Linda Liukas innosti nuoria: ”Sanokaa unelmanne ääneen ja uskaltakaa sanoa mahdollisuuksille kyllä”

Maailmanmaineeseen noussut lastenkirjailija ja koodausaktivisti Linda Liukas luennoi tulevaisuuden työstä ja sen tekijöistä Satakunnan ammattikorkeakoulun Agora-salissa. Tilaisuuden järjesti SAMKin hallinnoima HYPE - rajat ylittävä hyötypelikoulutus -hanke (ESR).

Linda Liukas.

Mitä tapahtuu maailmassa, jossa meillä ei ole sanoja kuvata sitä, mitä on ympärillämme? Kysyi Liukas ja korosti uuden teknologian sanoittamista lapsille.

Seminaari keräsi paikanpäälle yli 300 kuuntelijaa ja Satakunnan Kansan suoraa lähetystä seurasi vielä useampi. Valovoimaisena esiintyjänä Liukas hurmasi kuulijansa yksinkertaistamalla monimutkaiset ja jopa abstraktit käsitteet. Tavoitteena oli selkeästi edistää ennakkoluulotonta asennetta teknologistuvaa työelämää kohtaan. Liukas korosti elinikäistä oppimista ja sen merkityksen kasvamista tulevaisuudessa sekä yhteiskunnan teknologista muutosta.

Liukas käsitteli useita luentonsa asiakokonaisuuksia lasten näkökulmasta ja esitti esimerkkejä lasten kanssa toteuttamista projekteista. Tämä tuli esiin erityisesti tekoälyn, tietokoneiden ja koodaamisen esimerkeissä. Lapset oppivat käyttämään aivan erilaisia laitteita ja eritavoilla kuin aiemmat sukupolvet.

”Nykyiset ekaluokkalaiset ovat todennäköisesti viimeinen sukupolvi, joka tunnistaa tietokoneen näppäimistön ja ruudun perusteella”, Liukas totesi.

Kertoipa Liukas olevansa myös kateellinen aikaisemmille sukupolville siitä, että nämä ovat oikeasti päässeet näkemään miten transistori toimii ja miten tuota voisi hyödyntää. Nykyiset laitteet ovat suljettuna ja niiden toiminta on piilotettu käyttäjältä.

”Hype-hankkeen avulla kehitetään uusia toimintatapoja sekä -malleja hyötypelikoulutustarjonnan luomiseksi ja räätälöimiseksi elinkeinoelämän tarpeeseen, ylittäen koulutusasteet ja toimiala- sekä organisaatiorajat. Hyötypelien avulla voidaan kehittää uusia opetus- ja oppimismahdollisuuksia huomioiden eri-ikäiset ja erilaiset tarpeet omaavat ihmiset. Linda Liukkaan luento tuki erityisesti näitä hankkeen tavoitteita”, toteaa projektipäällikkö Peter Virtanen.

Jaa tämä sivu

Etualalla robotti, taustalla tutkijoita.

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy syksyllä Porissa yhteistyössä SAMKin kanssa

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy Porissa syksyllä 2024. SAMKin kanssa yhteistyössä toteutettavaan maisterikoulutukseen voi hakea 2.– 15.5.2024. Sopimus energia-alan robotiikkasovelluksiin liittyvän professuurin perustamiseksi ja maisteriohjelman käynnistämiseksi allekirjoitettiin vuonna 2022.

Kuvassa ryhmä RoboAI:n tutkijoita poseeraa kameralle.

RoboAI juhlii 5-vuotista taivaltaan näyttävällä robottien ohimarssilla 26.4. klo 14

Keväällä 2019 toimintansa aloittanut SAMKin ja Tampereen yliopiston Porin yksikön yhteinen tutkimus- ja tuotekehityskeskus on vakiinnuttanut asemansa alueen teknologisena suunnannäyttäjänä.

Naishenkilö pipetoi näytettä laboratoriossa valkoinen takki päällään.

Tutkimuskeskus WANDER – Innovaatioita ja ratkaisuja paikallisiin sekä globaaleihin haasteisiin

Huhtikuussa julkaistu Tutkimuskeskus WANDERin kokoomajulkaisu tarjoaa katsauksen keskuksen laaja-alaiseen tutkimus- ja kehitystyöhön.