Tukea teknologian käyttöönottoon sosiaali- ja terveydenhuollossa

Sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatioita kannustetaan digitalisoimaan palveluitaan ja ottamaan käyttöön uutta teknologiaa. Tavoitteena on työn tehostaminen, asiakkaan parempi palvelu ja osallisuus. Kuulostaa hyvältä, mutta ongelmaksi muodostuvat usein niukat resurssit.

Hoitaja ottaa mobiilirobotin kaapista tarvikkeita.

Kiireessä odotetaan toimintavarmuutta. Valitettavasti teknologian kanssa on totuttava siihen, että päivitys tai virheilmoitus tulee juuri hankalimmalla hetkellä. Tällöin henkilöstö tai asiakas helposti tuskastuu ja uusi teknologinen laite tai sovellus jää käyttämättä. Entistä hankalampaa on, jos henkilöstön tai johdon asenne on lähtökohtaisesti teknologiakielteinen.

Vaikka uusia teknologisia laitteita otettaisiinkin käyttöön, niiden liimaaminen olemassa olevien prosessien päälle harvoin säästää työaikaa tai helpottaa työtä. Aikaa, intoa ja osaamista pitäisi olla myös työprosessien tarkasteluun eli siihen, miten teknologia ja digitalisaatio mahdollistavat työtapojen ja -prosessien muuttamista. Tällainen pohdinta ei tapahdu työn ohessa vaan vaatii aikaa yrityksille ja erehdyksille, ideointia ja arviointia.

 

Lähikuvassa hoitaja maski kasvoilla.

Lähtökohtana positiivinen asenne

Suurin resurssi teknologian käyttöönotossa tarvitaan asiakastyötä tekeville ammattilaisille. Silti myös johtajilla pitää olla aikaa perehtyä siihen, millaista tietoa teknologia tuottaa johtamisen tueksi ja miten he voivat sitä käyttää mm. resurssien allokoinnissa. Ennen kaikkea johtajilta vaaditaan myönteistä suhtautumista teknologian käyttöönottoon sekä innostusta, kannustusta ja kiinnostusta seurata ja kysellä miten henkilöstöllä teknologian kanssa menee.

Kaikki tämä on niin johtajille kuin ammattilaisillekin haasteellista, jos siihen ei ole totuttu. Tulevaisuuden sairaala innovaatioalustana -hankkeessa asiantuntijana työskentelevä Mervi Vähätalo kertoo kuinka erilaiset hankkeet voivat olla teknologian käyttöönotossa avuksi mahdollistaen teknologiaan tutustumisen usein matalalla kynnyksellä.

– Hankkeiden puitteissa on helpompi tehdä ketteriä kokeiluita, saada tuntumaa uuden teknologian käyttöönottoon ja prosessien tarkasteluun sekä uuden toiminnan systemaattiseen arviointiin ja palautteen antamiseen laitteen kehittäjille. Usein hankkeissa on myös mahdollisuus irrottaa henkilöitä, jotka voivat tutustua teknologiaan tarkemmin ja jotka voivat toimia ns. tukihenkilöinä yksiköissä, toteaa Mervi.

Hankkeet voivat mahdollistaa siis alkuun pääsyn. Satakunnan ammattikorkeakoulussa on useita hankkeita, joissa tavoitteena on tukea sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköitä teknologiaan tutustumisessa ja sen käyttöönotossa. Toimivan hyvinvointiteknologian edellytys on, että sitä kehitetään alusta alkaen monialaisesti ja yhteiskehittämisen hengessä, jolloin kaikkien siihen osallistuvien henkilöiden mielipide ja näkemys ovat arvokkaita. Näillä periaatteilla toimivat Satakunnan ammattikorkeakoulussa Tulevaisuuden sairaala innovaatioalustana lisäksi esimerkiksi, Digihealth, Diginepsy, TEKOS sekä Satakunta Testbed -hankkeet, jotka kaikki mahdollistavat teknologiakokeiluita sosiaali- ja terveydenhuollon ympäristöissä.

 

Lisätiedot:

Mervi Vähätalo, lehtori, Tulevaisuuden sairaala innovaatioalustana -hanke
p. 044 710 3983
mervi.vähätalo@samk.fi Henna Kyhä, projektipäällikkö, Tulevaisuuden sairaala innovaatioalustana -hanke
p. 044 710 3134
henna.t.kyhä@samk.fi Jenni Huhtasalo, erikoistutkija, projektipäällikkö, TEKOS- hanke
p. 044 710 3047
jenni.huhtasalo@samk.fi

 

Osallistuvien organisaatioiden logot.

Jaa tämä sivu

SAMK on järjestänyt SuomiAreena-keskusteluja myös aiempina vuosina.

SAMK on mukana SuomiAreenassa

SAMK osallistuu 24.–27.6.2025 järjestettävään SuomiAreenaan. SAMKilla on Kansalaistorilla teltta, jossa on päivittäin vaihtuvia teemoja. Lisäksi SAMK on mukana järjestämässä keskustelua "Suomi elää Länsirannikosta".

SAMKissa on tällä hetkellä kymmenen laillistujaa, joille on tehty henkilökohtaiset opetussuunnitelmat. Artikkelissa haastateltu Getrude Kamamba on kuvassa "tutkittavana".

Kansainvälisille sairaanhoitajille sujuvampi tie suomalaiseen työelämään

Suomalaisen terveydenhuollon osaamista vahvistetaan uudenlaisella yhteistyöllä. SAMK on mukana hankkeissa, joissa kehitetään toimintamalleja EU/ETA-maiden ulkopuolella sairaanhoitajan tutkinnon suorittaneille henkilöille.

Allekirjoitustilaisuuteen osallistuivat Boliden Harjavallan toimitusjohtaja Antti Kontiainen (vas.), Talent Acquisition Partner Noora Jönkkäri sekä SAMKista osaamisaluejohtaja Heikki Haaparanta ja kumppanuuspäällikkö Tanja Vaitiniemi.

Yhteistyöllä uusia mahdollisuuksia: Boliden Harjavalta ja SAMK syventävät kumppanuuttaan

Boliden Harjavalta ja Satakunnan ammattikorkeakoulu (SAMK) ovat allekirjoittaneet kumppanuussopimuksen. Sopimus vahvistaa pitkään jatkunutta kumppanuutta, joka keskittyy erityisesti prosessi- ja materiaalitekniikan korkeakoulutukseen ja sen kehittämiseen.