Nuoret ovat tulevaisuuden kiertotalousyrittäjiä

Ympäristön kantokyky on globaali haaste, joka vaatii eri toimijoilta tiivistä yhteistyötä. Nuorilla on tuoreita ajatusmalleja ja osaamista käytännön ratkaisujen löytämiseen.

Ihminen tietokoneen ääressä, lähikuvassa kynää pitelevä käsi, vihko ja kannettava tietokone.

Yrittäjämaista ajattelutapaa ympäristöhaasteisiin

Keskisen Itämeren alueen ChangeMakers-projekti kehittää yrittäjähenkistä ajattelutapaa 15-17-vuotiaiden nuorten keskuudessa. Nuoret saavat innovatiivista osaamista ympäristöalalla ja yrittäjyydestä osana koulujensa opinto-ohjelmaa. Opetuksen avulla erityistä huomiota kiinnitetään kestävään kestävyyteen, yrittäjäkasvatukseen ja sosiaalisen median viestintään. Projekti toteutetaan projektipartnerien, koulujen ja yritysten yhteistyönä.

Projektia vetää Turun yliopiston Opettajankoulutuslaitos, Rauman yksikkö ja Satakunnan ammattikorkeakoulu vastaa viestinnästä. Suomalaisista kouluista mukana ovat Merikarvian ja Eurajoen lukiot. Suomalaiset yritysesimerkit ovat laivanrakennus- ja tekstiiliteollisuudesta. Paikallisia yrityksiä kutsutaan esittelemään toimintaansa ja kannustamaan oppilaita yritystoimintaan.

Oppilaat harjoittelevat yrittäjyyden ajattelutapaa ympäristöhaasteiden avulla. Haasteet perustuvat tosielämän yritysten esimerkkeihin. Oppilaat oppivat ratkaisemaan ongelmia luovasti ja harjoittelevat ideoitaan käytännössä. Oppilaat luovat yritysten haasteiden pohjalta yhteensä 50 kansainvälistä harjoitusyritystä, joiden liiketoimintaideat liittyvät kestäviin ratkaisuihin. Harjoitusyrityksen teemana voivat olla tuote, palvelu, nettisovellus tai konsepti kertoo projektin vetäjä Marja-Leena Rönkkö Turun yliopiston Opettajan koulutuslaitoksen Rauman yksiköstä.

Projektin tulokset ja oppimateriaali tulee vapaasti saataville nettiin. Projektikumppanit luovat kaikille avoimen verkkoalustan. Verkkoalusta sisältöineen tehdään projektin aikana ja siihen pääsevät vaikuttamaan niin koulut, yritykset kuin muut asiasta kiinnostuneet. Verkkoalustassa esitellään nuorten harjoitusyrityksiä ja toisaalta jo olemassa olevien yritysten menestystarinoita. Verkkoalustalla on myös materiaalipankki opettajien käyttöön.

Intensiivikurssien aloitus etänä

ChangeMakersissa luodaan kiertotalousyrittäjyyden opinto-ohjelma kouluille. Opettajille pidetään koulutuksia tukeman heidän opetustaan luokissaan. Projektissa tehdään opettajien ja oppilaiden käyttöön oppimateriaalia, kuten videoita eri ympäristöhaasteiden ja yrittäjyyden teemoissa.

Oppilaat muodostavat kansainvälisiä pienryhmiä, jotka ottavat määritellyt ympäristöhaasteen harjoitusyrityksensä teemaksi. Pienryhmät tapaavat kasvotusten muutaman päivän intensiivikursseilla eri kohdemaissa. Pienryhmissä oppilaat oppivat kansainvälistä yhteistyötä, eri maiden ympäristöosaamisesta ja yhteisyrityksen perustamisesta. Projektin viestintäpäällikkö Nina Savela Satakunnan ammattikorkeakoulusta kertoo, että projektin sosiaalista mediaa hyödynnetään osana intensiivikurssien ohjelmaa.

Koronavirus muutti ChangeMakersin syksyn 2020 suunnitelmia. Ensimmäinen intensiivikurssi piti järjestää lokakuussa Riikassa, mutta se toteutetaan etänä. Matkustusrajoitukset haastavat projektitoimijat uusiin toimintatapoihin. Latvian teknillisen yliopiston tiimi järjesti kesällä 2020 kaksiviikkoisen kesäkoulun etänä. Latvialaisten hyviä käytäntöjä kesäkoulusta hyödynnetään ChangeMakersin intensiivikurssin toteutuksessa. Kaikkiaan projektissa tulee olemaan mukana 250 oppilasta eri maiden lukioista ja ammattiopistosta.

 

Lisätiedot:

tutkimuspäällikkö Minna Keinänen-Toivola
Satakunnan ammattikorkeakoulu
Sähköposti: minna.keinanen-toivola@samk.fi
Puhelin: +358 44 710 3063 ChangeMakers projektin viestintäpäällikkö Nina Savela
Satakunnan ammattikorkeakoulu
Sähköposti: nina.savela@samk.fi
Puhelin: +358 710 3630 ChangeMakers projektin vetäjä Marja-Leena Rönkkö
Turun yliopisto
Sähköposti: malepe@utu.fi
Puhelin: +358 50 5721490 CM FinalLogo

Projektin perustietoja

ChangeMakers-projektia rahoittaa Euroopan Unionin Interreg Central Baltic -ohjelma. Projektin kesto on 1.3.2020–30.11.2022 ja kokonaisbudjetti 1,4 miljoonaa euroa. Projektin kumppaneita ovat Turun yliopisto, Satakunnan ammattikorkeakoulu, Ahvenanmaan ammattiopisto, Tukholman yliopisto, Tallinnan tekninen yliopisto ja Riikan tekninen yliopisto. Tutustu projektin englanninkielisiin nettisivuihin.

[fts_facebook type=page id=109460739074035 access_token=EAAP9hArvboQBAHuZCilXkHK0ZAvIIgxDxHyRNG8kAYXgpYqQS5WnXHclzsey8DCASQN9liVavKPbuGkRhgQ5W3AAu733GtZBFMZCVrqp6jyDTwLbsIGNnvxmrWZCgmEiZARi00Y5vZCTDbmHke3zNWLWeR32v6JRx8NgXTk5VmVQwZDZD posts=3 height=500px description=no posts_displayed=page_only]

[fts_twitter twitter_name=satakunnanamk tweets_count=4 twitter_height=500px cover_photo=no stats_bar=no show_retweets=no show_replies=no]

[fts_youtube vid_count=4 large_vid=yes large_vid_title=no large_vid_description=no thumbs_play_in_iframe=no vids_in_row=1 omit_first_thumbnail=no space_between_videos=5px force_columns=no maxres_thumbnail_images=yes thumbs_wrap_color=#000 username=samkcommunications]

Jaa tämä sivu

Pohjoisväylän alakoulun piha-alue

Opinnäytetyö: Porin kaupungin peruskoulujen välituntipihat hyvässä kunnossa

Anni Mannila kartoitti Porin kaupungin peruskoulujen välituntipihat marraskuussa 2023 SAMKissa valmistuneessa rakennus- ja yhdyskuntatekniikan opinnäytetyössään.

Lasten päivä alkoi rehtori, toimitusjohtaja Jari Multisillan pitämällä aamupalaverilla kampuksen taukotilassa.

Työntekijöiden lapset valtasivat SAMKin Porin kampuksen

Valtakunnallisena Lapsi mukaan töihin -päivänä SAMKin Porin kampuksella pyöri kolmisenkymmentä työntekijöiden lasta. Iältään lapset olivat 3–13-vuotiaita. 

SAMK oli mukana Taisto-harjoituksessa – Suomen suurin digiturvaharjoitus auttoi ajankohtaisiin uhkiin varautumisessa

SAMK osallistui tänään Suomen suurimpaan digitaalisen turvallisuuden harjoitukseen Taistoon. Taisto on valtakunnallinen harjoitus, joka tarjoaa turvallisen tilaisuuden harjoitella, testata ja kehittää digitaalista turvallisuutta sekä kerryttää osaamista ja varmuutta, joihin tukeutua mahdollisen tosipaikan tullen.