Rohkeutta ja uusia kokemuksia harjoittelusta eksoottisella Balilla

Kolmatta vuotta matkailua opiskeleva Sanna Alakulju oli päättänyt lähteä ulkomaille vaihto-opiskelijaksi, mutta suunnitelmiin tuli muutos. Hän päättikin suorittaa harjoittelunsa ulkomailla ja päätyi viettämään ikimuistoiset viisi kuukautta Indonesiassa.

25.1.2020 | Teksti: Essi Karvonen, SAMKin opiskelija | Kuva: Sanna Alakulju, SAMKin opiskelija

Sanna Alakulju kävelee riippusiltaa pitkin valkoisessa mekossa kassi kädessään.

Aiemmin vain lomakohteena kiinnostanut Bali osoittautuikin Sanna Alakuljulle tilaisuudeksi yhdistää harjoittelu ja haave asua ulkomailla.

Sanna oli aina ajatellut lähtevänsä opiskeluvaihtoon ja tekevänsä harjoittelun Suomessa. Lukuisat vaihtoehdot stressasivat. Selkeää ideaa siitä, minkälaista työtä hän ulkomailla haluaisi tehdä, ei tuntunut löytyvän.

Opiskelukavereiden lähtö harjoitteluun ulkomaille sai lopulta Sannankin hakemaan. Hän lähetti hakemukset vain kolmeen yritykseen, ja palaset loksahtivat nopeasti paikoilleen, kun hänelle tarjottiin harjoittelupaikkaa sähköpostitse suomalaiseen Asenne Surfiin (Fin Trading Oy) markkinointitehtäviin. Asenne Surf on vuonna 2005 perustettu yritys, joka toimii Suomen lisäksi myös Balilla keskittyen surffilautojen ja vaatteiden valmistamiseen sekä surffileirien järjestämiseen.

Balilla työskennellessä tutuksi tulivat niin takkuilevat internetyhteydet kuin ruuhkainen liikenne. Suomeen verrattuna työkulttuuri Balilla oli rennompaa, ja toisinaan liiallinen hitaus ja toimimattomuus aiheuttivat päänvaivaa. Oikealla asenteella uusien asioiden oppiminen lopulta kuitenkin vain rikastutti kokemusta.

– Balilla opin sietämään monia asioita menettämättä hermojani heti. Lisäksi koen olevani nyt entistä itsenäisempi sekä avoimempi ja rohkeampi kohtaamaan uusia ihmisiä ja tilanteita, Sanna kertoo.

Nähtävää ja tekemistä riitti

Kun Sanna sai päivän työt tehtyä, vapaa-aika kului saarta tutkiessa sekä suosittuja aktiviteetteja kokeillessa, joita olivat muun muassa surffaus, snorklaus ja jooga. Liikkumista paikasta toiseen helpotti Sannan käytössä ollut skootteri.

– Autoilla liikkuminen oli pahimpaan ruuhka-aikaan lähes mahdotonta. Myös teiden kunto oli hyvin vaihteleva. Minulla oli viiden kuukauden ajan käytössä skootteri, jonka kanssa liikkuminen kävi huomattavasti kätevämmin.

Sanna kertoo myös, että paikallisessa arjessa näkyi hyvin vahvasti hindulaisuus erilaisine rituaaleineen. Saaren ihmisille perhe ja yhteisö ovat tärkeä osa elämää, ja heistä välittyikin lämminhenkisyys ja vieraanvaraisuus ulkomaalaisia kohtaan. Lisäksi Sanna nosti esiin, kuinka halvalla Balilla selvisi, lounas saattoi kustantaa jopa alle euron. Harjoittelun päätyttyä Sanna käytti hyödyksi lyhyen välimatkan Australiaan, ja vietti siellä viimeisen viikkonsa ennen Suomeen palaamista. Lopulta Sanna päätyi hakemaan myös vaihtoon ja onkin tällä hetkellä Irlannissa opiskelijavaihdossa.

Tavoitteena itsensä kehittäminen

Jokaisella on varmasti tavoitteena vaihtoon tai harjoitteluun lähtiessä kielitaidon paraneminen ja kansainvälistyminen. Ulkomailla asuessa kielitaito paranee huomaamatta, mutta se on myös hyvä tilaisuus astua pois omalta mukavuusalueeltaan, mikä taas mahdollistaa oppimaan uusia asioita itsestään.

– Opin myös tietyllä tavalla olemaan ottamatta asioita aina niin vakavasti sekä nauramaan itselleni.

Jutun kirjoittajakin on taas askeleen lähempänä hakemassa ulkomaille vaihtoon tai harjoitteluun, kiitos Sannan inspiroivien kertomusten.

Sanna Alakulju istuu keskellä vesiputousta.

Sanna Alakulju

  • Matkailun koulutusohjelma
  • Harjoittelu Indonesiassa Balin saarella, huhtikuusta elokuuhun 2019
  • Vietti harjoittelun jälkeen vain viikon Suomessa, ja on tällä hetkellä vaihdossa Irlannissa

25.1.2020 | Teksti: Essi Karvonen, SAMKin opiskelija | Kuva: Sanna Alakulju, SAMKin opiskelija

Lisää aiheesta

Kristen Liivrand meksikolaisessa maisemassa iso hattu päässä, taustalla kaupunki
| Opiskelijatarina

Lämpö ja uudet kokemukset houkuttelivat opiskelijavaihtoon Meksikoon

Kansainvälisen kaupan tradenomiksi opiskeleva Kristen Liivrand on ottanut koulutuksen ulkomaan mahdollisuuksista kaiken hyödyn irti. Hän suoritti harjoittelun kahtena kesänä Dubaissa. Kolmantena opintovuonna hän lähti Meksikon San Pedroon vaihtoon.
Kuva espanjalaisesta isosta rakennuksesta.
| Liiketoiminta

Vaihto-opiskelijana saa uusia kokemuksia

Kolmatta vuotta International Business -koulutusohjelmassa opiskeleva Sanni Jaakkola oli syksyn 2019 Espanjan pääkaupungissa Madridissa, Universidad Rey Juan Carlosissa. Sannin aika ulkomailla ei ole pelkästään mennyt opiskelun parissa, vaan hän on ehtinyt myös matkustella.

Uusimmat uutiset

Kädet ovenkahvallam molemmin puolin ovea
| SAMK

SAMKille lähes miljoonan euron rahoitus sisäympäristöjen hygieniatutkimukseen

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt ammattikorkeakouluille viisi miljoonaa euroa rahoitusta seitsemään tutkimushankkeeseen arviointipaneelin tekemän arvioinnin perusteella. SAMKin tutkimushankkeelle "Healthier life with comprehensive indoor hygiene concept" myönnettiin rahoitusta noin 628 000 euroa.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

SAMK on monialainen ja kansainvälisesti suuntautunut korkeakoulu, jonka parhaina puolina työntekijät pitävät vakautta, hyvää ilmapiiriä ja työyhteisöä.Etsimme osaajia vahvistamaan joukkoamme:• ammattillinen erityisopettaja, Pori, haku päättyy 10.12.2021• opinto-ohjaaja (lehtori), Pori, haku päättyy 20.12.2021• opiskelijapalvelusihteeri, Pori, haku päättyy 8.12.2021• digi-pedatukihenkilö, Pori, haku päättyy 8.12.2021 • tuntiopettaja (logistiikka), Rauma, haku päättyy 3.12.2021Lisätietoja ja haku: bit.ly/3cQaJZW ... See MoreSee Less
View on Facebook

Tekniikan tohtori, erikoistutkija Kari Lilja SAMKista pohtii Samkarit-blogitekstissään sitä, miten digitalisoituva yhteiskunta haastaa perinteisen etiikan ja filosofian. #katsetulevaisuuteen #samkarit
https://samkarit.samk.fi/2021/11/25/digitalisoituva-yhteiskunta-haastaa-perinteisen-etiikan-ja-filosofian/

On 14–16 December 2021 Education Finland cluster, including SAMK, is happy to share the story of Finnish education in Finland’s spectacular Snow Cape Pavilion at @expo2020dubai
#expo2020 #StudyinFinland #EducationFinland @FinlandExpo2020

https://www.samk.fi/en/uutiset/samk-will-showcase-its-education-and-services-at-dubai-expo/

SAMK tänään ja huomenna Studia-messuilla. Tänään osastolla kävi kuhina, SAMKin opintotarjonta kiinnosti ja messuvieraat yrittivät saada nimensä parhaiden mölkyn heittäjien listalle.

Tänään messut auki klo 17 asti. Huomenna klo 9–16.

#katsetulevaisuuteen #studia2021

RoboAI-viikko käynnissä @SatakunnanAMK. Tänään kysytään mm. voisiko tekoälystä ja data-analytiikasta olla hyötyä kuntoutuksessa. https://www.roboai.fi/roboai-viikko/

SAMKissa lehtorina toimiva kuvanveistäjä Heli Ryhänen on saanut Pirkanmaan taidepalkinnon. Taidetoimikunnan mielestä hänen teoksensa ovat ajattomia, kuin reliikkejä menneestä maailmasta. @aamulehti #kuvataide #katsetulevaisuuteen
https://www.aamulehti.fi/kuvataide/art-2000008415265.html