SAMKissa käynnistyy ensi syksynä yrityselämälähtöinen elintarviketuotantoon suuntautuva insinöörikoulutus

– Toivomme elintarvikeinsinöörin koulutukseen hakijoita sekä nuorista että jo työelämässä olevista elintarvikealan osaajista. Koulutus on suunniteltu ja tullaan toteuttamaan kiinteässä yhteistyössä alan yritysten kanssa, kertoo koulutuksesta vastaava lehtori Vesa Rosenqvist.

9.2.2023 | Teksti: Hanna Valtokivi | Kuva: Veera Korhonen

Elintarvikeinsinöörin koulutus alkaa SAMKissa syksyllä 2023.
Elintarvikeinsinöörin tutkintokoulutus alkaa SAMKissa syksyllä 2023.

Satakunta on yksi Suomen monipuolisimmista ja merkittävimmistä elintarvikemaakunnista. Maakunnasta on kuitenkin puuttunut elintarviketeollisuuden ja ruoantuotannon osaamisen kasvattamiseen tähtäävä ammattikorkeakoulutasoinen koulutus.

Satakunnan ammattikorkeakoulu tarjoaa syksystä 2023 lähtien elintarvikealalle suuntautuvaa AMK-insinöörikoulutusta, joka vastaa kysyntään maakunnassa ja laajemminkin läntisessä Suomessa. Koulutus on suunniteltu ja tullaan toteuttamaan kiinteässä yhteistyössä alan yritysten kanssa.

Pyhäjärvi-instituutti toteutti Satakunnassa vuonna 2021 elintarvikealan yritysten osaamistarvekartoituksen, josta saatiin konkreettista tietoa osaaja- ja osaamistarpeista tuleville vuosille. Yhtenä keskeisenä havaintona oli AMK-tasoisen koulutuksen puute maakunnassa ja lähialueilla.

Satakunnan ammattikorkeakoulu tarttui haasteeseen ja päätti käynnistää elintarviketuotantoon suuntautuvan insinöörikoulutuksen suunnittelun laajassa yritysyhteistyössä.

Mukana koulutuksen suunnittelussa ovat olleet keskeiset seudun elintarvikealan yritykset Apetit, HKScan, Honkajoki Oy, Kivikylän Kotipalvaamo Oy, Landeli Oy, Länsi-Kalkkuna Oy ja Sucros Oy sekä Rauman kauppakamari ja Pyhäjärvi-instituutti.

Myös Seinäjoen ammattikorkeakoulu (SeAMK) on tukenut koulutuksen suunnittelussa ja osa sisällöistä saadaan toteutettua SeAMKin kanssa yhteistyössä.

Koulutus vaikuttaa elintarvikealan tulevaisuuteen Satakunnassa

Apetitin toimitusjohtaja Esa Mäki näkee käynnistyvän koulutusohjelman olevan erinomainen asiana alueen ja alan tulevaisuuden kannalta.

– Satakunta on tärkeä osa Suomen elintarvikeketjua. Apetitin kasvu ja kotimaisuuteen perustuvien vahvuuksien säilyttäminen edellyttävät osaavaa henkilökuntaa. Toivommekin koulutukseen runsaasti hakijoita.

Elintarviketeollisuusliitto ry:n toimitusjohtaja Mikko Käkelä korostaa koulutuksen vaikuttavuutta:

– Käynnistyvä koulutusohjelma on tervetullut lisä valtakunnalliseen elintarvikeketjun uudistumista tukevaan koulutustarjontaan. Osaavan työvoiman saatavuuden varmistamiseksi on oltava riittävä määrä elintarvikealan koulutuksen aloituspaikkoja lähellä alan yrityksiä. On hienoa, että alueella on kehitetty yhteistyössä koulutusta yritysten tarpeisiin vastaamaan.

Harjoittelupaikkoja ja kesätyöpaikkoja alueelta

Koulutuksen vetovoimaa pyritään kasvattamaan viemällä opetus mahdollisimman lähelle työelämää. Harjoittelu- ja opinnäytetyöpaikat sekä erilaiset yrityksiin tehtävät projektitehtävät värittävät opintoja. Opintojaksoille tuodaan yrityselämän vierailevia luennoitsijoita sekä mahdollista on myös opintojen vieminen osittain yrityksiin. Myös ympärivuotinen opiskelu on mahdollista, kun esimerkiksi alaan liittyvät kesätyöt voidaan opinnollistaa.

– Toteutimme yritysten kanssa työpajoja, joissa koulutuksen sisältöjä hiottiin vastaamaan tämän hetken ja tulevaisuuden osaamistarpeita, toteaa osaamisaluejohtaja Riitta Tempakka SAMKista.

Elintarvikeinsinöörin koulutuksesta SAMKin nettisivuilla

Elintarvikealaa esittelevä kampanjasivusto

OPISKELE ELINTARVIKEALAA -WEBINAARIN TALLENNE

 

Lisätiedot:

Riitta Tempakka, SAMK, puh. +358 044 710 3639

Esa Mäki, puh.+358 044 032 1079
Mikko Käkelä, puh. +358 40 560 7569

9.2.2023 | Teksti: Hanna Valtokivi | Kuva: Veera Korhonen

Lisää aiheesta

Silmälasit päässä isosti hymyilevä nainen.
| Opinnot ja opetus

Etenemismahdollisuudet houkuttelivat Emman insinööriopintoihin

Turusta Poriin muuttanut Emma Alén opiskelee toista vuotta energia- ja ympäristötekniikan insinööriksi Satakunnan ammattikorkeakoulussa.
Joonas Karttunen seisoo tiiliseinän edessä.
| Automaatio ja teollisuus

Opiskelijamme työllistyvät: Insinööriopintojen jälkeen työnjohtotehtäviin

Joonas Karttunen valmistui SAMKista keväällä 2020 sähköinsinööriksi (AMK). Hän työskentelee nyt sähkökunnossapitoyksikön työnjohtajana Eurajoella TVO:lla.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Twitter feed is not available at the moment.