Nadja päätyi vaihtamaan koulutusohjelmaa

Nadja Grönfors vaihtoi luovan markkinoinnin tradenomiopinnoista tietojenkäsittelyn koulutusohjelmaan.

Nadja Grönfors istuu läppärin ääressää SAMK kampus Porin kirjastossa.
Nadja Grönforsille ohjelmoinnin opinnot ovat yhtä aikaa haastavia ja palkitsevia.

Nadja Grönforsille ohjelmoinnin opinnot ovat yhtä aikaa haastavia ja palkitsevia.

Kun Nadja Grönfors sai syksyllä 2018 puhelun, että varasijalle jääneillä hakijoilla olisi vielä mahdollisuus aloittaa opinnot Satakunnan ammattikorkeakoulussa polkuopiskelijana, tarttui hän tarjoukseen heti.

– Opintoihin tuli lentävä lähtö, olin häkeltynyt ylipäätään siitä, että opiskelin nyt ammattikorkeakoulussa.

Joulukuussa 2017 ammattikoulusta matkailuvirkailijaksi valmistuneella Nadjalla oli halu opiskella lisää, mutta ei vielä varmaa kuvaa siitä, mitä haluaisi isona tehdä. Poriin hän oli päätynyt pääkaupunkiseudulta poikaystävän perässä. SAMKin koulutusvalikoimaan tutustuttuaan liiketalous vaikutti hyvältä kivijalalta monenlaiselle osaamiselle, ja valinta taloushallinnon ja luovan markkinoinnin välillä oli sosiaaliselle Nadjalle helppo – ehdottomasti markkinointi.

Ei sittenkään oma ala

– Alkuun opiskelua suoritti, meni ja teki ryhmän mukana ja erilaiset tapahtumat ja ryhmäytyminen vei huomiota omilta ajatuksilta. Tehtävät tein kyllä, mutta vähän siinä kaiken muun sivussa.

Jo toisen vuoden syksyllä Nadjasta alkoi tuntua, ettei mielenkiinto markkinoinnin opintoihin tahdo riittää. Silloin tehtiin paljon ryhmätöitä ja niissä Nadja teki osuutensa, mutta enemmänkin ryhmän vuoksi, ei enää omien opintojensa edistämiseksi.

– Syksyn edetessä oli selvää, että tahdon keskeyttää luovan markkinoinnin opinnot.

Suunnanvaihdos oli iso juttu, jota oli pohdittava. Kevätlukukausi meni SAMKin kirjoilla vielä luovan markkinoinnin opiskelijana, vaikka opintopisteet jäivät kokonaan kertymättä. Nadja kartoitti tilannetta puhumalla paljon eri alojen opiskelijoiden kanssa. Lopulta IT-insinööriksi opiskeleva entinen poikaystävä ­- se, jonka takia Nadja oli Poriin ja SAMKiin alun perin päätynytkin, kehotti ihan huvin vuoksi kokeilemaan ohjelmointia.

– En ollut koskaan enenen koodannut, mutta se tuntui omalta, uudelta ja riittävän haastavalta!

Nadja koki, että uusi suunta on löytynyt ja punnitsi hetken sähkö- ja automaatiotekniikan insinöörikoulutuksen ja tietojenkäsittelyn tradenomikoulutuksen välillä, mutta päätyi jälkimmäiseen, sillä tradenomiopinnoista oli jo pohjaa liiketalouden puolelta.

Prosessi käyntiin

Koulutusohjelman vaihtoprosessi jännitti. Alkuun Nadja ei tiennyt, miten tulisi toimia, pitäisikö olemassa olevasta opiskelupaikasta luopua ja hakea seuraavassa haussa uudestaan eri tradenomilinjalle. Käytännön asiat selvisivät kuitenkin pian, kun Nadja sopi tapaamisen luovan markkinoinnin tutoropettajansa kanssa.

– Tapaamisessa kerroin, ettei markkinointi tunnu omalta jutulta ja tahtoisin vaihtaa tietojenkäsittelyn koulutusohjelmaan. Tutoropettaja kuunteli ja otti puolestani yhteyttä tietojenkäsittelyn vastaavaan opettajaan. Seuraavaksi sovittiin palaveri hänen kanssaan.

Tietojenkäsittelyn vastaavan opettajan kanssa käytiin läpi opintohistoriaa ja millaisia arvosanoja ammattikorkeakoulussa oli tähän mennessä saavutettu. Varmistettiin, että tietojenkäsittely oli todella sitä, mitä Nadja tahtoisi jatkossa opiskella. Lopuksi opettaja ohjasi Nadjan tekemään siirtohakemuksen sähköisen asioinnin kautta. Hakemukseen piti lyhyesti perustella, miksi vaihto on tarpeellinen. Sen lähettämisestä meni noin kolme viikkoa ja hakemus oli hyväksytty.

Vaihto sujui hyvin, vaikka oman mausteensa tapahtumien kulkuun toi myös kansainvälinen pandemia, joka sulki koulut keväällä 2020. Tarkoituksena oli tavata vielä opettajan kanssa ja keskustella syksyllä alkavien opintojen kulusta, mutta tapaamista jouduttiin siirtämään keväästä elokuulle.

– Korona aiheutti hetkellisen epätietoisuuden, en tiennyt lukujärjestystäni, tai mitä opintojaksoja saisin hyväksiluettua liiketalouden opinnoista. Muuten koen saaneeni SAMKista riittävästi tukea ja apua prosessin läpikäymiseen.

Kivi vierähti sydämeltä

Nyt opintosuoritusotteessa on melkein kaikki liiketalouden opinnot merkitty valinnaisiin opintoihin, kahden vuoden opinnoista vain kaksikymmentäyhdeksän opintopistettä siirtyi suoraan toiseen tutkintoon.

– Vaikka tietojenkäsittely onkin tradenomilinja, niin tosi vähän on samoja opintoja kuin liiketaloudessa. Hyväksiluettua sain ammattikorkeakouluopinnot käyntiin -opintojakson, Office-jaksot, kielet sekä yrittäjyyden perusteet. Yritän vielä selvittää, vastaavatko koulutusohjelmissa olevat projektinhallinnan opintojaksot toisiaan. Mieli on kuitenkin levollisempi nyt, kun alavalintaa ei tarvitse enää murehtia ja opinnot etenevät omalla painollaan.

Vaikka opiskelua on takana jo kaksi vuotta ja edessä arviolta kolme, Nadja ei koe hukanneensa aikaa liiketalouden opintoihin. Hän ei usko, että mikään oppi voisi olla tuhlausta. Markkinoinnin perusteiden ymmärtämisestä on varmasti hyötyä alalla kuin alalla. Lisäksi ammattikorkeakoulussa on luotu suhteita.

– On mieletön rikkaus, että olen saanut tutustua niin moneen uuteen ihmiseen, ystävystynyt ja verkostoitunut tosi hyvin, kun on opiskellut kahta alaa, on myös kaksi omaa ryhmää.

Suuntana työelämä

Käynnistyneiden tietojenkäsittelyn opintojen myötä Nadja on päässyt ohjelmoimaan ja opiskeluun on uusi into.

– Olen tyytyväinen päätökseeni, tuntuu hyvältä ja siltä, että pääsen elämässä eteenpäin. On löytynyt oma ala ja seuraavana suuntaan työelämään.

Ahkeralla opiskelijalla riittää intoa ja motivaatiota nyt kun aihe on kiinnostava. Toiveena olisi suorittaa opinnot hieman normaalia tahtia ripeämmin ja valmistua etuajassa, mutta Nadja sanoo myös, ettei tahdo liikaa kiirehtiä.

– Tärkeintä ei ole nopeasti valmistuminen, vaan riittävän osaamisen kerryttäminen. Myös omasta jaksamisesta on pidettävä huolta.

”Kuuntele itseäsi ja tartu toimeen heti” ovat Nadjan kaksi ohjetta muille koulutusohjelmaansa tyytymättömille opiskelijoille.

Koska esimerkiksi tietojenkäsittelyssä aloittavia ryhmiä on vain yksi, niinpä opintojaksot pyörivät vain kerran vuodessa. Nopeammalla toiminnalla Nadja olisi voinut päästä mielekkäämpien opintojen pariin jo vuotta aiemmin. Toki vaihtopäätöksestä pitää olla täysin varma. Koulutusohjelmavaihtoehdot eivät ole mikään buffetpöytä, josta voisi käydä maistelemassa vähän kaikkea silloin kun huvittaa.

Lue lisää polkuopinnoista Tutustu luovan markkinoinnin koulutukseen Tutustu tietojenkäsittelyn koulutusohjelmaan Nadja Gronforskuva 2

Nadja Grönfors

  • 29 vuotta
  • Valmis tietojenkäsittelyn tradenomi viimeistään joulukuussa 2023
  • Unelmien työpaikka: trendikäs, nuori ja kupliva ohjelmointitoimisto, jossa olisi kivat työkaverit ja inspiroiva ympäristö!

Jaa tämä sivu

Elina Jalonen seisoo tiiliseinän vieressä

SAMKista sairaanhoitajaksi Sydänsairaalaan

Elina Jalonen valmistui viime vuonna sairaanhoitajaksi SAMKista. Valmistuttuaan ylioppilaaksi Rauman Lyseon lukiosta oli sairaanhoitajaksi opiskelu varma valinta, mutta paikkakunta opiskeluille oli vielä epäselvä.

Tiia Kenola seisoo SAMKin Porin kampuksen yhdyskäytävällä.

Yhdes-malli ja monimuotoiset harjoittelut: Tiia Kenolan matka sosionomiksi

Tiia Kenola on kokenut SAMKin sosionomiopinnot monipuolisina ja hyvät eväät tulevaisuuden työelämään antavina.

Ville-Pekka Vihma näyttelyssä Oulussa, Real Deal Yläkerta -galleriassa.

Ville-Pekka Vihma valmistuu kuvataiteilijaksi

Oulusta kotoisin oleva Ville-Pekka Vihma kirjoittaa parhaillaan opinnäytetyötään Kangasniemellä töidensä ohella. Hän opiskelee viimeistä vuottaan kuvataitelijaksi SAMKin Taidekoulun kampuksella Kankaanpäässä.