SAMKin Port Activity App -satamasovellus voittoon TKI-kärjet-kilpailussa

Vuosittain järjestettävä TKI-kärjet-kilpailu toi voiton SAMKille. SAMKin ja yhteistyötahojen kehittämä Port Activity App -satamasovellus voitti kisan, jonka vuoden 2022 teemana oli Vihreä siirtymä.

Petteri Hyvärinen pitää kädessään älypuhelinta, jonka ruudulla näkyy Port Activity App -kilpailuvideo.
Voittaneen TKI-kärjet videon työsti Petteri Hyvärinen. Video on nähtävissä YouTubessa nimellä ”Port Activity App – A Tool for Green Deal in Shipping”.

Voittaneen TKI-kärjet videon työsti Petteri Hyvärinen. Video on nähtävissä YouTubessa nimellä ”Port Activity App – A Tool for Green Deal in Shipping”.

Vuoden 2022 TKI-kärjet-kilpailun teemana oli Vihreä siirtymä eli se, miten ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta edistää Suomen ja Euroopan ilmastotavoitteita. Kilpailuun osallistuttiin YouTube-videolla, ja eniten tykkäyksiä saanut video voitti.

– Port Activity App -satamasovellus soveltui kilpailuun, koska paremman tiedonkulun avulla laivat ja satama voivat paremmin ennakoida ja sovittaa toimiaan yhteen. Tämä edesauttaa vähentämään hiilidioksidipäästöjä, hankkeen projektipäällikkö Heikki Koivisto toteaa.

Kilpailuun osallistuttiin osakseen myös siksi, että Koiviston mukaan hankkeessa onnistuttiin yli odotusten.

– Toteutimme sovelluksen, joka onneksemme – ja sattumienkin kautta – löysi Suomessa heti palvelua tarjoavan Fintrafficin VTS:n. Hanke päättyi vuosi sitten ja nyt sovellus on aktiivisessa käytössä kahdessakymmenessä satamassa Suomessa. Uskon määrän jatkavan kasvuaan, etenkin Itämeren alueella.

Sovellus niittänyt kiitosta

Koiviston mukaan hanke ja Port Activity App ovat erinomainen esimerkki SAMKin tutkimustyön tuloksellisuudesta sekä siitä, miten konkreettisesti SAMK pystyy parhaimmillaan palvelemaan hankkeeseen osallistuvia tahoja – myös kansainvälisesti.

– Rauman kauppakamarin kansainvälistymispalkinnon jaoimme Rauma Marine Constructionsin Tasmanian lauttojen myynticasen kanssa. Tämän lisäksi Seatrade Awards palkitsi satamasovelluksen, Koivisto listaa.

Palkintosija ja Highly Commended -maininta on ollut sikäli merkittävä tunnustus, että Seatrade Awards on globaali merenkulun ja meriteollisuuden palkinto-ohjelma, joka on jakanut palkintoja yli kolmekymmentä vuotta.

Toinen TKI-kärjet-voitto SAMKille

Ammattikorkeakoulujen TKI-johdon verkoston järjestämän TKI-kärjet-kilpailun tarkoituksena on tuoda ammattikorkeakoulujen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa ja vaikutusta isomman yleisön tietoisuuteen.

Tänä vuonna järjestetty kilpailu oli historiansa kahdestoista ja osallistujia oli yhdeksän.

– SAMK voitti nyt toisen kerran. Vuonna 2010 voitettiin eGMDSS-ohjelmalla, jossa toteutettiin nettipohjainen, meriradioliikennettä käsittelevä koulutuspaketti ja online-simulaattori, Heikki Koivisto muistelee.

Palkinto jaettiin AMK-päivillä Helsingissä 5. toukokuuta ja sen ottivat vastaan SAMKin rehtori Jari Multisilta ja Logistiikka ja meriteknologia -osaamisalueen johtaja Riitta Tempakka.

– Palkinto on hieno tunnustus SAMKin tekemästä TKI-työstä. Suuri kiitos kaikille hankkeeseen osallistuneille mahtavasta saavutuksesta. Uskon, että tunnustus kannustaa ja innostaa meitä jatkamaan hyvää työtä, Jari Multisilta toteaa.

Lisätiedot:
Tutkimuspäällikkö Minna Keinänen-Toivola
Satakunnan ammattikorkeakoulu / Merilogistiikan tutkimuskeskus
minna.keinanen-toivola@samk.fi
044 710 3063 Kilpailuvideo YouTubessa Petteri Hyvärinen Satamasovellusvideon tehnyt Petteri Hyvärinen (vas.), hankkeen projektipäällikkö Heikki Koivisto ja Merilogistiikan tutkimuskeskuksen tutkimuspäällikkö Minna Keinänen-Toivola uskovat, että Port Activity App -satamasovelluksen kaltaiset onnistumiset hyödyntävät Satakuntaa – ja onhan se myös kansainvälisestikin hieno saavutus.

Jaa tämä sivu

Kolme SAMKin opiskelijaa poseeraa violetin seinän edessä.

Vuoden 2023 menestystarinat julkaistu – Uusi Agora-lehti ilmestyi

Vuoden 2023 menestystarinat on julkaistu SAMKin sidosryhmälehti Agoran uusimmassa numerossa. Agora on ilmestynyt painettuna ja sen voi lukea myös verkossa.

SAMKin Youtube-kanava.

SAMK mukana TKI-kärjet 2024 -kilpailussa kahdella videolla

Valtakunnallinen ammattikorkeakoulujen TKI-kärjet-kilpailu järjestetään jälleen maaliskuussa 2024. SAMK osallistuu kilpailuun kahdella kilpailuvideolla, joilla esitellään tutkimustoimintaamme.

Henna Kyhä istuu keltaisella tuolilla.

Tutkimuspäällikkönä työikäisten hyvinvoinnin asialla

SAMKissa toimii nyt Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskus. Keskuksen toiminta keskittyy satakuntalaisten työntekijöiden hyvinvointiin ja sen myötä maakunnan työvoiman saatavuuden haasteisiin. Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskusta vetää tutkimuspäällikkö ja kasvatustieteen tohtori Henna Kyhä.