No more Science Fiction – Exoskeleton-robotti opettaa kävelemään

Satakunnan ammattikorkeakoulun tutkimus- ja tuotekehitysyksikkö on tehnyt merkittävän investoinnin hankkimalla Parker Hannifin Corporationin valmistaman robotisoidun Indego-exoskeleton tukirangan. Exoskeletonia käytetään laajalti mm. halvauspotilaiden kuntouksessa, mutta tutkijat toivovat löytävänsä sille myös vaihtoehtoisia käyttötarkoituksia.

7.12.2018 | Teksti: Sari Merilampi, Petra O'Rourke | Kuva: Fysioline/Parker Hannifin Corp.

Kävelyä Indego-exoskeleton varusteilla.

– Yhdistämällä exoskeleton muuhun hoitoon, potilas voidaan opettaa uudestaan kävelemään. Vaikka kävelemisen oppiminen ei onnistuisikaan, pystyasennossa tehtävästä hoidosta on silti paljon hyötyjä: potilaan verenkierto parantuu ja se vaikuttaa positiivisesti luuntiheyteen sekä virtsarakon ja suoliston toimintaan. On tärkeää muistaa myös exoskeleton-hoidon mahdollistamat henkiset edut potilaalle. Samalla katseen tasolla oleminen, seisomisesta ja kävelemisestä puhumattakaan on monen pyörätuolipotilaan unelma, muistuttaa Poberznik. (Kuva Parker Hannifin corp.)

Optimaalinen Indegon käyttäjä on 155-190 cm pitkä ja painaa alle 113 kg. Potilaan tulee saada lääkäriltään lupa ennen exoskeletonin käyttöä. Kontraindikaatioina voi olla esimerkiksi potilaan matala luun tiheys, alhainen pystyasennon sietokyky tai verenpaineongelmat. (Kuva: Parker Hannifin Corp.)

SAMKin käyttöön hankittu amerikkalaisvalmistajan alavartalon Indego-exoskeleton on potilaan lantiolle ja jalkoihin kiinnitettävä robotisoitu hoitolaite, jonka avulla potilas pystyy seisomaan ja kävelemään.

Exoskeletoneja käytetään varsinkin selkäydinvamma-, aivoinfarkti-, MS- ja aivovammapotilaiden kuntouksessa. SAMKin Intego-exoskeleton on Suomen kolmas ja ensimmäinen korkeakoulun käyttöön hankittu laite.

 

Potilaalle yksilöllistä robottihoitoa

Markkinoilla on paljon erilaisia ja eri tarpeisiin tarkoitettuja exoskeletoneja. Indego-exoskeletonissa on sisäänrakennetut moottorit lantio- ja polvinivelten kohdalla, jotka auttavat potilasta kävelemään. Moottoreiden antamaa apua voidaan säätää 0–100 % erikseen molemmissa jaloissa, joka mahdollistaa yksilöllisen hoidon. Projektitutkija Anja Poberznikin mukaan tämä on yksi Indegon eduista.

– Jos potilas kärsii esimerkiksi toispuoleisesta halvauksesta, exoskeletonia voidaan säätää helposti henkilökohtaisen tarpeen mukaan. Sen käytöstä hyötyvät myös terapeutit: halvauspotilaan kuntoutus vaatii jatkuvaa liikettä sekä pitkiä ja toistuvia harjoituksia, joihin tarvitaan useita fysioterapeutteja tukemaan potilasta. Exoskeletonin avulla fysioterapeuttien työergonomia parantuu ja sen käyttöön riittää yksi henkilö, kertoo Poberznik.

 

(Kuva Parker Hannifin Corp.)

Robotiikkatutkijat innoissaan

Tutkijayliopettaja Sari Merilampi ja hänen tiiminsä aloittavat Indego-exoskeletoniin liittyvät tutkimukset tammikuussa. Suunnitelmissa on käyttää SAMKin exoskeletonia paitsi kuntouksen opetustarkoituksiin, mutta myös muuhun tutkimukseen. Sitä ennen neljä fysioterapeutin taustan omaavaa SAMKilaista saa kolmipäiväisen intensiivikoulutuksen, jonka jälkeen heillä on Indego Specialist -sertifikaatti exoskeletonin käyttöön. Poberznik on yksi heistä.

– Olen todella innoissani tästä. Tein aiheesta opinnäytetyön ja nyt pääsen tutustumaan ja tutkimaan exoskeletoneiden käyttöä tarkemmin. Indego-tyypin vapaasti liikuteltavista (mobile vs. kiinteä eli fixed) exoskeletoneista on vielä vähän tutkimustietoa. Exoskeletoneihin liittyvä teknologia on vielä uutta ja edistyksellistä ja näen, että sitä voitaisiin hyödyntää yhdistämällä lisättyyn (Augmented Reality) tai virtuaaliseen todellisuuteen (Virtual Reality) tai peleihin, Poberznik uskoo.

 

 

 

Tutustu projektitutkija ja fysioterapeutti (AMK) Anja Poberznikin englanninkieliseen opinnäytetyöhön Therapeutic use of exoskeletons in spinal cord injury gait rehabilitation - a systematic literature review.

 

 

Lisätietoja:

Tutkimusjohtaja Petteri Pulkkinen p. 044 710 3296

 

Lisää aiheesta

Leevi Rautiainen ohjelmoimassa legorobottia Janika Tommiskan ohjauksessa.
| Automaatio ja teollisuus

Viikko Lego-insinöörinä

15-vuotias Leevi Rautiainen suoritti TET-harjoittelunsa SAMKin automaatiolaboratoriossa ohjelmoimalla Lego-robotteja. Ensikosketus koodin kanssa kikkailuun tuli Youtube-videoista.
| Automaatio ja teollisuus

Autonomisilla roboteilla lisää tietoa merten ekosysteemistä

Euroopan robottiviikolla järjestetty Sukeltavat autonomiset robotit -info- ja keskustelutilaisuus keräsi yhteen aiheesta kiinnostuneita. Tilaisuus perustui Marjariitta Saarivirran tekemään automaatiotekniikan opinnäytetyöhön ”Autonomiset sukeltavat robotit pähkinänkuoressa”.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Miten voittajatiimit rakennetaan? Miten menestystä johdetaan? Miten mullistuva työelämä vaikuttaa ihmisten johtamiseen eri toimialoilla? Tervetuloa maksuttomaan Talous & Tekniikka -seminaariin ti 20.4. klo 14. Seminaarin keynote-puhujana on susijengin valmentaja, menestyjätiimien johtaja Henrik Dettman. Ilmoittaudu: elomake.samk.fi//lomakkeet/11496/lomakkeet.html ... See MoreSee Less
View on Facebook

Tervetuloa Talous & Tekniikka -seminaariin ti 20.4. klo 14. Seminaarin keynote-puhujana on susijengin valmentaja, menestyjätiimien johtaja Henrik Dettman. Ilmoittaudu:
https://elomake.samk.fi//lomakkeet/11496/lomakkeet.html

Tekoälyosaaja Jussi Bergman elää nyt kolmatta työuraansa. Ammattimuusikkona aloittanut Jussi rakentaa @SatakunnanAMK AI-koulutusohjelmaa ratkaisuksi alan osaajapulaan. Poriin oli päästävä! https://www.roboai.fi/tunnista-roboai-ammattilainen #roboai #samk #mysamk #tunnista #ammattilainen #kehukollegaa #team

SAMKissa on valmistelu Satakunnan ilmasto- ja energiastrategia. Se on tehty satakuntalaisille toimijoille työkalupakiksi, tausta-aineistoksi ja yhteistyön edistäjäksi. #samk #hinku #canemure
https://www.samk.fi/uutiset/satakunnan-ilmasto-ja-energiastrategia-rakennettiin-maakunnan-ilmastotyon-tueksi/

SAMK auttaa jalostettuja puutuotteita tarjoavia yrityksiä Kiinan markkinoille. Tänä keväänä osallistuttiin omalla osastolla puualan messuille Shanghaissa. Changzhouhun on avattu showroom yritysten tuotteille. #samk #lefnetworktochina
https://www.samk.fi/uutiset/puualan-yritykset-tahtaavat-kiinan-markkinoille-changzhoussa-upouusi-showroom

Satakunnan ammattikorkeakoulu on julkaissut kaikille avoimen brändikirjan, joka summaa sen miltä SAMK kuulostaa ja näyttää sekä missä omissa kanavissaan SAMK näkyy.

https://www.samk.fi/uutiset/samk-vahvistaa-nakyvyyttaan-brandikirjan-avulla/