Satakunta High Career Path services: neuvontaa, valmentavaa koulutusta ja uraohjausta

Satakunnassa asuu kotimaassaan korkeasti koulutettuja ja korkeakoulukelpoisia maahanmuuttajia, joiden osaaminen jää hyödyntämättä. Työnantajien ja kansainvälisten osaajien kohtauttamiseen pitää panostaa. Näihin haasteisiin luotiin ratkaisuksi korkeakoulujen yhteinen palvelumalli.

Pre SIMHE Satakunta -hankkeen lopputapahtuman paneelin keskustelu.

Pre SIMHE Satakunta -hankkeen lopputapahtuman paneelissa keskustelemassa Olivia Kumpula (International Professionals Finland ry), Jaana Sävel (SAMK), Neriman Sencer-Ramstedt (Kaarisillan koulu), Kimmo Ahonen (Porin yliopistokeskus), Juha-Matti Mäkinen (MONIPORI) ja Anu Halonen (Diak). Keskustelua vetivät (kuvassa vasemmalla) hankkeen projektipäällikkö Marja Tomberg ja projektitutkija Mona Elo SAMKista.

Viimeisen puolen vuoden aikana SAMKin ja Diakin pieni hanketiimi on pakertanut Satakunnan korkeakoulukentälle sopivien kehittämiskohteiden parissa. Juuri päättyneessä Pre SIMHE Satakunta -nimisessä hankkeessa mietittiin keinoja korkeakoulukelpoisten maahanmuuttajien osaamisen tunnistamisen ja korkeakouluopintoihin pääsyn sujuvoittamiseksi sekä kansainvälisille tutkinto-opiskelijoille uraohjauspalvelujen kehittämiseksi. Esiselvityksen tukena mentorina oli Turun yliopiston SIMHE-palvelut (SIMHE = Supporting Immigrants in Higher Education), joka antoi arvokasta tietoa siitä, mitkä palikat palveluissa on todettu toimiviksi ja mihin kuoppiin kannattaa välttää astumasta. Lisäksi mentorit kutsuivat SAMKin edustajat tutustumaan Turun käytänteisiin ja International Houseen.

Pre SIMHE Satakunta -esiselvityshankkeessa toteutettiin neljä työvaihetta. Ensimmäisessä perehdyttiin kansallisiin SIMHE-malleihin ja SIMHE-tyyppisiin hankkeisiin ja palvelumalleihin, joita myös Satakuntaan tarvitaan. Toisessa verkostoiduttiin kansallisesti ja maakunnallisesti, kerrottiin hankkeen tavoitteista ja ideoista ja kerättiin kommentteja ja ajatuksia. Kolmanneksi kartoitettiin kohderyhmien mielipiteitä järjestämällä kyselyt sekä SAMKin kansainväliselle opiskelijaryhmälle, WinNovan kotoutumiskoulutuksen korkeakoulukelpoisille maahanmuuttajille sekä muutamille maahanmuuttajille yksilöhaastatteluna. Lisäksi toteutettiin kysely työnantajille. Neljänneksi hanketiimin yhteistyönä mallinnettiin ja kirjoitettiin raportti Satakunta-mallista, jonka nimeksi annettiin Satakunta High Career Path services, tuttavallisemmin SataHighCaP.

Satakunta High Career Path -raportin julkaisutilaisuus ja samalla hankkeen päätöstilaisuus järjestettiin 23.3.2023 SAMKissa. Tilaisuudessa ääneen pääsivät kohderyhmän edustajat, mentorit ja yhteistyöorganisaatiot erilaisissa puheenvuoroissa. Paneelikeskustelussa huolta kannettiin korkeakoulutettujen kansainvälisten osaajien kiinnittymisestä työelämään ja jäämisestä Satakuntaan. Yhteinen sanoma oli kuitenkin päivän selvä: Satakunta tarvitsee SataHighCaP-palvelut! Toivottavasti hankkeet starttaavat syksyllä pilottihankkeessa!

Lue raportti Theseuksessa

Jaa tämä sivu

Kolme SAMKin opiskelijaa poseeraa violetin seinän edessä.

Vuoden 2023 menestystarinat julkaistu – Uusi Agora-lehti ilmestyi

Vuoden 2023 menestystarinat on julkaistu SAMKin sidosryhmälehti Agoran uusimmassa numerossa. Agora on ilmestynyt painettuna ja sen voi lukea myös verkossa.

SAMKin Youtube-kanava.

SAMK mukana TKI-kärjet 2024 -kilpailussa kahdella videolla

Valtakunnallinen ammattikorkeakoulujen TKI-kärjet-kilpailu järjestetään jälleen maaliskuussa 2024. SAMK osallistuu kilpailuun kahdella kilpailuvideolla, joilla esitellään tutkimustoimintaamme.

Henna Kyhä istuu keltaisella tuolilla.

Tutkimuspäällikkönä työikäisten hyvinvoinnin asialla

SAMKissa toimii nyt Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskus. Keskuksen toiminta keskittyy satakuntalaisten työntekijöiden hyvinvointiin ja sen myötä maakunnan työvoiman saatavuuden haasteisiin. Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskusta vetää tutkimuspäällikkö ja kasvatustieteen tohtori Henna Kyhä.