Esittelyssä exoskeleton: asiakaskokemus ja käyttäjäymmärrys haltuun

Ennen joulua neljä fysioterapeutin taustan omaavaa SAMKilaista: Anja Poberznik, Krista Toivonen, Kyle Mulholland ja Sari Lintukorpi saivat kolmipäiväisen intensiivikoulutuksen ja Indego Specialist -sertifikaatin SAMKin tutkimus- ja tuotekehitysyksikön hankkiman exoskeletonin käyttöön.

Exoskeleton-kuntoutusrobotin testaus.

Suomessa exoskeletonien kehitys on hieman jäljessä: rapakon takaa löytyy kotikäytössä olevia personal-malleja, jotka ovat kevyempiä, edullisempia ja toimivat apuvälineinä. Niiden avulla asiakkaat voivat tehdä kotitöitä pystyasennossa tai palata jopa työelämään. Indego-exoskeletonin asetuksia muutetaan kännykkään asennettavan apin avulla.

– Terveenä ihmisenä vartalon hallinnan luovuttaminen koneelle tuntuu vaikealta, kommentoi tutkijayliopettaja Sari Merilampi tuntemuksiaan exoskeleton-kuntoutusrobotin käytön jälkeen.

Sertifikaatin omaavat toimivat jatkossa paitsi kuntoutuksen opetustehtävissä, myös Merilammen johdolla hanketoiminnassa ja tutkimuksessa. Exoskeleton-kuntoutusrobotilla on tärkeä rooli mm. alkavissa Tulevaisuuden sairaala innovaatioalustana sekä Digihealth -hankkeissa.

– On tärkeää, että mahdollistamme exoskeletonin käytön mahdollisimman monelle sitä tarvitsevalle, siksi fysioterapeutit ovat meille tärkeä kohderyhmä. Tulevaisuudessa laitteen liisaus voi tulla kyseeseen esimerkiksi pienten fysioterapiayritysten kohdalla, joilla ei ole mahdollisuutta ostaa laitetta tai tarkat käyttäjäkriteerit täyttäviä asiakkaita on vain muutamia, muistuttaa Merilampi.

Robotti on fysioterapeutin renki

SAMKin henkilökuntaa exoskeleton-robotin käyttöönottokoulutuksessa, menossa kävelytesti..
Peilin merkitys on potilaalle suuri. Pitkään pyörätuolissa istuneelle asiakkaalle jo pelkästään seisoma-asentoon pääseminen on henkisesti tärkeä ja tunteellinen hetki. Vaikka kävelemisen oppiminen ei onnistuisikaan, pystyasennossa tehtävästä hoidosta on silti paljon hyötyjä elimistölle.

Exoskeleton-kuntoutusrobottia testaa myös kuntouksen englanninkielistä ylempää AMK-tutkintoa suorittava fysioterapeutti Taina Jyräkoski. Hänellä on 15 vuoden kokemus asiakkaista, joilla on erilaisia neurologisia rajoitteita. Nyt Jyräkoski toimii lisäksi osa-aikaisena projektitutkijana Merilammen vetämässä Satakunta Digihealth-hankkeessa, jossa kehitetään digitaalisten palveluiden ja hyvinvointiteknologian osaamiseen, kehittämiseen ja innovointiin liittyvä ekosysteemi.

– Laitetta käytettäessä fysioterapeutin ammattitaito on avainasemassa. Asiakkaan on ensisijaisen tärkeää saada tarkat ohjeet fysioterapeutilta laitteen käyttöön, jotta se on turvallista. Olennaista on myös yksilöllisten, kävelyä ohjaavien muuttujien asettaminen oikein. Vaikka robotti tekee terapeutin puolesta fyysisen työn, arviointityö on edelleen ammattilaisen vastuulla, muistuttaa Jyräkoski ensimmäisen exoskeleton-kokemuksensa jälkeen.

Innovatiivista moniammatillista yhteistyötä

– Exoskeletonien käyttö tulee Suomessakin yleistymään, ensin tarve nousee terapiakäytössä. Tulevaisuudessa niitä nähdään henkilökohtaisessa käytössä apuvälineinä, kunhan hinnat laskevat, ennustaa Jyräkoski.

Robotiikka Akatemian tulevat insinöörit pääsivät myös kuuntelemaan exoskeletonin esittelyä. He kuuntelivat esittelyä tarkalla korvalla ja alkoivat heti ideoida miten robottia voisi jatkokehittää. Laite on lääkinnällinen, joten sitä ei voi purkaa osiin tai ohjelmoida uudelleen, mutta opiskelijat voivat ideoida miten vastaavaa robotiikkaa voitaisiin kehittää vaikkapa avustamaan ihan terveitä ihmisiä raskaissa fyysisissä työtehtävissä. Fysioterapialuokan täyttänyt moniammatillinen keskustelu on vertaansa vailla.

Lue lisää Indego-exoskeletonista

Robotiikka Akatemian Instagramista löytyy video Sari Merilammen ensimmäisestä exoskeleton-kävelystä

Lisätietoja:

Tutkijayliopettaja Sari Merilampi p. 044 710 3171

Jaa tämä sivu

Naisella on päässään EEG-käyrää mittaava aivopipo.

RoboAI tutkimus- ja tuotekehityskeskuksen kokoomajulkaisu tutustuttaa laajaan ja monialaiseen toimintaan

Keskuksen ensimmäinen kokoomajulkaisu kokoaa yhteen 19 asiantuntija-artikkelia Industry, Health, Green ja Intelligent Systems -osakokonaisuuksien teemojen alle.

Punainen mökki veden äärellä.

Matkailun kehittämiskeskuksen kokoomajulkaisu valottaa matkailualan tulevaisuutta

Matkailun kehittämiskeskuksen kokoomajulkaisussa aiheina ovat toiminnan keskeiset teemat: kestävä kehitys, digitaalisuus, kansainvälistyminen, osaamisen ja työllisyyden lisääminen sekä relevantit aiheet kuten hyvinvointi sekä ruoka- ja pyörämatkailu.

Tubettaja Roni Bäck seisoo kädet levitettyinä vihreänsävyisessä Pelisellissä.

Peliselli avattiin juhlallisesti käyttöön – Katso kuvagalleria!

Perjantaina 24.11. järjestetty Well Played -tapahtuma keräsi yhteen RoboAI tutkimus- ja tuotekehityskeskuksen yhteistyökumppaneita ja sidosryhmiä elämykselliseen iltapäivään. Samalla vihittiin käyttöön uusi peli- ja elämyslaboratorio Peliselli.