella kilpailuvideolla, joilla esitellään tutkimustoimintaamme.

Henna Kyhä istuu keltaisella tuolilla.

Tutkimuspäällikkönä työikäisten hyvinvoinnin asialla

SAMKissa toimii nyt Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskus. Keskuksen toiminta keskittyy satakuntalaisten työntekijöiden hyvinvointiin ja sen myötä maakunnan työvoiman saatavuuden haasteisiin. Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskusta vetää tutkimuspäällikkö ja kasvatustieteen tohtori Henna Kyhä.