SAMKin Port Activity App -satamasovellus voittoon TKI-kärjet-kilpailussa

Vuosittain järjestettävä TKI-kärjet-kilpailu toi voiton SAMKille. SAMKin ja yhteistyötahojen kehittämä Port Activity App -satamasovellus voitti kisan, jonka vuoden 2022 teemana oli Vihreä siirtymä.

5.5.2022 | Teksti: Hanna Kajander | Kuva: Hanna Kajander

Petteri Hyvärinen pitää kädessään älypuhelinta, jonka ruudulla näkyy Port Activity App -kilpailuvideo.
Voittaneen TKI-kärjet videon työsti Petteri Hyvärinen. Video on nähtävissä YouTubessa nimellä ”Port Activity App – A Tool for Green Deal in Shipping”. Kuva: Hanna Kajander

Vuoden 2022 TKI-kärjet-kilpailun teemana oli Vihreä siirtymä eli se, miten ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta edistää Suomen ja Euroopan ilmastotavoitteita. Kilpailuun osallistuttiin YouTube-videolla, ja eniten tykkäyksiä saanut video voitti.

– Port Activity App -satamasovellus soveltui kilpailuun, koska paremman tiedonkulun avulla laivat ja satama voivat paremmin ennakoida ja sovittaa toimiaan yhteen. Tämä edesauttaa vähentämään hiilidioksidipäästöjä, hankkeen projektipäällikkö Heikki Koivisto toteaa.

Kilpailuun osallistuttiin osakseen myös siksi, että Koiviston mukaan hankkeessa onnistuttiin yli odotusten.

– Toteutimme sovelluksen, joka onneksemme – ja sattumienkin kautta – löysi Suomessa heti palvelua tarjoavan Fintrafficin VTS:n. Hanke päättyi vuosi sitten ja nyt sovellus on aktiivisessa käytössä kahdessakymmenessä satamassa Suomessa. Uskon määrän jatkavan kasvuaan, etenkin Itämeren alueella.

Sovellus niittänyt kiitosta

Koiviston mukaan hanke ja Port Activity App ovat erinomainen esimerkki SAMKin tutkimustyön tuloksellisuudesta sekä siitä, miten konkreettisesti SAMK pystyy parhaimmillaan palvelemaan hankkeeseen osallistuvia tahoja – myös kansainvälisesti.

– Rauman kauppakamarin kansainvälistymispalkinnon jaoimme Rauma Marine Constructionsin Tasmanian lauttojen myynticasen kanssa. Tämän lisäksi Seatrade Awards palkitsi satamasovelluksen, Koivisto listaa.

Palkintosija ja Highly Commended -maininta on ollut sikäli merkittävä tunnustus, että Seatrade Awards on globaali merenkulun ja meriteollisuuden palkinto-ohjelma, joka on jakanut palkintoja yli kolmekymmentä vuotta.

Toinen TKI-kärjet-voitto SAMKille

Ammattikorkeakoulujen TKI-johdon verkoston järjestämän TKI-kärjet-kilpailun tarkoituksena on tuoda ammattikorkeakoulujen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa ja vaikutusta isomman yleisön tietoisuuteen.

Tänä vuonna järjestetty kilpailu oli historiansa kahdestoista ja osallistujia oli yhdeksän.

– SAMK voitti nyt toisen kerran. Vuonna 2010 voitettiin eGMDSS-ohjelmalla, jossa toteutettiin nettipohjainen, meriradioliikennettä käsittelevä koulutuspaketti ja online-simulaattori, Heikki Koivisto muistelee.

Palkinto jaettiin AMK-päivillä Helsingissä 5. toukokuuta ja sen ottivat vastaan SAMKin rehtori Jari Multisilta ja Logistiikka ja meriteknologia -osaamisalueen johtaja Riitta Tempakka.

– Palkinto on hieno tunnustus SAMKin tekemästä TKI-työstä. Suuri kiitos kaikille hankkeeseen osallistuneille mahtavasta saavutuksesta. Uskon, että tunnustus kannustaa ja innostaa meitä jatkamaan hyvää työtä, Jari Multisilta toteaa.

Lisätiedot:
Tutkimuspäällikkö Minna Keinänen-Toivola
Satakunnan ammattikorkeakoulu / Merilogistiikan tutkimuskeskus
minna.keinanen-toivola@samk.fi
044 710 3063

Petteri Hyvärinen
Satamasovellusvideon tehnyt Petteri Hyvärinen (vas.), hankkeen projektipäällikkö Heikki Koivisto ja Merilogistiikan tutkimuskeskuksen tutkimuspäällikkö Minna Keinänen-Toivola uskovat, että Port Activity App -satamasovelluksen kaltaiset onnistumiset hyödyntävät Satakuntaa – ja onhan se myös kansainvälisestikin hieno saavutus.

5.5.2022 | Teksti: Hanna Kajander | Kuva: Hanna Kajander

Lisää aiheesta

Rahtilaiva merellä sekä ote satamasovelluksen näkymistä puhelimen näytöllä.
| TKI

SAMK mukana TKI-kärjet 2022 -kilpailussa

Valtakunnallinen ammattikorkeakoulujen TKI-kärjet-kilpailu järjestetään jälleen maaliskuussa 2022. SAMK osallistuu kilpailuun satamalogistiikan toimintaa edistävää ja tehostavaa Port Activity App -sovellusta esittelevällä videolla.
Port Activity Appin kehittäjätiimi seisoo rakennuksen pihassa ja heiluttaa.
| Merenkulku

Rauman kauppakamarin kansainvälistymispalkinto jaettiin kahtia: Port Activity App ja Tasmanian-alusten myynticase voittajiksi

Rauman kauppakamarin kansainvälistymisvaliokunta jakaa Rauman seudulla vuosittain kansainvälistymispalkinnon. Palkinnon tarkoituksena on antaa tunnustus esimerkillisestä kansainvälisyyden toteuttamisesta ja kannustaa seudun toimijoita kansainvälisyyteen. Tällä kertaa haluttiin nostaa esille seudun kansainvälisyyden monipuolisuutta ja kytkeä SAMKin opiskelijat mukaan valintaprosessiin.

Uusimmat uutiset

Eveliina Salonen istuu pyörätuolissa Porin kampuksen aulassa.
| Opinnot ja opetus

Esteetön kampus ja liiketalouden opinnot ohjasivat Eveliinan Poriin

Eveliina Salonen opiskelee liiketalouden tutkinto-ohjelmassa luovan markkinoinnin suuntautumisessa toista vuotta. Tutkinto antaa hyvät valmiudet työelämään ja uraa voi lähteä kehittämään moneen eri suuntaan.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Tule opiskelemaan yrittäjyyttä joustavasti työn ohessa ja valmistu tradenomiksi! Haku tutkinto-ohjelmaan on käynnissä ja jatkuu 30.3. asti. Koulutuksen sisältöihin voit tutustua videolta opettajien johdatuksella. #samk #yrittäjyys #yrittäjäopinnot #katsetulevaisuuteen #tradenomi ... See MoreSee Less
View on Facebook

Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta kerätty yhteen osoitteeseen. Toiminta on laajentunut 10 vuodessa valtavasti, ja tukee koko Suomen elinvoimaa & kasvua. Myös koulutuksen ja tutkimuksen yhteys vahvistuu koko ajan.

https://tki.fi/

#TKItutuksi

Modernisoimme teknologiayrityksiä robotiikan ja tekoälyn avulla @TampereUni kanssa. Tuemme maakunnan akkuklusterin kehittymistä @prizztech kanssa. Aloitamme ainutlaatuisen akkumateriaalien kierrätystutkimuksen spektroskopiaa ja tekoälyä hyödyntämällä.
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009363043.html

@SatakunnanAMK Onnittelut @SAMK, 20 m€ kilpailtua tutkimusrahaa, 500 yrityskumppania on hyvä tulos. Satakunnan ja Suomen yritykset tarvitsevat vahvoja tutkimus- ja koulutusyksikötä kansainvälisen kilpailuedun luomisessa.

Digiraivaajat-tapahtuma 7.3.23. Teemoina digiajan asiakaskokemus, yrityksen sisäinen digitalisaatio, inhimillinen muutosjohtaminen ja vastuullisuus.
Aikataulun ja infoa http://digiraivaajat.samk.fi Tapahtuma on maksuton, edellyttää ennakkoilmoittautumista: https://elomake.samk.fi//lomakkeet/14031/lomakkeet.html

Mitä keskuksemme tekee? Valmennamme yrityksiä ymmärtämään tuottamaansa dataa ja sen jalostamista liiketoiminnaksi. Teemme datapilotteja sekä järjestämme täsmäseminaareja tiedolla johtamisesta ja asiantuntijoiden ajattelun kehittämisestä. #tki #samk
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009363043.html