TuotekehitysPaja törmäyttää opiskelijat ja yritykset

TuotekehitysPajassa opiskelijatiimit etsivät ratkaisuja yrityksiltä tuleviin toimeksiantoihin. Yritykset saavat toiminnan kehittämiseen ulkopuolista näkemystä ja mahdollisuuden verkostoitua tulevien ammattiosaajien kanssa. Opiskelijat puolestaan oppivat projektityöskentelyn taitoja, joita työelämässä tarvitsevat.

18.8.2022 | Teksti: Jatta Lehtonen | Kuva: Ronja Putaalan arkisto

Ronja Putaala auringonkukkapellossa

Tradenomi Ronja Putaala valmistui Yrittäjän koulutuksesta keväällä 2021.

Ronja Putaala osallistui opintojaksolle vuonna 2021 osana Yrittäjän koulutuksen opintoja. Putaalan tiimi sai yhteistyökumppanikseen Hyvinvointi ja Elämyskeskus Helmirannan Raumalta.

– Tiimin toimeksiantona oli ideoida toimia, jotka lisäisivät tietoisuutta Helmirannasta ja tämän myötä kasvattaisivat kävijämäärää ja toisivat lisää kassavirtaa. Lähtökohtamme suunnitteluun oli ”vain taivas on rajana”, joten aloimme ideoimaan elämyspuistoa Helmirantaan. Korona toi omia haasteita tiimin työskentelyyn, esimerkiksi tutustuminen kohteeseen ja tiimitapaamiset piti järjestää etänä. Yhteistyö sujui yrityksen kanssa hyvin. Saimme vapaat kädet, joten suunnittelu eteneni melko itsenäisesti.

TuotekehitysPajassa opiskelijatiimit muodostetaan hakemusten perusteella. Jokaisessa tiimissä on projektipäällikkö. Tiimintyönjako tapahtuu kunkin opiskelijan osaamisen ja vahvuuksien mukaan. Putaala toimi oman tiiminsä projektipäällikkönä.

– Tiimissäni työskenteli lisäkseni neljä henkilöä. Tiimin kesken valitsimme projektipäällikön ja rooli valikoitui minulle, niinpä otin projektipäällikön hatun itselleni. Tehtävänäni oli pitää kaikki langat käsissäni ja ohjata projektin etenemistä. Tehtävät tiimissä jakautuivat osaamisen mukaan; yhden henkilön vastuulla oli visuaalinen suunnittelu, toinen vastasi asiakas- ja yrityskyselyjen toteuttamisesta. Lisäksi yksi henkilö vastasi mainosvideon toteuttamisesta.

Opintomatka projektin suunnitteluun, työstämiseen ja toteuttamiseen

TuotekehitysPajaa Putaala kuvaa opintomatkana projektin suunnitteluun, työstämiseen ja toteuttamiseen.

– TuotekehitysPajassa päästään yhdessä tiimin kanssa toteuttamaan käytännön projekti, jonka tarkoituksena on luoda ratkaisu toimeksiantajan ongelmaan. Tämä ratkaisu voi olla hyvinkin monipuolinen, luova sekä erilainen muiden tiimien toteutuksiin nähden. Projektin aikana oppii ymmärtämään tuotteen tai palvelun synnyn ja näkee millaista projektillinen työskentely on – alusta loppuun asti.

Putaala kokee oppineensa paljon. Päällimmäisenä hänelle nousee mieleen tiimin jäsenten huomioiminen, aikataulutustaito ja organisointikyky.

– Meillä oli TuotekehitysPajan isoin ryhmä. Välillä koin haasteita esimerkiksi kaikkien tasapuolisessa huomioimisessa. Projektin edetessä aikataulutuksen merkitys, kuten myös organisointitaidon tärkeys, nousi esiin. Nämä opit olivatkin parasta antia työelämän kannalta. Opintojakso kasvatti myös ryhmässä työskentelyn taitoja. Projektipäällikkönä on oltava topakka, mutta ei halua vaikuttaa liian ankaralta. Tasapainottelemista siis.

TuotekehitysPaja-opintojakso käynnistyy joka syksy. Putaala kannustaa opiskelijoita osallistumaan opintoihin.

– Suosittelen ehdottomasti. Hyppäsin tuntemattomaan projektipäällikön tehtävässä, mutta tämä opintojakso on turvallinen ympäristö kokeilla millaista työskentely päällikkönä projektitiimissä on. Opintojaksosta oppii valtavasti ja se antaa eväitä työelämään. Näin ainakin kävi itselläni.

18.8.2022 | Teksti: Jatta Lehtonen | Kuva: Ronja Putaalan arkisto

Lisää aiheesta

Susanna Aaltonen matkalla Vltavajoen kupeessa, jonka takana näkyy Prahan linnoitus.
| SAMK

Susanna valmistuu ensimmäisenä Yrittäjän koulutusohjelmasta

Susanna Aaltonen valmistuu Yrittäjän koulutusohjelmasta liiketalouden tradenomiksi maaliskuussa 2020 ja on siten SAMKin ensimmäinen kyseisestä ohjelmasta valmistunut.
Linda Kolehmainen ja Nita Vallimäki esittelevät suunnittelemaansa Rauman kaupungin teatterin posteria.
| Opinnot ja opetus

TuotekehitysPaja – työelämän pähkinät purtavana

TuotekehitysPajassa hankitaan taitoja, joita opiskelijat työelämässä tarvitsevat. Tiimit etsivät ratkaisuja yrityksiltä tuleviin kehittämistehtäviin. Puolen vuoden työskentely esitellään Grand Finalessa, jossa saadaan palautetta niin toimeksiantajalta, opettajilta kuin yleisöltäkin.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

A two-day Nordic Business Forum Studio Rauma is ongoing at the SAMK Campus Rauma. Futurist and tech leader Amy Webb is now presenting “The Futures of Artificial Intelligence”. Amy Webb provides the strategic foresight and forecasting crucial to businesses adapting and positioning themselves for sustained success in this era of transformation.#thinkfuture #artificialintelligence ... See MoreSee Less
View on Facebook
Twitter

A two-day Nordic Business Forum Studio Rauma is ongoing at the SAMK Campus Rauma. Futurist and tech leader Amy Webb is now presenting “The Futures of Artificial Intelligence”.

#thinkfuture #artificialintelligence

Projektien kautta voidaan mahdollistaa monenlaista mielenkiintoista ja tärkeää asiaa. Tässä yksi esimerkki 3D- tulostuksesta. @SatakunnanAMK
@RoboAI2

Harjavaltalainen palveluyksikkö otti digiloikan – polttopuut ovat vaihtuneet 3D-tulostukseen:

Satakunnan alueella kehitetään uutta toimintaa, jossa ikääntyneiden ja toimintakyvyltään alentuneiden henkilöiden on mahdollista saada matalalla kynnyksellä ohjausta arkea helpottavasta teknologiasta ja pienapuvälineistä.

#katsetulevaisuuteen

Haemme johtamisen lehtoria vahvistamaan alan osaamista opetuksessa ja tutkimustoiminnassa. Työsuhde on toistaiseksi voimassa oleva 1.1.2024 alk. Ensisijainen toimipaikka Pori. Haku päättyy 13.10.2023 kello 16.
#katsetulevaisuuteen #rekrytointi #työpaikat

SAMKissa on toteutettu jo useana vuonna opiskelijahyvinvointikysely. Viimeisin toteutus osoittaa, että SAMKin opiskelijoiden yleinen hyvinvointi on kohentunut muutaman vuoden takaisesta.

#opiskelijahyvinvointi #katsetulevaisuuteen