SAMKiin avautuu Peliselli!

Mistä on kyse? Peliselli palvelee laajasti eri toimijoita – tekniikan alan näkökulmasta se on peli- ja elämyslabra, sosiaali- ja terveysalalle se on teknologia(tieto)pankki ja sidosryhmätoimijoille palvelumuotoilutehdas. Ennen kaikkea se on kohtaamispaikka, josta voi saada tukea ja apua hyötypelien, elämysteknologian, pelillisyyden sekä tarinallisuuden käyttöön ja kehittämiseen.
Sanoisin sen olevan toimialojen sulatusuuni, kertoo hankkeen projektipäällikkö Janika Tommiska.   

10.3.2023 | Teksti: Sari Merilampi ja Janika Tommiska | Kuva: Petra O'Rourke

Kolme henkilöä tuulettaa ja poseeraa sohvalla.
Peliselliä suunnittelemassa ovat tutkijayliopettaja Sari Merilampi (vas.) sekä hankkeen projektipäällikkönä toimiva tutkija-opettaja Janika Tommiska (kesk.). Projektitutkija Kari Marttila tulee varmasti käyttämään Pelisellin tiloja.

BIljardipöydällä on palaamiseen liittyvää rekvisiittaa. Kuvituskuva.Porin kampuksen Pelisellistä rakennetaan muunneltava tila. Toisaalta tilassa pääsee kokeilemaan ja kehittämään hyötypelejä, elämysteknologiaa ja monipuolisesti eri aistien stimuloimista vaikkapa erilaisten valojen, tuntumien, äänimaiseman ja tuoksujen muodossa. Teknologiaa hyödynnetään monipuolisesti virtuaalitodellisuudesta hiekkalaatikkoon. Toisaalta taas tilaan rakentuu aistiystävällinen ja rentoutumista tukeva ympäristö, jossa aistit lepäävät.    

Toiminnan näkökulmasta Peliselli tarkoittaa tekniikan opiskelijoille ”uusia leluja” ja mahdollisuutta kehittää opiskelijaprojekteina prototyyppejä oikeisiin tarpeisiin ja toisaalta uusia verkostoja laajasti eri toimialoille. Muiden toimialojen opiskelijoille Peliselli tarjoaa kontakteja, tukea ja ideoita teknologian ja uusien tapojen kokeilemisiin, testaamiseen ja soveltamiseen omalle toimialalle. Opettajille tämä tarkoittaa uutta varattavaa tilaa, jossa teknologiaa voidaan hyödyntää omassa opetuksessa tai mahdollisuuksia projektioppimisen hyödyntämiseen omassa työssä. Tärkein funktio on kuitenkin tarjota sidosryhmillemme paikka, jossa pääsee kokeilemaan konkreettisesti pelillisyyden ja elämysteknologian eri mahdollisuuksia ja pohtimaan yhdessä niiden hyödyntämistä omassa työssä.  

Peliselliin voi tulla ongelman, tarpeen tai toimeksiannon kanssa. Yhdessä pohditaan, miten tästä lähdetään liikkeelle. Kaikki hyötyvät, kun monipuolistamme verkostojamme sekä opimme monialaista tuotekehitystä ja roolejamme osana sitä, Tommiska täsmentää.  

Pelisellin idea on lähtenyt liikkeelle kentän tarpeesta ja omasta innostuksesta. Korona on pakonomaisesti vauhdittanut digiloikkaa ja erilaisten etäpalveluiden käyttöä, mutta pelkkä etäyhteys ei välttämättä riitä asiakkaan houkuttelemiseksi, sitouttamiseksi ja motivoimiseksi palvelun piiriin. Pelisellin ideana on kehittää ja jakaa osaamista, jota tarvitaan pelillisyyden, elämysten, hyötypelien ja tarinallisuuden hyödyntämiseksi erilaisissa palveluissa. Perimmäinen tarkoitus on palveluiden laadun ja asiakkaiden sitoutumisen ja kokemusten parantamisessa sekä monialaisessa oppimisessa. Pelisellin ideaa on ollut alusta asti rakentamassa hyvin monialainen joukko. Mukaan mahtuu laajasti eri tekniikan alojen edustajia, hyvinvointialan asiantuntijoita sekä kulttuurialan osaajia. Tarkoituksena on tehdä tästä mahdollisimman laajasti hyödynnettävä kokonaisuus. Kevään aikana järjestetään myös aiheeseen liittyviä koulutuksia. Pysythän kuulolla! 

 

Kahdella henkilöllä hauska pipo ja naamari.

Hyötypeli Peli, jonka tarkoituksena on tuottaa pelaajalle viihteen lisäksi muuta hyötyä, esimerkiksi oppimista tai liikkumista. 

Pelillisyys Peleistä tuttujen elementtien hyödyntäminen muussa kontekstissa, tyypillisesti motivaatiokeinona. 

Elämyksellisyys Elämys viittaa positiiviseen usein moniaistilliseen kokemukseen. 

Tarinallisuus Tarinankerronnan avulla voidaan saavuttaa syvempää ymmärrystä tai välittää fiilistä. 

Aistiesteettömyys – Tärkeiden virikkeiden ja rentoutumisen tasapainoa, ärsykkeiden vähentämistä, virikkeiden monipuolistamista.  

Onko sinulla kiinnostusta tulla vaikuttamaan, mitä Pelisellissä tehdään? Nappaa talteen työpaja-ajat ja tule mukaan:  

TYÖPAJA 1. Opetus ja ohjaustyön ammattilaiset 
21.3.2023  klo 8.30-10.30
SAMK Pori kampus, A504 (a&b)
TYÖPAJA 2. Opiskelijat ja ohjauspalveluiden käyttäjät
29.3.2023 klo 13-14.30
SAMK Pori kampus, A504 (a&b) 
TYÖPAJA 3. Sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset 
29.3. klo 15-16.30
SAMK Pori kampus, A504 (a&b)
TYÖPAJA 4. Kaikille avoin paja
3.4.2023 klo 13.30-15.30
SAMK Pori kampus, A504 (a&b) 

Englanninkielinen paja tullaan järjestämään loppukeväästä 2023.  

Lisätiedot:

Sari Merilampi
p. 044 710 3171
sari.merilampi@samk.fi

Janika Tommiska
p. 044 710 6332
janika.tommiska@samk.fi

 

Peliselli-hankkeen tavoitteena on sosiaali- terveys-, hyvinvointi- ja ohjausalan palveluiden saavutettavuuden, asiakaslähtöisyyden, monipuolisuuden ja houkuttelevuuden parantaminen elämys- ja peliteknologian sekä monialaisen kehitystoiminnan ja osaamisen vahvistamisen kautta. Monipuolistuneiden palveluiden myötä pitkän aikavälin tavoitteena on palveluiden asiakkaiden tavoittaminen, sitouttaminen sekä heidän toimijuutensa ja hyvinvointinsa edistäminen. Hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto osana unionin Covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia. 

RoboAI-logo.kuvituskuva

10.3.2023 | Teksti: Sari Merilampi ja Janika Tommiska | Kuva: Petra O'Rourke

Lisää aiheesta

Nuorella miehellä on päässään VR-lasit.
| Tapahtumat

RoboAI-viikko 2023: Pelillistäminen – kuinka se otetaan mukaan opetukseen?

Kolmatta kertaa järjestettävä tapahtuma on jatkumoa Satakunnan ammattikorkeakoulun ja Porin kaupungin hyvin toimineelle yhteistyölle, jossa keskitytään opettajien teknologiaosaamisen kasvattamiseen ja sitä kautta STEM-aineiden entistä laajempiin opetusmahdollisuuksiin.
Tiina Mäkitalo seisoo Porin kampuksen sillalla.
| TKI

RoboAI tutkimus- ja tuotekehityskeskus vahvistuu edelleen

Keskuksen hyvinvointi- ja terveystutkimuksen tutkimuskokonaisuus on saanut nimekseen RoboAI Health ja jatkossa sen kehittämisestä vastaa marraskuussa työnsä aloittanut tutkimuspäällikkö Tiina Mäkitalo. Teknologiametallien kierrätystutkimus tunnetaan jatkossa nimellä RoboAI Green.

Uusimmat uutiset

Eveliina Salonen istuu pyörätuolissa Porin kampuksen aulassa.
| Opinnot ja opetus

Esteetön kampus ja liiketalouden opinnot ohjasivat Eveliinan Poriin

Eveliina Salonen opiskelee liiketalouden tutkinto-ohjelmassa luovan markkinoinnin suuntautumisessa toista vuotta. Tutkinto antaa hyvät valmiudet työelämään ja uraa voi lähteä kehittämään moneen eri suuntaan.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Tule opiskelemaan yrittäjyyttä joustavasti työn ohessa ja valmistu tradenomiksi! Haku tutkinto-ohjelmaan on käynnissä ja jatkuu 30.3. asti. Koulutuksen sisältöihin voit tutustua videolta opettajien johdatuksella. #samk #yrittäjyys #yrittäjäopinnot #katsetulevaisuuteen #tradenomi ... See MoreSee Less
View on Facebook

Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta kerätty yhteen osoitteeseen. Toiminta on laajentunut 10 vuodessa valtavasti, ja tukee koko Suomen elinvoimaa & kasvua. Myös koulutuksen ja tutkimuksen yhteys vahvistuu koko ajan.

https://tki.fi/

#TKItutuksi

Modernisoimme teknologiayrityksiä robotiikan ja tekoälyn avulla @TampereUni kanssa. Tuemme maakunnan akkuklusterin kehittymistä @prizztech kanssa. Aloitamme ainutlaatuisen akkumateriaalien kierrätystutkimuksen spektroskopiaa ja tekoälyä hyödyntämällä.
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009363043.html

@SatakunnanAMK Onnittelut @SAMK, 20 m€ kilpailtua tutkimusrahaa, 500 yrityskumppania on hyvä tulos. Satakunnan ja Suomen yritykset tarvitsevat vahvoja tutkimus- ja koulutusyksikötä kansainvälisen kilpailuedun luomisessa.

Digiraivaajat-tapahtuma 7.3.23. Teemoina digiajan asiakaskokemus, yrityksen sisäinen digitalisaatio, inhimillinen muutosjohtaminen ja vastuullisuus.
Aikataulun ja infoa http://digiraivaajat.samk.fi Tapahtuma on maksuton, edellyttää ennakkoilmoittautumista: https://elomake.samk.fi//lomakkeet/14031/lomakkeet.html

Mitä keskuksemme tekee? Valmennamme yrityksiä ymmärtämään tuottamaansa dataa ja sen jalostamista liiketoiminnaksi. Teemme datapilotteja sekä järjestämme täsmäseminaareja tiedolla johtamisesta ja asiantuntijoiden ajattelun kehittämisestä. #tki #samk
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009363043.html