SAMKille lähes miljoonan euron rahoitus sisäympäristöjen hygieniatutkimukseen

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt ammattikorkeakouluille viisi miljoonaa euroa rahoitusta seitsemään tutkimushankkeeseen arviointipaneelin tekemän arvioinnin perusteella. SAMKin tutkimushankkeelle "Healthier life with comprehensive indoor hygiene concept" myönnettiin rahoitusta noin 628 000 euroa.

Kädet ovenkahvallam molemmin puolin ovea
door lock. For the handle to hold an adult and a child

SAMKin hygieniatutkijat ovat viimeisen kymmenen vuoden tutkineet ja kehittäneet sisäympäristöjen kokonaisvaltaista ratkaisua terveellisempien sisäympäristöjen suunnittelemiseksi ja rakentamiseksi. Tutkimustyössä on hyödynnetty uusia antimikrobisia teknologioita, joilla ehkäistään tarttuvien tautien leviämistä. Käytännössä kosketuspintoihin, sisäilmaan ja vesijärjestelmiin kehitetään uusia ratkaisuja, jotka tuhoavat bakteereja ja viruksia tai estävät niiden lisääntymisen.

– Antimikrobisten ratkaisujen merkitys on pandemian myötä noussut merkittävästi. Kehittämäämme hygieniakonseptia voidaan nyt laajentaa konenäön, monitoroinnin ja data-analytiikan ratkaisuilla. Tavoitteenamme on todentaa teknologisten hygieniaratkaisujen vaikutus sairastuvuuteen eli käytännössä sairauspoissaolojen vähentymiseen, tutkimuspäällikkö Martti Latva kertoo saadun rahoituksen käyttökohteesta.

SAMKin tutkimuksen vararehtori Cimmo Nurmi on innoissaan rahoituksen saamisesta.

-Tästä rahoituksesta on kova kilpailu korkeakoulujen kesken. Tämä on samalla vahva näyttö kyvystämme yhdistää hygieniaosaamista ja teknologiaosaamista. Ilahduttavaa on myös saada tutkimukseen mukaan Satasairaalan huippuasiantuntijoita.

Lisätietoja:

Tutkimuspäällikkö Martti Latva, 044 710 3060
Tutkimuksen vararehtori Cimmo Nurmi, 044 710 3371 Lisätietoja OKM:n uutisesta

Jaa tämä sivu

Etualalla robotti, taustalla tutkijoita.

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy syksyllä Porissa yhteistyössä SAMKin kanssa

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy Porissa syksyllä 2024. SAMKin kanssa yhteistyössä toteutettavaan maisterikoulutukseen voi hakea 2.– 15.5.2024. Sopimus energia-alan robotiikkasovelluksiin liittyvän professuurin perustamiseksi ja maisteriohjelman käynnistämiseksi allekirjoitettiin vuonna 2022.

Kuvassa ryhmä RoboAI:n tutkijoita poseeraa kameralle.

RoboAI juhlii 5-vuotista taivaltaan näyttävällä robottien ohimarssilla 26.4. klo 14

Keväällä 2019 toimintansa aloittanut SAMKin ja Tampereen yliopiston Porin yksikön yhteinen tutkimus- ja tuotekehityskeskus on vakiinnuttanut asemansa alueen teknologisena suunnannäyttäjänä.

Naishenkilö pipetoi näytettä laboratoriossa valkoinen takki päällään.

Tutkimuskeskus WANDER – Innovaatioita ja ratkaisuja paikallisiin sekä globaaleihin haasteisiin

Huhtikuussa julkaistu Tutkimuskeskus WANDERin kokoomajulkaisu tarjoaa katsauksen keskuksen laaja-alaiseen tutkimus- ja kehitystyöhön.