SAMK vastaa työvoimapulaan – valtavasti kansainvälisiä osaajia tulossa työelämään

SAMKissa on systemaattisesti lisätty kansainvälisten tutkintojen määrää vuodesta 2017 alkaen. Tällä hetkellä opiskelijoita on 80:sta eri kansalaisuudesta.

Ryhmä kansainvälisiä opiskelijoita tutustuu teollisuusyritykseen.

SAMKin kansainväliset tutkinto-opiskelijat kävivät tutustumassa Huittisissa oleviin yrityksiin ja yrityselämään.

– Olemme varmaankin Satakunnan kansainvälisin organisaatio siinä mielessä, että tuomme tänne valtavasti kansainvälisiä osaajia, kertoo kansainvälisten asioiden päällikkö Ari-Pekka Kainu.

SAMKin strategiseksi tavoitteeksi on muun muassa asetettu, että yli 20 prosenttia aloituspaikoista on kansainvälisissä tutkinto-ohjelmissa ja koulutusviennin volyymi on yli puoli miljoonaa euroa. Koulutusvientiä on myös lukuvuosimaksullisten opiskelijoiden saapuminen Suomeen.

SAMKiin perustettiin koulutusvientitiimi muutama vuosi sitten vastaamaan muun muassa strategisiin tavoitteisiin.

Tavoite kansainvälisten opiskelijoiden määrästä ylitettiin

– Ensin tiimin toiminnan pääpaino oli siinä, että pohdittiin englanninkielisiä tutkinto-ohjelmia ja sitä, miten saamme kansainvälisiä opiskelijoita SAMKiin.

Tiimi asetti tavoitteen saada vuoteen 2024 mennessä 500 kansainvälistä tutkinto-opiskelijaa. Tavoite ylitettiin kirkkaasti, kun jo vuonna 2022 SAMKiin saapui 650 kansainvälistä opiskelijaa eri tutkinto-ohjelmiin.

– Olemme myös aktiivisesti mukana kansallisissa ja kansainvälisissä kehittämisryhmissä, joissa on käyty hyvää vuoropuhelua opiskelijan kehityskaareen liittyen, Kainu kertoo.

SAMKiin tulee jonkin verran myös sellaisia opiskelijoita, joilla on jo omasta maasta bachelor-tutkinto, mutta he haluavat tulla Suomeen päivittämään osaamisensa eurooppalaiseksi. Suuri osa opiskelijoista haluaisi jäädä valmistumisen jälkeen Suomeen.

– Osalla on myös perhe mukana, joten se on tietysti myös osoitus kiinnostuksesta jäädä, Kainu sanoo.

Kansainväliset osaajat avaavat yrityksille aivan uudenlaisia mahdollisuuksia

Yhteiskunnan palveluja on kehitetty työperäisen maahanmuuton näkökulmasta, mutta koulutusperäisen maahanmuuton osalta tilanne ei ole vielä niin hyvä.

– Olemme käyneet paljon keskustelua eri tahojen kanssa kansallisesti ja kansainvälisesti, jotta palveluista saataisi yhä kansainvälisempiä, Kainu pohtii.

Tällä hetkellä suurimmat paineet liittyvät opiskelijoiden valmistumisajankohtaan.

– On ensiarvoisen tärkeää saada opiskelijat harjoitteluihin, tutustumaan työelämään ja myöhemmin töihin. Seuraavaksi alamme seuraamaan työllistymistä.

Kainu muistuttaa, että lähitulevaisuudessa Suomessa on sellainen työvoimapula, että kansainvälisiä osaajia tarvitaan.

– Kansainväliset osaajat avaavat yrityksille aivan uudenlaisia mahdollisuuksia myös Satakunnan ja Suomenkin ulkopuolelle, hän sanoo.

Lue lisää SAMKin strategiasta Maapallon kartta sinisellä pohjalla.

Ykkössija kansainvälisyydessä AVOP-kyselyssä

SAMK saavutti ykkössijan AVOP-kyselyssä teemassa Kansainvälisyys, monikulttuurisuus ja kieliopinnot. Teeman osalta kysyttiin opiskelijoiden mielipidettä muun muassa SAMKin monikulttuurisessa työympäristössä toimimisen valmiuksiin, kieliopintoihin, vieraskieliseen opetukseen ja kansainväliseen harjoitteluun liittyen. AVOP on ammattikorkeakoulujen valtakunnallinen kysely, johon vastaavat valmistumisvaiheessa olevat opiskelijat.

Jaa tämä sivu

Szilvia Simon-Nagy SAMKin neuvotteluhuoneessa.

SAMKissa panostetaan vahvasti kansainvälisten opiskelijoiden kotoutumiseen

Moni SAMKiin saapuva kansainvälinen opiskelija kohtaa heti opintojen ensimetreillä Szilvia Simon-Nagyn, joka toimii kansainvälisten asioiden koordinaattorina. Mitä kaikkea hänen työkenttäänsä kuuluu ja mitä SAMKissa tehdään kotoutumisen helpottamiseksi?

Mies ja viisi naista seisoo kukkapuskat kädessään ison näytön edessä.

Henkilöstöpäivä huipentui ansioituneiden samkilaisten palkitsemiseen

SAMKin syyslukukauden avasi perinteisesti henkilöstöpäivä ja tämän vuoden teemana oli “Katse tulevaisuuteen SAMKin strategialla". Päivän aikana pohdittiin uutta Meidän SAMK -strategiaa ja sen merkitystä niin SAMKille kuin koko maakunnalle.

SuomiAreena keskustelun osallistujat ja videokuvaaja

SAMK on jälleen mukana SuomiAreenassa

SAMK on mukana 25.-28.6.2024 Porissa järjestettävässä SuomiAreenassa. SuomiAreenan tavoitteena on tuoda yhteiskunnallinen ja ajankohtainen keskustelu kaikkien ulottuville.