SAMK vastaa työvoimapulaan – valtavasti kansainvälisiä osaajia tulossa työelämään

SAMKissa on systemaattisesti lisätty kansainvälisten tutkintojen määrää vuodesta 2017 alkaen. Tällä hetkellä opiskelijoita on 80:sta eri kansalaisuudesta.

1.3.2023 | Teksti: Inna Saarinen | Kuva: Junyi Wang

Ryhmä kansainvälisiä opiskelijoita tutustuu teollisuusyritykseen.

SAMKin kansainväliset tutkinto-opiskelijat kävivät tutustumassa Huittisissa oleviin yrityksiin ja yrityselämään.

– Olemme varmaankin Satakunnan kansainvälisin organisaatio siinä mielessä, että tuomme tänne valtavasti kansainvälisiä osaajia, kertoo kansainvälisten asioiden päällikkö Ari-Pekka Kainu.

SAMKin strategiseksi tavoitteeksi on muun muassa asetettu, että yli 20 prosenttia aloituspaikoista on kansainvälisissä tutkinto-ohjelmissa ja koulutusviennin volyymi on yli puoli miljoonaa euroa. Koulutusvientiä on myös lukuvuosimaksullisten opiskelijoiden saapuminen Suomeen.

SAMKiin perustettiin koulutusvientitiimi muutama vuosi sitten vastaamaan muun muassa strategisiin tavoitteisiin.

Tavoite kansainvälisten opiskelijoiden määrästä ylitettiin

– Ensin tiimin toiminnan pääpaino oli siinä, että pohdittiin englanninkielisiä tutkinto-ohjelmia ja sitä, miten saamme kansainvälisiä opiskelijoita SAMKiin.

Tiimi asetti tavoitteen saada vuoteen 2024 mennessä 500 kansainvälistä tutkinto-opiskelijaa. Tavoite ylitettiin kirkkaasti, kun jo vuonna 2022 SAMKiin saapui 650 kansainvälistä opiskelijaa eri tutkinto-ohjelmiin.

– Olemme myös aktiivisesti mukana kansallisissa ja kansainvälisissä kehittämisryhmissä, joissa on käyty hyvää vuoropuhelua opiskelijan kehityskaareen liittyen, Kainu kertoo.

SAMKiin tulee jonkin verran myös sellaisia opiskelijoita, joilla on jo omasta maasta bachelor-tutkinto, mutta he haluavat tulla Suomeen päivittämään osaamisensa eurooppalaiseksi. Suuri osa opiskelijoista haluaisi jäädä valmistumisen jälkeen Suomeen.

– Osalla on myös perhe mukana, joten se on tietysti myös osoitus kiinnostuksesta jäädä, Kainu sanoo.

Kansainväliset osaajat avaavat yrityksille aivan uudenlaisia mahdollisuuksia

Yhteiskunnan palveluja on kehitetty työperäisen maahanmuuton näkökulmasta, mutta koulutusperäisen maahanmuuton osalta tilanne ei ole vielä niin hyvä.

– Olemme käyneet paljon keskustelua eri tahojen kanssa kansallisesti ja kansainvälisesti, jotta palveluista saataisi yhä kansainvälisempiä, Kainu pohtii.

Tällä hetkellä suurimmat paineet liittyvät opiskelijoiden valmistumisajankohtaan.

– On ensiarvoisen tärkeää saada opiskelijat harjoitteluihin, tutustumaan työelämään ja myöhemmin töihin. Seuraavaksi alamme seuraamaan työllistymistä.

Kainu muistuttaa, että lähitulevaisuudessa Suomessa on sellainen työvoimapula, että kansainvälisiä osaajia tarvitaan.

– Kansainväliset osaajat avaavat yrityksille aivan uudenlaisia mahdollisuuksia myös Satakunnan ja Suomenkin ulkopuolelle, hän sanoo.

Maapallon kartta sinisellä pohjalla.

Ykkössija kansainvälisyydessä AVOP-kyselyssä

SAMK saavutti ykkössijan AVOP-kyselyssä teemassa Kansainvälisyys, monikulttuurisuus ja kieliopinnot. Teeman osalta kysyttiin opiskelijoiden mielipidettä muun muassa SAMKin monikulttuurisessa työympäristössä toimimisen valmiuksiin, kieliopintoihin, vieraskieliseen opetukseen ja kansainväliseen harjoitteluun liittyen. AVOP on ammattikorkeakoulujen valtakunnallinen kysely, johon vastaavat valmistumisvaiheessa olevat opiskelijat.

Lisää aiheesta

Kaksi opiskelijaa kävelee kirjastossa.
| Opinnot ja opetus

Kansainvälisten koulutusten haku päättyi – SAMKiin ennätysmäärä hakijoita

Haku SAMKin kansainvälisiin tutkintoon johtaviin koulutuksiin päättyi eilen. Yhteentoista hakukohteeseen tuli yhteensä yli 18 400 hakemusta yli 9 000 yksittäiseltä hakijalta.
| SAMK

Youragent.fi kohtauttaa alueen organisaatiot kansainvälisiin osaajiin

Youragent.fi-palvelun avulla yrityksillä on mahdollisuus rekrytoida kansainvälisiä osaajia kesä-, harjoittelu- ja osa-aikatöihin. Kirjautumalla youragent.fi-palveluun yritykset löytävät tarpeisiinsa parhaiten osuvat opiskelijoiden hakijaprofiilit.

Uusimmat uutiset

Eveliina Salonen istuu pyörätuolissa Porin kampuksen aulassa.
| Opinnot ja opetus

Esteetön kampus ja liiketalouden opinnot ohjasivat Eveliinan Poriin

Eveliina Salonen opiskelee liiketalouden tutkinto-ohjelmassa luovan markkinoinnin suuntautumisessa toista vuotta. Tutkinto antaa hyvät valmiudet työelämään ja uraa voi lähteä kehittämään moneen eri suuntaan.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Tule opiskelemaan yrittäjyyttä joustavasti työn ohessa ja valmistu tradenomiksi! Haku tutkinto-ohjelmaan on käynnissä ja jatkuu 30.3. asti. Koulutuksen sisältöihin voit tutustua videolta opettajien johdatuksella. #samk #yrittäjyys #yrittäjäopinnot #katsetulevaisuuteen #tradenomi ... See MoreSee Less
View on Facebook

Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta kerätty yhteen osoitteeseen. Toiminta on laajentunut 10 vuodessa valtavasti, ja tukee koko Suomen elinvoimaa & kasvua. Myös koulutuksen ja tutkimuksen yhteys vahvistuu koko ajan.

https://tki.fi/

#TKItutuksi

Modernisoimme teknologiayrityksiä robotiikan ja tekoälyn avulla @TampereUni kanssa. Tuemme maakunnan akkuklusterin kehittymistä @prizztech kanssa. Aloitamme ainutlaatuisen akkumateriaalien kierrätystutkimuksen spektroskopiaa ja tekoälyä hyödyntämällä.
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009363043.html

@SatakunnanAMK Onnittelut @SAMK, 20 m€ kilpailtua tutkimusrahaa, 500 yrityskumppania on hyvä tulos. Satakunnan ja Suomen yritykset tarvitsevat vahvoja tutkimus- ja koulutusyksikötä kansainvälisen kilpailuedun luomisessa.

Digiraivaajat-tapahtuma 7.3.23. Teemoina digiajan asiakaskokemus, yrityksen sisäinen digitalisaatio, inhimillinen muutosjohtaminen ja vastuullisuus.
Aikataulun ja infoa http://digiraivaajat.samk.fi Tapahtuma on maksuton, edellyttää ennakkoilmoittautumista: https://elomake.samk.fi//lomakkeet/14031/lomakkeet.html

Mitä keskuksemme tekee? Valmennamme yrityksiä ymmärtämään tuottamaansa dataa ja sen jalostamista liiketoiminnaksi. Teemme datapilotteja sekä järjestämme täsmäseminaareja tiedolla johtamisesta ja asiantuntijoiden ajattelun kehittämisestä. #tki #samk
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009363043.html