SAMK vastaa työvoimapulaan – valtavasti kansainvälisiä osaajia tulossa työelämään

SAMKissa on systemaattisesti lisätty kansainvälisten tutkintojen määrää vuodesta 2017 alkaen. Tällä hetkellä opiskelijoita on 80:sta eri kansalaisuudesta.

1.3.2023 | Teksti: Inna Saarinen | Kuva: Junyi Wang

Ryhmä kansainvälisiä opiskelijoita tutustuu teollisuusyritykseen.

SAMKin kansainväliset tutkinto-opiskelijat kävivät tutustumassa Huittisissa oleviin yrityksiin ja yrityselämään.

– Olemme varmaankin Satakunnan kansainvälisin organisaatio siinä mielessä, että tuomme tänne valtavasti kansainvälisiä osaajia, kertoo kansainvälisten asioiden päällikkö Ari-Pekka Kainu.

SAMKin strategiseksi tavoitteeksi on muun muassa asetettu, että yli 20 prosenttia aloituspaikoista on kansainvälisissä tutkinto-ohjelmissa ja koulutusviennin volyymi on yli puoli miljoonaa euroa. Koulutusvientiä on myös lukuvuosimaksullisten opiskelijoiden saapuminen Suomeen.

SAMKiin perustettiin koulutusvientitiimi muutama vuosi sitten vastaamaan muun muassa strategisiin tavoitteisiin.

Tavoite kansainvälisten opiskelijoiden määrästä ylitettiin

– Ensin tiimin toiminnan pääpaino oli siinä, että pohdittiin englanninkielisiä tutkinto-ohjelmia ja sitä, miten saamme kansainvälisiä opiskelijoita SAMKiin.

Tiimi asetti tavoitteen saada vuoteen 2024 mennessä 500 kansainvälistä tutkinto-opiskelijaa. Tavoite ylitettiin kirkkaasti, kun jo vuonna 2022 SAMKiin saapui 650 kansainvälistä opiskelijaa eri tutkinto-ohjelmiin.

– Olemme myös aktiivisesti mukana kansallisissa ja kansainvälisissä kehittämisryhmissä, joissa on käyty hyvää vuoropuhelua opiskelijan kehityskaareen liittyen, Kainu kertoo.

SAMKiin tulee jonkin verran myös sellaisia opiskelijoita, joilla on jo omasta maasta bachelor-tutkinto, mutta he haluavat tulla Suomeen päivittämään osaamisensa eurooppalaiseksi. Suuri osa opiskelijoista haluaisi jäädä valmistumisen jälkeen Suomeen.

– Osalla on myös perhe mukana, joten se on tietysti myös osoitus kiinnostuksesta jäädä, Kainu sanoo.

Kansainväliset osaajat avaavat yrityksille aivan uudenlaisia mahdollisuuksia

Yhteiskunnan palveluja on kehitetty työperäisen maahanmuuton näkökulmasta, mutta koulutusperäisen maahanmuuton osalta tilanne ei ole vielä niin hyvä.

– Olemme käyneet paljon keskustelua eri tahojen kanssa kansallisesti ja kansainvälisesti, jotta palveluista saataisi yhä kansainvälisempiä, Kainu pohtii.

Tällä hetkellä suurimmat paineet liittyvät opiskelijoiden valmistumisajankohtaan.

– On ensiarvoisen tärkeää saada opiskelijat harjoitteluihin, tutustumaan työelämään ja myöhemmin töihin. Seuraavaksi alamme seuraamaan työllistymistä.

Kainu muistuttaa, että lähitulevaisuudessa Suomessa on sellainen työvoimapula, että kansainvälisiä osaajia tarvitaan.

– Kansainväliset osaajat avaavat yrityksille aivan uudenlaisia mahdollisuuksia myös Satakunnan ja Suomenkin ulkopuolelle, hän sanoo.

Maapallon kartta sinisellä pohjalla.

Ykkössija kansainvälisyydessä AVOP-kyselyssä

SAMK saavutti ykkössijan AVOP-kyselyssä teemassa Kansainvälisyys, monikulttuurisuus ja kieliopinnot. Teeman osalta kysyttiin opiskelijoiden mielipidettä muun muassa SAMKin monikulttuurisessa työympäristössä toimimisen valmiuksiin, kieliopintoihin, vieraskieliseen opetukseen ja kansainväliseen harjoitteluun liittyen. AVOP on ammattikorkeakoulujen valtakunnallinen kysely, johon vastaavat valmistumisvaiheessa olevat opiskelijat.

Lisää aiheesta

Kaksi opiskelijaa kävelee kirjastossa.
| Opinnot ja opetus

Kansainvälisten koulutusten haku päättyi – SAMKiin ennätysmäärä hakijoita

Haku SAMKin kansainvälisiin tutkintoon johtaviin koulutuksiin päättyi eilen. Yhteentoista hakukohteeseen tuli yhteensä yli 18 400 hakemusta yli 9 000 yksittäiseltä hakijalta.
| SAMK

Youragent.fi kohtauttaa alueen organisaatiot kansainvälisiin osaajiin

Youragent.fi-palvelun avulla yrityksillä on mahdollisuus rekrytoida kansainvälisiä osaajia kesä-, harjoittelu- ja osa-aikatöihin. Kirjautumalla youragent.fi-palveluun yritykset löytävät tarpeisiinsa parhaiten osuvat opiskelijoiden hakijaprofiilit.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Cannot call API for app 1123168491105924 on behalf of user 10157419919776743 Type: OAuthException
Palliatiivisen hoidon asiantuntijana autat parantumattomasti sairaita ihmisiä. Erikoistumiskoulutuksella saavutat osaamisen, jota tarvitset toimiessasi palliatiivisen hoidon erityistasolla (B/C) tai perustason (A) vastuutehtävissä. Hae 31.12.2023 mennessä.Avaamme täydennyshaun Palliatiivisen hoidon asiantuntija (30 op) -erikoistumiskoulutukseen!Voit hakea koulutukseen aina 31.12.2023 asti. Koulutuksen toteutuminen on varmaa, otamme vielä muutamia opiskelijoita ryhmään.Lue lisää ja hae mukaan tästä: events.samk.fi/event/wJpkP ... See MoreSee Less
View on Facebook
Twitter

Palliatiivisen hoidon asiantuntijana autat parantumattomasti sairaita ihmisiä. Hae erikoistumiskoulutukseen 31.12.2023 mennessä. #katsetulevaisuuteen #erikoistumiskoulutus #palliatiivinenhoito

The new Research Center for Human Functioning was recently established at SAMK. The research center is led by Henna Kyhä, Research Manager and Doctor of Philosophy.

#thinkfuture #humanfunctioning #samkasanemployer

SAMKissa toimii nyt Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskus, jota luotsaa tutkimuspäällikkö ja kasvatustieteen tohtori Henna Kyhä.

#katsetulevaisuuteen #osallisuus #toimintakyky #samktyönantajana

Altogether 92 students graduated from SAMK in November. Fifteen of them graduated with a Master´s degree. The theses of graduates can be found on Theseus. SAMK congratulates all the graduates 🌺

#alumni #thinkfuture

SAMKista valmistui marraskuussa yhteensä 92 opiskelijaa. Valmistuneista 15 suoritti YAMK-tutkinnon. Valmistuneiden opinnäytetyöt ovat luettavissa Theseuksessa. SAMK onnittelee kaikkia valmistuneita 💐

#alumni #katsetulevaisuuteen