Legorobotit kohti ääretöntä – ja sen yli

FIRST LEGO® LEAGUE SM-mestaruuskilpailut järjestetään Satakunnan ammattikorkeakoulun Agora-salissa 14. maaliskuuta. Tämän vuoden avaruusteemaisiin kilpailuihin odotetaan Suomen 20 parasta Lego-joukkuetta, eli noin 250 lasta sidosryhmineen.

First Lego League Finland -kilpailut käynnissä Agora-salissa.
SAMKin Agora-salissa miteltiin vuoden 2018 FIRST LEGO LEAGUE SM-kisat Hydro Dynamics -teemalla.

SAMKin Agora-salissa miteltiin vuoden 2018 FIRST LEGO LEAGUE SM-kisat Hydro Dynamics -teemalla.

− Eniten odotan FLL-kisoissa näkeväni lasten innostuksen teknologiaa kohtaa. Sitä kuinka he pääsevät esittelemään omia oivalluksiaan ja toteutuksiaan sekä hetkiä, kun pettymykset vaihtuvat onnistumisiksi, maalailee tapahtuman järjestelyistä vastuussa oleva projektitutkija Janika Tommiska.

FIRST LEGO® League on maailmanlaajuinen teknologian ja luonnontieteiden opetusta tukeva kilpailu 9—16-vuotiaille lapsille ja nuorille. Joka syksy julkaistaan uusi haaste, joka sisältää tiedeprojektin ja robottikisan. Lasten tulee ohjelmoida legorobotit suorittamaan ennalta julkaistut tehtävät pelipöydällä. Näiden lisäksi joukkueiden keskinäinen yhteishenki sekä yhteen hiileen puhaltaminen muiden joukkueiden kanssa on tärkeä osa kisaa.

SM-kilpailut järjestetään nyt SAMKissa toisena vuonna peräkkäin. Satakunnan alueelta SM-finaaliin yltäneitä joukkueita on viisi: Kokemäeltä, Eurajoelta, Raumalta, Siikaisista ja Ulvilasta.

– SM-kisojen valmistelut aloitettiin jo hyvissä ajoin viime vuoden kisojen jälkeen, kun lähdimme miettimään kuinka voimme tehdä tapahtumasta vielä paremman. Päädyimme yksipäiväiseen kisaan, jotta kaukaa tulevien joukkueiden olisi helpompi osallistua kisoihin. Tämän vuoden kisasta odotan todella tasaista. Joukkueiden erot ovat selvästi tasoittuneet viime vuodesta, ennakoi Tommiska.

Ryhmässä tekemistä ja oppimista

Tämän kilpailukauden teema on Into Orbit – Kiertoradalle. Joukkueiden tulee tunnistaa fysiologinen tai psyykkinen ongelma, jonka ihminen kohtaa pitkällä avaruustutkimusmatkalla. Tunnistettuaan ongelman he keksivät tähän ratkaisun ja esittävät sen tuomareille. Kilpailu rakentuu kolmesta eri osa-alueesta: robottikilpailu, tiedeprojekti ja ydinarvot. Näissä kolmessa eri osa-alueessa parhaiten pärjännyt joukkue kruunataan mestariksi. Tänä vuonna pidettiin yhteensä seitsemän eri aluekilpailua eri puolilla Suomea, joista jatkoon pääsi yhteensä 20 joukkuetta SM-kisoihin.

FIRST LEGO® LEAGUE SM-kisat on todellinen ryhmäprojekti, järjestelyihin ottaa osaa iso joukko asiantuntijoista opiskelijoihin.

− Opiskelijoiden merkitys järjestelyissä on suuri. Kisoihin osallistuu suuri joukko opiskelijoita niin tuomareina, tapahtuman järjestäjinä ja markkinoijina kuin toimimalla joukkueiden apuna. Tämä on win-win -tilanne: opiskelijat saavat kullanarvoista kokemusta tapahtuman järjestäjinä ja me saamme lisäkäsiä, muistuttaa Tommiska.

Euroopan avaruusjärjestö ESA:n astronautti Alexander Gerstin videoterveiset kilpailijoille: https://www.youtube.com/watch?v=zidR6Lr2dHM

Lisätiedot:

Janika Tommiska p. +358 44 710 6332
Projektitutkija

Jaa tämä sivu

Etualalla robotti, taustalla tutkijoita.

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy syksyllä Porissa yhteistyössä SAMKin kanssa

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy Porissa syksyllä 2024. SAMKin kanssa yhteistyössä toteutettavaan maisterikoulutukseen voi hakea 2.– 15.5.2024. Sopimus energia-alan robotiikkasovelluksiin liittyvän professuurin perustamiseksi ja maisteriohjelman käynnistämiseksi allekirjoitettiin vuonna 2022.

Kuvassa ryhmä RoboAI:n tutkijoita poseeraa kameralle.

RoboAI juhlii 5-vuotista taivaltaan näyttävällä robottien ohimarssilla 26.4. klo 14

Keväällä 2019 toimintansa aloittanut SAMKin ja Tampereen yliopiston Porin yksikön yhteinen tutkimus- ja tuotekehityskeskus on vakiinnuttanut asemansa alueen teknologisena suunnannäyttäjänä.

Naishenkilö pipetoi näytettä laboratoriossa valkoinen takki päällään.

Tutkimuskeskus WANDER – Innovaatioita ja ratkaisuja paikallisiin sekä globaaleihin haasteisiin

Huhtikuussa julkaistu Tutkimuskeskus WANDERin kokoomajulkaisu tarjoaa katsauksen keskuksen laaja-alaiseen tutkimus- ja kehitystyöhön.