

Polkuopintohaku alkaa 4.8.2025 (klo 9.00) ja päättyy 8.8.2025 (klo 15.00). Lisätietoa polkuopinnoista ja hakulomakkeen löydät alla olevasta linkistä.
Koulutus mahdollistaa kaksi suuntautumista: automaatio ja sähkö. Sähkövoimatekniikka tarjoaa riittävät opinnot sähköpätevyyksien hankintaan. Automaatiotekniikka painottuu kappaletavara-automaatio ja robotiikkaan.
Automaatioon suuntautuneet opiskelijat syventävät osaamista ohjausjärjestelmistä, kenttäväylistä ja käyttöliittymistä. Robotiikassa opiskellaan konenäköä, robotiikkaa ja simulointia. Ohjelmointipainotteisessa moduulissa opiskellaan tietokantoja, verkkosovelluksia, työpöytäsovellusten tekoa sekä laiteohjauksia. Tarjolla on myös kiinteistöautomaation moduuli, jossa opiskellaan kiinteistöautomaation perusteita, suunnittelua sekä toteutetaan kiinteistön ohjaussovelluksia. Automaatiota voi laajentaa esimerkiksi prosessi- ja säätötekniikalla sekä sähköpätevyyksillä.
Sähkövoimaan suuntautuneet opiskelijat syventävät osaamista sähkön tuotannon, siirron ja jakelun moduulin mukaisesti. Kiinteistön sähkösuunnittelu ja asennukset energiatalouden kanssa muodostavat oman kokonaisuuden. Teollisuuteen suuntautuu sähkökoneet ja –käytöt, jossa huomioidaan myös kunnossapito.
Ammatin sisäistäminen tapahtuu myös harjoittelussa. Harjoittelussa opiskelija perehtyy käytännön työtehtäviin sekä tietojen ja taitojen soveltamiseen työelämässä. Harjoittelu on tavoitteellista, suunnitelmallista ja arvioitua.
Voit lukea lisää tutkinto-ohjelman sisällöstä opintosuunnitelmasta.
Opintosuunnitelma Linkki avautuu uuteen välilehteenVaihtoehtoisista suuntautumisista ja moduuleista kerrotaan opiskelijoille ensimmäisen opiskeluvuoden aikana, jolloin he valitsevat omaa henkilökohtaista tavoitettaan parhaiten vastaavan suuntauksen moduulit. Suuntautuminen on mahdollista sähkö- tai automaatiotekniikan opintoihin. Valintoja tehdessään opiskelijalla on ammatillisten perusopintojen myötä muodostunut jo käsitys omasta suuntautumisestaan. Suuntautumisen ammatillinen osaaminen saavutetaan yhteisillä opinnoilla sekä syventävillä ammattiaineopintojaksoilla. Moduuleja voi valita myös muiden koulutusohjelmien tarjonnasta siltä osin, kuin ne eivät edellytä kyseisen koulutuksen opintojen syvällistä osaamista.
Valmistuttuasi voit toimia alan insinööritoimistoissa ja tuotteita kehittävissä yrityksissä mm. suunnitteluinsinöörinä, käyttöinsinöörinä tai kunnossapitopäällikkönä. Koulutus tarjoaa myös valmiudet toimia teollisuuden tuotantolaitoksissa automaatio- ja sovellussuunnittelijana sekä projekti-insinöörinä ja -päällikkönä kansainvälisissä projekteissa. Valmistuvan sähkö- ja automaatioinsinöörin ura on usein varsin kansainvälinen, sillä suomalainen teknologiateollisuus toimii maailmanlaajuisesti.
Sähkö- ja automaatiotekniikan insinööreistä on tällä hetkellä suuri pula, joka valmistuttuasi luo hyvät työllistymisnäkymät.
Tehtävänimikkeitä:
Paavo Karonen valmistui sähkö- ja automaatiotekniikan insinööriksi SAMKista vuonna 2023. Hän muistelee opiskeluaikaa lämpimästi – kaikkea uutta, jännittävää ja ennen kaikkea oppimista turvallisessa ympäristössä. Opintojen alku voi olla vilinää, mutta siitä kannattaa nauttia.
Tuukka Hankaankorpi, sähkö- ja automaatiotekniikan opiskelija SAMKissa, on kokenut kaikki opiskelijaelämän vaiheet – nyt hän on löytänyt mukavan tasapainon opintojen ja elämän välille.
Tuukka Silfver on sähköinsinööriopiskelija, joka kulkee omaa polkuaan SAMKissa kohti tutkintoa ja tulevaisuuden haaveita. Hän päätyi opiskelemaan sähköalaa ammattikoulutaustan ja NOPSA-opintojen kautta, jotka antoivat suoran väylän ammattikorkeakouluun.