Skip to content

Korona iski rajusti matkailualalle, mutta Jämillä uskotaan lähimatkailun kasvuun

Paikalliset ja lähialueen palvelut nousevat koronakriisin myötä aivan uuteen valoon, uskovat Jämin alueen matkailuyrittäjät. Virus sekoitti alkukeväästä yrittäjien suunnitelmat täysin ja tästä vuodesta tulee tiukka, mutta uskoa tulevaisuuteen löytyy. JämiMaat-seikkailupuiston ja Skönön Safareiden ohjelmapalvelutarjontaa sekä Villa Jämin ja Jämin lomatalojen palveluja ja markkinointia kehitetään aktiivisesti.

2.7.2020 | Teksti: Minna Uusiniitty-Kivimäki | Kuva: Minna Uusiniitty-Kivimäki

Jämin matkailun luontokohteiden tienviitta
Jämin majoituskohteista tavoittaa hyvin alueen luontokohteet ja -nähtävyydet sekä Hämeenkankaan laajat retkeilyreitistöt, jotka palvelevat niin patikoijia, pyöräilijöitä kuin hiihtäjiäkin.

Kun koronavirus maaliskuun puolessa välissä sulki Suomen, se oli matkailuyrittäjille valtava isku. Suuri osa matkailuyrityksistä on pieniä yrityksiä ja niiden tulos tehdään kesän aikana – tarkemmin sanoen juhannuksen ja koulujen alkamisen välillä. Maaliskuussa korona tyhjensi yritysten varauskirjat muutamassa päivässä ja pysäytti toiminnan täysin.

Epidemian hellittäminen ja rajoitusten purkaminen touko-kesäkuulla tapahtui viime hetkellä kesälomailijoiden ja matkailuyrittäjien näkökulmasta. Peruutettuja kesätapahtumia ei saada takaisin, mutta suomalaiset suunnittelevat nyt kotimaan lomamatkoja ja siitä toivotaan pelastusta matkailualalle.

Matkailukesä viiveellä käyntiin

- Nyt on hyvä matkailla perhekunnittain tai pienissä ystäväporukoissa väljästi luonnon keskellä. Mökkivaraukset peruutettiin keväällä, mutta kesän tultua ihmiset ovat vähitellen lähdössä liikkeelle. Majoitusvaihtoehdoista mökit koetaan turvallisiksi ja etenkin hyvin varustellut kohteet kiinnostavat vapaa-ajan viettäjiä. Uutiset ovat kertoneet myös matkailuautojen kysynnän kasvusta koronakeväänä. Jämiltä löytyvät hyvät palvelut myös karavaanareille, opastaa Jämin lomatalojen yrittäjä Voitto Vuori.

Jämin kiipeilypuisto

JämiMaat kiipeilypuistossa riittää haastetta useampaankin kiipeilykertaan.
Ratoja löytyy helposta erittäin vaativaan ja vaativinta extreme-rataa on
hieman helpotettu, koska kahden ensimmäisen kesän aikana vain yksi
henkilö läpäisi radan.

Jämi on etenkin aktiivisten aikuisten ja lapsiperheiden vapaa-ajankohde sekä erilaisten tapahtumien areena. Yksi uusimmista aktiviteeteista on kesällä 2017 avattu seikkailumaa JämiMaat. Toimintaa pyörittävän Hanna Mäkisen mukaan vastaanotto on ollut hyvä:

- Yrityksemme Skönön Safareiden aktiviteeteista seikkailupuisto on nyt selvä ykkönen. Koronan vuoksi puiston avaamista jouduttiin kuitenkin tänä vuonna lykkäämään. Kausityöntekijöiden rekrytoinnit jäädytettiin maaliskuussa ja markkinointi keskeytettiin. Kun rajoituksia alettiin purkaa, lähdimme heti valmistelemaan puiston avaamista. Onneksemme saimme palkattua meillä aiemmin työskennelleitä, vaikka rekrytoinnit viivästyivätkin. Puisto saatiin rajoitetusti auki ennen juhannusta.

Jämi yrittäjien yhteisenä toiveena kasvusuunta kotimaan matkailuun

Se tiedetään jo, että koronasta jää yrittäjien tilipussiin paha lovi. Uskoa tulevaisuuteen pidetään Jämillä silti yllä.

- Ihmisten käyttäytyminen muuttuu koronan vuoksi. Entistä useampi lähtee lomalla lähelle ja luontoon. Jämiltä matkailijat etsivät juuri luonnonrauhaa ja mahdollisuutta ulkoiluun sekä erilaisiin aktiviteetteihin, joten korona voi tuoda Jämille myös uusia kävijöitä. Alueen luontokohteiden kävijämäärät ovat kasvussa ja Jämiltä löytyy mielekästä tekemistä sekä erilaisia majoitusmahdollisuuksia jokaiselle ja jokaisena vuodenaikana, uskoo Villa Jämin yrittäjä Kai Jäntti.

Uhrilähde Jämillä

Uhrilähde on yksi alueen tunnetuimmista nähtävyyksistä.

Jämin yrittäjät pitävät tärkeänä, että uusia palveluita ja niiden markkinointia kehitetään jatkuvasti ja että yhteistyö alueen toimijoiden välillä on sujuvaa. Yritykset kouluttautuvat ja kehittävät markkinointiaan yhteisessä yritysryhmähankkeessa, joka on saanut rahoitusta Leader Pohjois-Satakunnan kautta. Tällainen tuki on arvokasta etenkin nyt koronan tuoman epävarmuuden keskellä. Yrittäjien elinehto on, että asiakkaat löytävät helposti tietoa palveluista. Digitaalisten kanavien käytön muuttuessa yrittäjien on seurattava asiakkaitaan uusiin kanaviin ja se edellyttää jatkuvaa oman osaamisen kehittämistä koronan ja muiden myllerrysten keskellä.

 

Logot Leader SAMK Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto

Lisää aiheesta

Kahvilanpitäjä tarjoilee kahvia kahvilan pihassa
| Liiketoiminta

Jokaista suomalaista matkailijaa tarvitaan tänä vuonna

Koronakriisi on ajanut matkailualan ahtaalle. Satakuntalaisille matkailuyrityksille tehdyn kyselyn mukaan isossa osassa yrityksiä tilanne on tällä hetkellä haasteellinen. Kesätapahtumia on peruutettu, joten...
Vertti Kypärä istuu ravintolassa ruskealla nahkasohvalla.
| Opinnot ja opetus

Opinnäytetyö: Instagramin aakkoset matkailuyrittäjille

Restonomiksi (AMK) kesäkuussa valmistunut Vertti Kypärä teki opinnäytetyönään Instagram-oppaan matkailualalle ja piti webinaarina kaksi koulutusta alan yrittäjille.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
Emmi Lehtimäki yhdisti onnistuneesti pikkulapsiarjen, työn pankissa ja opiskelun SAMKissa Business Management and Entrepreneurship master-ohjelmassa. Ylempi AMK-tutkinto on antanut itsevarmuutta tekemiseen ja suunnan urahaaveille.
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
SAMKiin on haussa vielä muutamia opiskelupaikkoja syksyksi. Haussa on sekä suomenkielisiä että englanninkielisiä tutkinto-ohjelmia viidessä eri koulutusohjelmassa, jotka tähtäävät tradenomin, restonomin, merikapteenin ja insinöörin AMK-tutkintoihin. Kaikki tarjottavat opinnot alkavat syksyllä 2020.
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
Oletko esiintymiskykyinen, idearikas sometaitaja ja innostunut kirjoittaja? Tarjoamme mielenkiintoisen työtehtävän koulutusmarkkinoinnin parissa ajalle 24.8.2020 – 23.1.2021. Haku 31.7.2020 mennessä.

Lisätietoja ja hakulomake: #tyopaikat" target="_blank" rel="noreferrer">https://www.samk.fi/tietoa-meista/samk-tyonantajana/#tyopaikat

Ensisijainen toimipiste SAMK-kampus Pori. Työ edellyttää liikkumista, joten valittavalla henkilöllä tulee olla ajokortti.

https://t.co/HuLp9idYrt Emmi Lehtimäki yhdisti onnistuneesti pikkulapsiarjen, työn pankissa ja opiskelun SAMKissa Business Management and Entrepreneurship Master-ohjelmassa. Ylempi AMK-tutkinto on antanut itsevarmuutta tekemiseen ja suunnan urahaaveille. #samk #yamk #yhteishaku

SAMKissa on tarjolla vielä muutamia opiskelupaikkoja syksyksi! Haussa on sekä suomenkielisiä että englanninkielisiä tutkinto-ohjelmia viidessä eri koulutusohjelmassa. Kaikki tarjottavat opinnot alkavat syksyllä 2020. https://t.co/G3F3CmtzJ6

Hanna Vallin teki opinnäytetyön tradenomitutkinnon vaikuttavuudesta Kuninkaisten kampukselta valmistuneiden keskuudessa. Tutkinnon suorittaminen on vaikuttanut työelämässä sijoittumiseen ja laajentanut uramahdollisuuksia. #samk #ylpeästiamk #tradenomi https://t.co/494Gow4h2F

Finanssialalla asiantuntijana työskentelevä Jaana Mustonen haki Business Management and Entrepreneurship Master-ohjelmaan kehittääkseen osaamistaan. Parempi ymmärrys yrittäjän näkökulmasta on ollut arvokasta työtehtävissä. #samk #ylempiAMK
https://t.co/xQGTz27glc