Tutkimuskeskus WANDER – Innovaatioita ja ratkaisuja paikallisiin sekä globaaleihin haasteisiin

Huhtikuussa julkaistu Tutkimuskeskus WANDERin kokoomajulkaisu tarjoaa katsauksen keskuksen laaja-alaiseen tutkimus- ja kehitystyöhön.

Naishenkilö pipetoi näytettä laboratoriossa valkoinen takki päällään.

Tutkimuskeskus WANDER perustettiin Prizztech Oy:n yhteyteen virallisesti vuonna 2005 nimellä Vesi-Instituutti. Toiminta oli alkanut jo vuonna 1999. Alkuvuosina keskuksen painopiste oli juomaveden kanssa kosketuksissa olevien rakennustuotteiden tuotehyväksyntäjärjestelmän luomisessa yhdessä Satakunnan vesialan yritysten ja VTT:n kanssa. Alkuvuonna 2024 Euroopan komissio antoi lopulliset säädökset tämän järjestelmän osalta, joka tulee voimaan vuonna 2026.

WANDERin tutkimustoiminnassa veden laatu on ollut keskeisessä roolissa alusta alkaen, ja se on osallistunut aktiivisesti juomavedenkäsittelykemikaalien standardisointiin vuodesta 2009 lähtien. Toiminnan siirtyessä vuonna 2013 Satakunnan ammattikorkeakouluun, keskus alkoi tutkia myös sisäympäristön terveellisyyteen vaikuttavia tekijöitä, kuten sisäilman ja kosketuspintojen merkitystä.

COVID-19-pandemian aikana tämä laajentuminen osoittautui merkittäväksi, sillä WANDERin tutkimus kykeni tarjoamaan ratkaisuja tartuntojen vähentämiseksi sisätiloissa. Yhteistyö yritysten kanssa on ollut olennaista keskuksen tutkimustoiminnassa, joka on pääasiassa soveltavaa. Keskus on mukana kansainvälisissä tutkimusverkostoissa, kuten EU:n Horisontti Eurooppa -ohjelmasta rahoitetussa STOP-projektissa.

– Tulevaisuudessa WANDER keskittyy jatkossakin uusien tutkimusaiheiden tarkasteluun ja kokeelliseen tutkimukseen, erityisesti nanoteknologian sovelluksiin vedenkäsittelyssä. Maakunnallinen tutkimusyhteistyö Satakunnan muiden organisaatioiden kanssa on meille keskeistä alueen kehityksen kannalta. Kokoomajulkaisu valottaa WANDERin keskeisiä tutkimusalueita ja tarjoaa näkökulmia rakennetun ympäristön terveyden edistämiseen koskien vettä ja vesijärjestelmiä, kosketuspintoja sekä sisäilmaa, kertoo Tutkimuskeskus WANDERin tutkimuspäällikkö Martti Latva.

Tutustu Tutkimuskeskus WANDERin kokoomajulkaisuun Theseuksessa

Jaa tämä sivu

SAMKissa on tällä hetkellä kymmenen laillistujaa, joille on tehty henkilökohtaiset opetussuunnitelmat. Artikkelissa haastateltu Getrude Kamamba on kuvassa "tutkittavana".

Kansainvälisille sairaanhoitajille sujuvampi tie suomalaiseen työelämään

Suomalaisen terveydenhuollon osaamista vahvistetaan uudenlaisella yhteistyöllä. SAMK on mukana hankkeissa, joissa kehitetään toimintamalleja EU/ETA-maiden ulkopuolella sairaanhoitajan tutkinnon suorittaneille henkilöille.

Allekirjoitustilaisuuteen osallistuivat Boliden Harjavallan toimitusjohtaja Antti Kontiainen (vas.), Talent Acquisition Partner Noora Jönkkäri sekä SAMKista osaamisaluejohtaja Heikki Haaparanta ja kumppanuuspäällikkö Tanja Vaitiniemi.

Yhteistyöllä uusia mahdollisuuksia: Boliden Harjavalta ja SAMK syventävät kumppanuuttaan

Boliden Harjavalta ja Satakunnan ammattikorkeakoulu (SAMK) ovat allekirjoittaneet kumppanuussopimuksen. Sopimus vahvistaa pitkään jatkunutta kumppanuutta, joka keskittyy erityisesti prosessi- ja materiaalitekniikan korkeakoulutukseen ja sen kehittämiseen.

Ryhmäkuva vuoden 2013 Sisäympäristötutkimusryhmästä.

Tutkimuskeskus WANDER – 20 vuotta veden, materiaalien ja hygienian edelläkävijänä

Tutkimuskeskus WANDER juhlii 20-vuotista taivaltaan veden, materiaalien ja sisäympäristön hygienian asiantuntijana. Rauman SAMKin kampuksella toimiva keskus on vakiinnuttanut asemansa Suomen johtavana veden ja materiaalien vuorovaikutusta tutkivana yksikkönä.