SAMKin Port Activity App -satamasovellus voittoon TKI-kärjet-kilpailussa

Vuosittain järjestettävä TKI-kärjet-kilpailu toi voiton SAMKille. SAMKin ja yhteistyötahojen kehittämä Port Activity App -satamasovellus voitti kisan, jonka vuoden 2022 teemana oli Vihreä siirtymä.

5.5.2022 | Teksti: Hanna Kajander | Kuva: Hanna Kajander

Petteri Hyvärinen pitää kädessään älypuhelinta, jonka ruudulla näkyy Port Activity App -kilpailuvideo.
Voittaneen TKI-kärjet videon työsti Petteri Hyvärinen. Video on nähtävissä YouTubessa nimellä ”Port Activity App – A Tool for Green Deal in Shipping”.

Vuoden 2022 TKI-kärjet-kilpailun teemana oli Vihreä siirtymä eli se, miten ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta edistää Suomen ja Euroopan ilmastotavoitteita. Kilpailuun osallistuttiin YouTube-videolla, ja eniten tykkäyksiä saanut video voitti.

– Port Activity App -satamasovellus soveltui kilpailuun, koska paremman tiedonkulun avulla laivat ja satama voivat paremmin ennakoida ja sovittaa toimiaan yhteen. Tämä edesauttaa vähentämään hiilidioksidipäästöjä, hankkeen projektipäällikkö Heikki Koivisto toteaa.

Kilpailuun osallistuttiin osakseen myös siksi, että Koiviston mukaan hankkeessa onnistuttiin yli odotusten.

– Toteutimme sovelluksen, joka onneksemme – ja sattumienkin kautta – löysi Suomessa heti palvelua tarjoavan Fintrafficin VTS:n. Hanke päättyi vuosi sitten ja nyt sovellus on aktiivisessa käytössä kahdessakymmenessä satamassa Suomessa. Uskon määrän jatkavan kasvuaan, etenkin Itämeren alueella.

Sovellus niittänyt kiitosta

Koiviston mukaan hanke ja Port Activity App ovat erinomainen esimerkki SAMKin tutkimustyön tuloksellisuudesta sekä siitä, miten konkreettisesti SAMK pystyy parhaimmillaan palvelemaan hankkeeseen osallistuvia tahoja – myös kansainvälisesti.

– Rauman kauppakamarin kansainvälistymispalkinnon jaoimme Rauma Marine Constructionsin Tasmanian lauttojen myynticasen kanssa. Tämän lisäksi Seatrade Awards palkitsi satamasovelluksen, Koivisto listaa.

Palkintosija ja Highly Commended -maininta on ollut sikäli merkittävä tunnustus, että Seatrade Awards on globaali merenkulun ja meriteollisuuden palkinto-ohjelma, joka on jakanut palkintoja yli kolmekymmentä vuotta.

Toinen TKI-kärjet-voitto SAMKille

Ammattikorkeakoulujen TKI-johdon verkoston järjestämän TKI-kärjet-kilpailun tarkoituksena on tuoda ammattikorkeakoulujen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa ja vaikutusta isomman yleisön tietoisuuteen.

Tänä vuonna järjestetty kilpailu oli historiansa kahdestoista ja osallistujia oli yhdeksän.

– SAMK voitti nyt toisen kerran. Vuonna 2010 voitettiin eGMDSS-ohjelmalla, jossa toteutettiin nettipohjainen, meriradioliikennettä käsittelevä koulutuspaketti ja online-simulaattori, Heikki Koivisto muistelee.

Palkinto jaettiin AMK-päivillä Helsingissä 5. toukokuuta ja sen ottivat vastaan SAMKin rehtori Jari Multisilta ja Logistiikka ja meriteknologia -osaamisalueen johtaja Riitta Tempakka.

– Palkinto on hieno tunnustus SAMKin tekemästä TKI-työstä. Suuri kiitos kaikille hankkeeseen osallistuneille mahtavasta saavutuksesta. Uskon, että tunnustus kannustaa ja innostaa meitä jatkamaan hyvää työtä, Jari Multisilta toteaa.

Lisätiedot:
Tutkimuspäällikkö Minna Keinänen-Toivola
Satakunnan ammattikorkeakoulu / Merilogistiikan tutkimuskeskus
minna.keinanen-toivola@samk.fi
044 710 3063

Petteri Hyvärinen
Satamasovellusvideon tehnyt Petteri Hyvärinen (vas.), hankkeen projektipäällikkö Heikki Koivisto ja Merilogistiikan tutkimuskeskuksen tutkimuspäällikkö Minna Keinänen-Toivola uskovat, että Port Activity App -satamasovelluksen kaltaiset onnistumiset hyödyntävät Satakuntaa – ja onhan se myös kansainvälisestikin hieno saavutus.

5.5.2022 | Teksti: Hanna Kajander | Kuva: Hanna Kajander

Lisää aiheesta

Rahtilaiva merellä sekä ote satamasovelluksen näkymistä puhelimen näytöllä.
| TKI

SAMK mukana TKI-kärjet 2022 -kilpailussa

Valtakunnallinen ammattikorkeakoulujen TKI-kärjet-kilpailu järjestetään jälleen maaliskuussa 2022. SAMK osallistuu kilpailuun satamalogistiikan toimintaa edistävää ja tehostavaa Port Activity App -sovellusta esittelevällä videolla.
Port Activity Appin kehittäjätiimi seisoo rakennuksen pihassa ja heiluttaa.
| Merenkulku

Rauman kauppakamarin kansainvälistymispalkinto jaettiin kahtia: Port Activity App ja Tasmanian-alusten myynticase voittajiksi

Rauman kauppakamarin kansainvälistymisvaliokunta jakaa Rauman seudulla vuosittain kansainvälistymispalkinnon. Palkinnon tarkoituksena on antaa tunnustus esimerkillisestä kansainvälisyyden toteuttamisesta ja kannustaa seudun toimijoita kansainvälisyyteen. Tällä kertaa haluttiin nostaa esille seudun kansainvälisyyden monipuolisuutta ja kytkeä SAMKin opiskelijat mukaan valintaprosessiin.

Uusimmat uutiset

Purjeveneiden mastoja pienvenesatamassa.
| Matkailu

Yhteinen eurooppalainen merellisen matkailun opetussuunnitelma täyttää alan osaamisvajeet

Euroopan rannikkoalueet ovat monien lomailijoiden suosikkikohteita, joiden merkitys on kasvanut entisestään koronapandemian aikana. Ne ovat Euroopan matkailussa suurin vetovoimatekijä, minkä vuoksi yli puolet maiden majoituskapasiteetista sijoittuu Euroopan rannikkoalueille. Lisäksi merellinen matkailu on työllisyyden näkökulmasta merisektorin suurin toimiala Euroopassa.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

SAMKin toukokuun Osaamisuutisissa käsitellään muun muassa seuraavia aiheita:
☀️ Vuoden 2021 menestystarinat julkaistu
☀️ SAMKin dosentit Satakunnan asialla
☀️ Teoria ja käytäntö yhdistyvät työmaaopinnoissa
https://uutiskirje.samk.fi/a/s/1064431-72e5d56aedd0cf50023718c1f6923eae/1238381

Matkailun opiskelijat viettivät Merikarvialla kansainvälisen leiriviikon. Tavoitteena oli kehittää rannikkoalueen matkailutoimijoiden digitaalisia valmiuksia. Lehtori Jaana Ruoho kertoo Samkarit-blogissa viikon tunnelmia. @jaanaruoho #matkailu
https://samkarit.samk.fi/2022/05/20/ammattikorkeakoululaisten-kansainvalinen-leiriviikko-merikarvialla/

Tuomarikoulutus käyty, tuomaritesti läpäisty ja nyt tuomarointikin tehty. Mahtavaa nähdä alastaan innostuneita nuoria kisaamassa SM-tasolla!

#taitaja2022 #toinenaste #matkailu #mysamk #visitfinland #some #tuomari #skillsforfinland #winnova

3

Purkutalo2022 testattiin #projektioppiminen teorioita noin 20 opiskelijan voimin.

Yhteistyössä @SatakunnanAMK, #Kankaanpää 'n Yhteislyseo ja Honkajoen lukio luotiin #väliaikainen #taide @Kpaakaupunki #taidekehä 'lle.

Kuvan teos Pinja Marienberg, Kasvupaikka

Geronomiopiskelija Annikka Salonen kertoo Samkarit-blogitekstissä kokemuksistaan harjoittelusta Ruotsin Sundsvallissa. Harjoittelu laajensi hänen käsityksiään hoiva- ja hoitokulttuurin monimuotoisuudesta. #samkarit #geronomi
https://samkarit.samk.fi/2022/05/18/geronomitutkintoon-kansainvalista-nakokulmaa-harjoittelussa-ruotsin-sundsvallissa/