Kuvataiteen opiskelijat tekivät nuorisotaloon julkisia seinätaideteoksia

Kuvataiteen opiskelijoilla oli keväällä seinämaalauksen opintojakso, jonka päätteeksi Kankaanpään Keltainen talo sai kaksi uutta seinämaalausta. Niin nuorisotilana toimivan Keltaisen talon väki kuin taiteilijatkin ovat tyytyväisiä yhteistyöhön.

Kaksi kuvataiteen opiskelijaa seisoo sinisävyisen muraalin edessä.

Jenni Alkio halusi lisätä teoksellaan tilaan rauhallista tunnelmaa. Kuvassa kuvataiteen opiskelijat Jenni Alkio ja Leo Pulkkinen.

Ajatus yhteistyöstä syntyi, kun Kankaanpäässä suunniteltiin nuorisotilan muuttoa Kankaanpään keskustaan, Keltaiseen taloon. Kulttuuri- ja nuorisokoordinaattorina toimiva Ullamaija Kontiainen pohti, että tilaan sopisivat seinämaalaukset. Sattumalta Taidekoulun kampuksella oli juuri alkamassa seinämaalauksen opintojakso.

Opiskelijat tekivät opintojaksolla luonnoksia, joista tilaaja valitsi kaksi. Luonnoksista valituiksi tulivat Leo Pulkkisen ja Jenni Alkion teokset. Itse prosessi toteutettiin niin, että luonnoksen tehnyt taiteilija toimi ryhmänjohtajana ja ohjasi seinämaalauksen tekemistä.

Idea pian kuvataiteilijaksi valmistumassa olevan Pulkkisen työhön syntyi sarjakuvien maailmasta. Hän tekee lapsille sarjakuvia ja toteutti työn samaan teemaan. Teos on osa suurempaa projektia.

– Teen nettisarjakuvaa ja levittelen muraaleja ympäri Suomen, hän kertoo. Pulkkinen on tehnyt ison muraalin muun muassa Wasa Graffitilandiaan ja Seinäjoen keskustaan.

– Muraaleissa esiintyvät hahmot tulevat ikään kuin ulos sieltä sarjakuvien maailmasta, Pulkkinen kuvailee.

Muraaleissa esiintyvät hahmot tulevat ikään kuin ulos sieltä sarjakuvien maailmasta.

Alkiolle seinämaalauskokemus oli uusi. Hän on aiemmin keskittynyt akryylimaaleilla canvasille maalaamiseen. Hän sanoo, että kokemus oli kiinnostava.

– Ajatukseni lähti siitä, että kun kyseessä on nuorisotila, tänne sopisi rauhallinen ja hempeä teema. Se voisi rauhoittaa nuoria, hän pohtii. Alkio on kolmannen vuoden opiskelija.

Taiteilijat yllättyivät, kuinka hyvin heidän työnsä teemat ja sävyt sopivat yhteen, vaikka he eivät olleet sopineet asiasta etukäteen. Teokset valmistuivat kesällä ja olivat valmiita, kun nuorisotila avattiin uudessa paikassa.

Kuvataiteen lehtori Petri Rummukainen on tyytyväinen yhteistyöhön. Hän kertoo, että myös muista julkisista seinämaalauksista on käyty jo keskustelua Kankaanpään kaupungin edustajien kanssa. Lehtori Tomi Kuusimäki toimi yhteistyön yhdyshenkilönä Kankaanpään kaupungin kanssa.

Lue lisää kuvataiteen opinnoista Kaksi kuvataiteen opiskelijaa seisoo huoneen oviaukossa, vieressä sarjakuvamuraali.

Seinämaalauksen opintojakso

Seinämaalauksen opintojakso järjestettiin viime keväänä. Harjoituskohteena oli Keltainen talo. Opiskelijat saivat vapaat kädet toteuttaa luonnoksia, joista työn tilaajat valitsivat toteutettaviksi kaksi. Työt toteutettiin ryhmätöinä. Kankaanpään kaupunki toimi työn tilaajana ja kustansi tarvittavat materiaalit.

Kuvassa taiteilijat ja osa Leo Pulkkisen seinämaalausta.

Jaa tämä sivu

Sopimuksen allekirjoitustilaisuudessa olivat osaamisaluejohtaja Heikki Haaparanta (vas.), kumppanuuspäällikkö Tanja Vaitiniemi sekä Vatajankosken toimitusjohtaja Pekka Passi.

Vatajankoski rakentaa SAMKin kanssa kestävää energia-alan osaamista

SAMK ja Vatajankoski ovat solmineet yhteistyösopimuksen, joka tähtää osaamisen vahvistamiseen ja yhteisten kehityshankkeiden toteuttamiseen.

CERNin edustajat Jan Janke (vasemmalla) ja Matthias Braeger saapuivat Poriin viime vuoden lopulla tutustumaan tiloihin ja keskustelemaan tapahtuman järjestelyistä. Kuvassa myös tapahtumaa koordinoiva opettaja Sara Kfouri Koskinen SAMKIsta.

CERN Spring Campus ensi kertaa Suomeen – SAMK isännöi tapahtumaa toukokuussa

Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERN järjestää vuotuisen CERN Spring Campus -tapahtuman ensi kertaa Suomessa. Toukokuussa 2025 SAMK isännöi tätä merkittävää kansainvälistä tapahtumaa, joka keskittyy tietojenkäsittelytieteisiin ja moderniin teknologiaan.

Matias Maja istuu pöydän ääressä ja tekee muistiinpanoja paperille.

Insinööriopiskelija Matias Majan opinnäytetyöaihe syntyi yrityksen tarpeista

Matias Maja on neljännen vuoden energiatekniikan insinööriopiskelija SAMKissa. Kotikaupunki tuntui Porista kotoisin olevalle Matiakselle hyvältä vaihtoehdolta opiskelujen suhteen, eikä se ole odotuksia pettänyt. Pian valmistuva insinööriopiskelija on ollut tyytyväinen SAMKin tarjoamiin puitteisiin sekä opetukseen.