Reaaliaikaisesti tietoa tuottava sensori turvaa veden laadun aiempaa tehokkaammin – sitä kehitetään nyt alkaneessa hankkeessa

Viime vuosina Suomessa ovat puhuttaneet muutaman kunnan vesikriisit. Miten talousvedessä tapahtuviin muutoksiin havahduttaisiin aiempaa nopeammin? Mitä jos ”nesteen sormenjäljen” pystyisikin tunnistamaan sensorilla?

Kuvassa rakenteilla oleva vesilinja. Veden laadun anturointia kehitetään tässä projektissa juuri tällaisiin kohteisiin. SAMK WANDER
Kuvassa rakenteilla oleva vesilinja. Veden laadun anturointia kehitetään tässä projektissa juuri tällaisiin kohteisiin.

Kuvassa rakenteilla oleva vesilinja. Veden laadun anturointia kehitetään tässä projektissa juuri tällaisiin kohteisiin.

Hankkeessa tutkitaan ja kehitetään kustannustehokasta ratkaisua veden laadun hallintaan ja siihen liittyvien riskien vähentämiseen suoraan vesiverkostoon kytkettävillä moderneilla anturiteknologioilla.

Uusia työkaluja vesiturvallisuuteen

Tavoite on, että sensori mahdollisimman nopeasti havaitsee ongelmat ja haitalliset muutokset veden laadussa esimerkiksi veden likaannuttua. Sensoritieto nopeuttaa vedenjakelusta vastuussa olevien tiedonsaantia, ja he voivat alkaa toimia ongelman poistamiseksi ja vahinkojen minimoimiseksi.

Hankkeella lisätään digitalisaation hyödyntämistä vesiprosesseissa. Online-mittaus lisää vesiturvallisuutta eli helpottaa veden laatuun liittyvien riskitekijöiden hallintaa ja kasvattaa ymmärrystä vedenkäsittelyprosessien toiminnasta.

Puhtaan veden tarve ja merkitys kasvavat koko ajan. Globaali tarve tehokkaammalle vesienkäsittelylle on suuri. Kehitystoimien keskiössä ovat uudet älykkäät mittaus- ja anturiteknologiat.

Toteuttajat

Hallituksen kärkihankkeisiin kuuluvaa hanketta toteuttavat yhteistyössä Satakunnan ammattikorkeakoulun Vesi-Instituutti WANDER, Tampereen yliopiston Materiaalitieteen ja ympäristötekniikan yksikkö sekä sensoriyritys ColloidTek Oy.

WANDER on tutkimuksissaan keskittynyt juomaveteen, veden ja materiaalien välisen vuorovaikutukseen sekä sisäympäristön hygieniaan. Materiaalitieteen ja ympäristötekniikan yksiköllä on pitkät perinteet vesihuoltoon liittyvässä tutkimuksessa.

ColloidTek Oy:n erikoisalaa on nesteiden ominaisuuksien digitaalinen mittaus. Se kehittää ja myy anturi- ja mittausteknologiaa, jolla voidaan seurata nesteiden laatua ajantasaisesti ja jatkuvatoimisesti, tarvittaessa nesteeseen koskematta. Sen anturiteknologia tarjoaa täysin uuden tavan hankalasti mitattavien nesteiden ajantasaiseen seurantaan ja näin eri tuotantoprosessien tehokkuuden parantamiseen. Markkinoilla ei ole vastaavaa anturi- ja mittausmenetelmää.

Hankkeen toteutusaika on 1.11.2018 – 31.3.2020.

Lisätietoa

Johtava hankepäällikkö Martti Latva, Satakunnan amk/Vesi-Instituutti WANDER, p. 044 710 3060, martti.latva@samk.fi

Toimitusjohtaja Matti Järveläinen, ColloidTek Oy, p. 040 574 2980, matti.jarvelainen@collo.fi

WANDER SAMK hallituksen karkihake logot

Jaa tämä sivu

SAMKissa on tällä hetkellä kymmenen laillistujaa, joille on tehty henkilökohtaiset opetussuunnitelmat. Artikkelissa haastateltu Getrude Kamamba on kuvassa "tutkittavana".

Kansainvälisille sairaanhoitajille sujuvampi tie suomalaiseen työelämään

Suomalaisen terveydenhuollon osaamista vahvistetaan uudenlaisella yhteistyöllä. SAMK on mukana hankkeissa, joissa kehitetään toimintamalleja EU/ETA-maiden ulkopuolella sairaanhoitajan tutkinnon suorittaneille henkilöille.

Susanna Kunvik (oikealla) toimii SAMKissa erikoistutkijana sekä projektipäällikkönä RAVI- ja Mind Nutrition tutkimushankkeissa. Kuvassa myös Mind Nutrition -tutkimushankkeen tutkija ja ravitsemusasiantuntija Elina Nevala.

SAMKin erikoistutkija Susanna Kunvik mukana luomassa Suomeen ensimmäistä työikäisten ruokasuositusta

Suomeen laaditaan ensimmäistä kertaa työikäisten ruokasuositus, jonka tavoitteena on parantaa suomalaisten työikäisten terveyttä ja työkykyä. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan nimeämä työryhmä on aloittanut suositusten valmistelun, ja mukana on myös SAMKin erikoistutkija Susanna Kunvik.

CERNin edustajat Jan Janke (vasemmalla) ja Matthias Braeger saapuivat Poriin viime vuoden lopulla tutustumaan tiloihin ja keskustelemaan tapahtuman järjestelyistä. Kuvassa myös tapahtumaa koordinoiva opettaja Sara Kfouri Koskinen SAMKIsta.

CERN Spring Campus ensi kertaa Suomeen – SAMK isännöi tapahtumaa toukokuussa

Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERN järjestää vuotuisen CERN Spring Campus -tapahtuman ensi kertaa Suomessa. Toukokuussa 2025 SAMK isännöi tätä merkittävää kansainvälistä tapahtumaa, joka keskittyy tietojenkäsittelytieteisiin ja moderniin teknologiaan.